Morningstarin Suomen verkkosivuston selvitys kertoo, että yhdysvaltalaiset sijoittajat vähensivät Nokian osakkeita salkuistaan tuntuvasti vuoden 2010 viimeisten kuukausien aikana. Osakkeita meni rahastoista enemmän myyntiin kuin niitä ostettiin niin syyskuussa, kun Stephen Elop nousi Nokian johtoon, kuin myös sen jälkeen.
Tunnetuin Nokiaa urakalla myyneistä on Fidelity-rahastoyhtiön lippulaiva, maailman tunnetuin aktiivinen osakerahasto Magellan. 17 miljardin euron kokoinen mammuttirahasto on vähentänyt painoaan Nokiassa dramaattisesti.
Vielä vuonna 2008 Nokia oli rahaston suurin omistus. Siinä oli 6,5 prosenttia Magellanin varoista. Fidelityn rahasto osti Nokiaa vielä kesäkuussa 2010. Elokuussa alkoi rankka myynti, ja marraskuun lopussa Nokiassa oli enää alle puoli prosenttia rahaston omaisuudesta. 90 prosenttia potista lähti salkusta neljässä kuukaudessa. Sen tuoreempia tietoja rahasto ei ole ilmoittanut.
Fidelity Magellan -rahaston omistamien ADR-todistusten määrä Nokiassa 2008-2010.
Lähde: Morningstar Direct.
Mukana tarkastelussa ovat Nokian ADR-todistukset, joita myydään New Yorkin pörssissä.
Fidelity ei ole lainkaan ainoa amerikkalaissijoittaja, jonka usko Nokiaan on syksyn aikana heikentynyt. Vuoden 2010 kolmannella neljänneksellä peräti 42 prosenttia Nokiaa omistaneista amerikkalaisrahastoista vähensi yhtiötä salkustaan. Myyjien ja ostajien suhde oli 59-41. Suurten jenkkisijoittajien potit pienenivät Nokiassa keskimäärin 14 prosentilla niissä rahastoissa, joista Morningstarilla on ajantasaiset tiedot. Nokia ilmoitti toimitusjohtajan vaihdoksesta 10. syyskuuta, joten se saattaa näkyä osin luvuissa.
Amerikkalaisten myyntitahti ilmeisesti kiihtyi viimeisellä neljänneksellä. Nokiassa näkemystään muuttaneista rahastoista 63 prosenttia myi, 37 prosenttia osti lisää. Tiedot ovat suuntaa-antavia, sillä monet rahastot eivät ole päivittäneet loppuvuoden tietojaan.