Vuoden loppu lähestyy, muista verot

Vanhan viisauden mukaan tappiot kannattaa kärsiä ennen voittojen kotiuttamista.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkeli on ilmestynyt ensimmäisen kerran joulukuussa 2012. Se on päivitetty vastaamaan tämän hetken tilannetta.

Jos on tehnyt tänä vuonna kauppoja enemmän voitolla kuin tappiolla, on ennen vuodenvaihdetta hyvä tutkiskella salkkua. Maksettuja veroja ei nimittäin saa takaisin vaikka seuraavina vuosina tulisi kaupoista enemmän tappioita kuin voittoja.

Vanha nyrkkisääntö onkin, että ensin kannattaa ottaa tappiot ja vasta sitten voitot.

Mikäli salkussa on siis omistuksia, jotka eivät tunnu enää mielekkäiltä ja nuo sijoitukset ovat tappiolla, myymällä tappiollisia eriä voi pienentää kuluvan vuoden mahdollisia voittoverojaan.

Jos myynneistä ja ostoista on tulossa tänä vuonna  kokonaisuutena tappiota, niitä voi hyödyntää voittojen verotuksessa seuraavat viisi vuotta.

Ensin sisään, ensin ulos
Osakkeiden ja rahastojen myyntijärjestys on, että ensimmäisenä samalle arvo-osuustilille ostetut osakkeet samasta yhtiöstä tai rahastosta myydään ensin.

2009 ja 2010 eri säännöt tappiovähennyksille
Vanhojen myyntitappioiden hyödyntämisaika muuttui 2009 ja 2010 vuodenvaihteessa. Vuonna 2009 ja sitä ennen syntyneet tappiot saattoi hyödyntää kolmen seuraavan vuoden aikana, eli niitä ei voi enää hyödyntää. Vuodesta 2010 lähtien tappioita on saanut viedä verotuksessa mukana kuluvan ja viisi seuraavaa vuotta.

Veroprosentit
Pääomatuloista maksetaan veroa 30 prosenttia, paitsi 50 000 euron ylittävästä osasta, jota verotetaan 32 prosentin mukaan. Voittoveroilta välttyy vain jos myyntien yhteenlaskettu hinta alittaa tuhat euroa. Yhtä lailla pienistä, alle tuhannen euron yhteismyynneistä ei saa vähennyksiä seuraavien vuosien tarpeisiin.

Korkeamman 32 prosentin raja muuttuu vuoden 2014 alusta 40 000 euroon. 

Myyntivoitot ovat aina kokonaan verotettavia (paitsi jos on mahdollisuus käyttää ns. hankintameno-olettamaa). Myös sijoitusrahastojen voitto-osuuden verotetaan täydestä arvostaan. Sen sijaan pörssiosakkeiden osingoista saa 30 prosenttia saa verotta, jolloin veroa maksetaan 21 prosenttia.

Luovutustappiot ovat vähennettävissä vain luovutusvoitoista, ei mistä tahansa pääomatuloista

PS-tilin nostojen ikäraja 68 vuotta
Pääomaverotuksessa voi saada vähennyksiä 5000 euron tuloista sijoittamalla PS-tilille. Mikäli pääomatuloja ei ole näin paljon, tehdään vähennys palkkatuloista ns. alijäämähyvityksenä.

Uusien PS-tilien varoja saa nostaa 68 vuoden iästä alkaen (tai mahdollisesti vanhempana, jos myöhäisin mahdollinen vanhuuseläkkeen alkamisikä nousee, nyt tuo ikä on 68 vuotta). Aiemmin nostojen ikäraja oli 63 vuotta.

Vakuutussäästölahjoihin muutos
Sijoitusvakuutuksien tuottoja saattoi aiemmin lahjoittaa esimerkiksi lapsille 8500 euroa kolmen vuoden aikana. Raja on nyt poistunut joten vakuutussäästöt menevät lahjaverolliseksi, jos lahjoitusten yhteismäärä ylittää 4000 euroa samalta lahjoittajalta kolmen vuoden aikana.

Lisätietoa:

Pörssisäätiön Sijoittajan vero-opas 2013

Verottajan ohjeet Omaisuuden luovutusvoiton verotus

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja