FIM yhdistää kaksi pientä rahastoa suurempiin. FIM Ukraine sujautetaan osaksi FIM Russia ja FIM Green Energy osaksi FIM Mondoa. FIM antaa yhdeksi syyksi rahastojen vähäisen asiakaskysynnän.
FIM Ukraine syntyi 2006 kun Itä-Euroopan viimeisetkin markkinat alkoivat nousta, ja vuosi 2007 olikin kovaa nousua Ukrainassa. Rahasto on kerännyt peräti yli 7000 osuudenomistajaa. Rahaston tuottokehitys on kuitenkin ollut äärimmäisen volatiilia, ja viime vuosina hyvin heikkoa: 2012 rahasto tuotti 33 prosenttia tappiota, vuonna 2010 peräti 39,6 prosenttia. Kooltaan se on enää vajaat kymmenen miljoonaa euroa.
Vain Ukrainaan sijoittavia rahastoja ei ole monia. Danske Invest yhdisti jo muutama vuosi sitten omansa Venäjä-rahastoonsa. Piensijoittajien näkökulmasta tällaiset rahastot ovat pelipapereita, sillä laajan hajautuksen sijaan ne sijoittavat maailman osakemarkkoiden pieneen erityistapaukseen, josta ainakaan piensijoittajilla ei yleensä ole erityisen kattavia tietoja.
FIM Green Energy on Ukrainea pienempi, enää 3,5 miljoonan suuruinen. Se on pärjännyt vertailuryhmässään hyvin ja on kerännyt neljä Morningstarin tähteä. Salkunhoitaja Mikko Linnanvuori on myös Green Energyn varat vastaanottavan FIM Mondon pääsalkunhoitaja.
Sijoittajan kannattaa aina muistaa, että näin kapeasti hajautettuihin maa- tai sektorirahastoihin sisältyy merkittävä maa- tai sektoririski. Mikäli kohdemaassa tai -sektorilla kehitys on epäsuotuisaa, hyväkään salkunhoitaja ei pysty muuttamaan tappioita voitoksi. Sektori- ja maarahastot voivat olla mausteita, täydentäviä sijoituksia hyvin hajautetussa salkussa, mutta salkun ydinomistuksien tulisi mieluummin koostua laajasti hajautetuista rahastoista tai monimuotoisesta osakeyhdistelmästä.