Nokian vuoden 2010 viimeisen neljänneksen tulos ei ollut huono, kun katsoo kokonaisuutta. Nokia Siemens Networks ja Navteq saivat aikaan mukiinmenevät tulokset. Matkapuhelinlaiteyksikön menestys oli kuitenkin jälleen pettymys, vaikka puhelimista tulikin 68 prosenttia Nokian vuoden liikevaihdosta ja 99 prosenttia liiketuloksesta.
Pidämme arviomme Nokian osakkeen käyvästä hinnasta ennallaan. Tarkistamme näkemystämme helmikuun alussa, kun Nokia julkistaa uuden älypuhelinstrategiansa.
Bruttokate kertoo menestyksestä
Irrallaan analysoituna Nokian laite- ja palveluyksikön viimeisen neljänneksen luvut eivät näytä ainakaan erityisen heikoilta. Liikevaihto kasvoi neljä prosenttia edellisvuodesta, koska kalliiden puhelinten myynti lisääntyi tuntuvasti. Nousu olisi ollut vieläkin vahvempaa, ellei älypuhelinten keskihinta olisi laskenut. Lisäksi halpojen puhelinten myyntivolyymi putosi. Kalliiden puhelinten keskimääräinen myyntihinta aleni 17 prosentilla, kun taas halvat puhelimet kallistuivat keskimäärin kuudella prosentilla. Parhaan kuvan kannattavuudesta antaa bruttokate, joka aleni päätösneljänneksellä viime vuoden 34,3 prosentista 29,2 prosenttiin.
Koko vuoden 2010 tulos muistuttaa päätösneljännestä. Kalliiden puhelinten keskihinta aleni 21 prosentilla, kun taas halpojen puhelinten keskihinta laski kahdella prosentilla. Kaikkien Nokian puhelinten keskimääräinen myyntihinta pysyi ennallaan. Bruttomarginaali aleni 33,3 prosentista 30,1 prosenttiin.
Android painaa hintoja alaspäin
Vaikka Nokian älypuhelinten myynti onkin noussut rajusti, yhtiö menettää asemaansa. Sekä halvoissa että kalliissa puhelimissa kilpailu on kovaa. Kehittyvissä maissa Nokiaa haastavat pienet ketterät yhtiöt, jotka ovat onnistuneet kaventamaan Nokian brändin ja jakelukoneiston ylivoimaa. Kalliissa puhelimissa markkinaosuutta nyhtävät niin iPhone kuin Android-puhelimien valmistajat. Paine pudottaa hintoja on kova. Siitä vastaavat etenkin Android-puhelimet, joita on tarjolla monessa hintaluokassa.
Uskomme, että Nokian kannattaisi alkaa tarjota Android-puhelimia. Ohjelmistojen kehittäminen on tällä alalla olennaisempaa kuin laitteiden kehitys. Symbian-käyttöjärjestelmä ei ole nähdäksemme koskaan tuonut Nokialle merkittävää etua. Yhtiön voima on ennemminkin perustunut tuotannon skaalaetuihin, jakeluun ja brändiin. Jos Nokia tulisi Android-markkinalle, se pystyisi hyödyntämään näitä ominaisuuksistaan nykyistä paremmin - jos vain nämä Nokian vahvuudet ovat ennallaan kahden vaikean vuoden jälkeen.