Kuka
Peter Seligson, 39, on terhakka puuhamies ja alallaan ristiriitaisia tunteita herättävä henkilö. Hän mielellään jyrää ja haastaa kuulijoitaan kärkkäillä mielipiteillään. Seligson oli ensimmäisten joukossa ampumassa alas teknobuumia sen lähestyessä huippuaan. Tosin hän oli itsekin aktiivisesti melskeissä mukana. Seligson kuuluu sijoitusyhtiö Meniren ja eQ Onlinen perustajahahmoihin.Seligson on toiminut muun muassa Alfred Bergin toimitusjohtajana Suomessa. Omaa nimeään kantavan sijoituspalveluihin keskittyneen Seligson & Co:n hän perusti vuonna 1997.
Nyt mies on ryhtynyt Seligsonin Phoenix-rahaston salkunhoitajaksi. Hän on sijoittanut Phoenixiin myös omia rahojaan kymmeniä tuhansia euroja. Rahastoa pitkään hoitanut Peter Langenskiöld häipyi eQ Pankkiin. Samalla rahastosta katosivat pääomat. Vuoden vaihteessa Phoenixissa oli pääomia noin 20 miljardia euroa - nyt enää vajaat kolme miljardia euroa. - Pääsen aloittamaan puhtaalta pöydältä, Seligson tarkastelee asian valoisampaa puolta.
Ura
Koulutukseltaan Seligson on kauppatieteiden lisensiaatti. Viimeisimmän kaksi vuotta kestäneen toimitusjohtajan pestinsä hän päätti Meniressa syksyllä 2002. Omien sanojensa mukaan hänen tehtävänään oli saattaa Menire takaisin raiteilleen. Seligsonilla on myös rutkasti kokemusta eri yhtiöiden hallitustyöskentelystä.Omakohtaiset kokemukset kriisityöstä ovat Seligsonin mukaan tärkeitä Phoenix-rahaston hoidossa. Phoenix keskittää sijoituksensa maailmanlaajuisesti sellaisten yhtiöiden osakkeisiin, joiden osakekurssit ovat laskeneet ohimenevän kriisin takia liian alas.
- Pelkkä salkunhoitajan kokemus ei aina auta ymmärtämään yrityksiä niiden erikoistilanteissa: mitä niissä oikein tapahtuu ja miksi ne mahdollisesti kääntyvät parempaan suuntaan.
Strategia
- Sijoittajat pelkäävät erikoistilanteissa olevia yrityksiä. Tilanteen voi synnyttää esimerkiksi tulosvaroitus tai iso yrityskauppa. Näiden yhteydessä sijoittajat voivat olla aivan pihalla, miten tapahtuneeseen tulisi suhtautua.
Riskejä välttääkseen Seligson hajauttaa Phoenixin sijoituksia. Rahaston salkussa on noin 40 yritystä. Yhdenkään yhtiön osuus ei saa nousta yli viiden prosentin ja pienyhtiöiden painon pitää pysyä alle 20 prosentissa.
Ostaa nyt
Phoenixin salkusta löytyy muun muassa Ericssonin, TietoEnatorin ja SanomaWSOY:n osakkeita. Atlantin takaa Seligson on ostanut Del Montea, jonka kurssi laski yhtiön ostettua Heinzin muut kuin tomaattituotteet. Samalla yhtiö velkaantui.- Del Monte on ylivelkaantumisen rajamailla, mutta sen yli 200 miljoonan dollarin vapaalla kassavirralla 1,7 miljardin dollarin velka ei ole ongelma, Seligson toteaa.
Myy nyt
Viime vuonna Phoenixin riskit toteutuivat. Osa sen sijoituskohteista, WorldCom, Benefon ja Bethelem Steel, ajautui konkurssin partaalle. Enää niitä ei salkussa ole. Seligsonin mukaan salkku alkaa olla hänen toiveittensa näköinen. Suurempia myyntejä ei tehdä.- Yhtiöiden toipuminen oikealle arvostustasolle kestää vuodesta aina kolmeen vuoteen saakka. Jatkossa Phoenixin salkussa vaihtuu noin 5-15 yritystä vuodessa.