Osakemarkkinat seuraavat syklejä. Kun arvostukset ovat nousseet liian korkeiksi, ne palaavat alemmas.
Jos nämä muutokset pystyisi ennakoimaan, tekisi markkinoiden ajoittamisella paljon rahaa. Tutkimustieto kertoo kuitenkin, että ajoitus on erittäin vaikeaa, myös ammattimaisille varainhoitajille.
Miksi ajoitus on niin vaikeaa, ja voisi siihen olla jotakin temppua? Tästä aiheesta kirjoittaa haastavasti Morningstar.com-sivustolla Philip Lawton tutkimusyhtiö Research Affiliatesista.
Osakkeiden arvostusmittareitahan meillä on paljon alkaen P/E-luvuista osakkeiden diskontattujen kassavirran mukaiseen analyysiin ("käypä arvo"). Mutta vaikka tietäisimme markkinoiden olevan nyt esimerkiksi yliarvostettuja, emme tiedä, kuinka kauan markkinat saattavat vielä pysyä yliarvostettuina - tai arvostukset vielä nousta nykytasoltaan.
Erityisen vaikeaa on Lawsonin mukaan ennustaa milloin voimakas nousu- tai laskutrendi päättyy.
Kysymys on siitä, että markkinoita eivät ohjaa vain perinteisestä finanssiteoriasta nousevat käsitykset oikeasta arvostuksesta. Markkinoissa on kysymys monimutkaisemmasta ilmiöstä. Markkinoita ohjaavat mm. monenlaiset psykologiset ilmiöt.
Vaikka finanssiteoria kehittyykin ottamalla mukaan uudenlaisia käsitystapoja biologiasta, neurotieteistä, psykologiasta ja niin edelleen, markkinoiden ajoituksessa emme ole parantuneet. Lawton pohtii voisiko läpimurto markkinoiden vahvan "kuplaantumisen" taipumuksen tutkimuksessa tulla joltakin alalta, jota emme tällä hetkellä yhdistä lainkaan finanssiin, esimerkiksi informaatio- tai kompleksisten verkostojen tutkimuksesta.
Nykutiedon perusteella Lawson ei suosittele markkinoiden ajoituksen yrittämistä varsinkaan yksityissijoittajille. Järkevintä on vain pitäytyä ennalta valitussa strategiassa, joka perustuu sijoittaiselle asettamiimme tavoitteisiin sekä haluumme sietää riskiä.
**
Vastikään julkaistu tutkimus vahvistaa empiirisen datan perusteella, että ajoittamisella lisäarvon synnyttäminen on hyvin vaikeaa myös ammattimaisille sijoittajille. Kolmen yliopiston tutkijat selvittivät, miten Britannian, Kanadan ja Yhdysvaltain yhdistelmärahastot onnistuivat ajoittamisessa. Vain hyvin pieni vähemmistö oli riittävän taitava ajoittamisessa, jotta sitä kannattaisi tehdä.
Clare, O'Sullivan, Sherman ja Thomas: Multi-asset class mutual funds: Can they time the
market? Evidence from the US, UK and Canada. Huhtikuu 2015. Julkaistaan journaalissa Research in International Business and Finance.