Sijoittamiseen on perinteisesti ollut kaksi lähtökohtaa, sijoitusslangilla "treidaaminen" ja "holdaaminen".
Treidaamiseen uskova sijoittaja kyttää jatkuvasti hyviä paikkoja tehdä kauppaa. Holdaaminen taas on suomalainen väännös termistä "buy and hold", osta ja pidä. Sen mukaan salkkuun ostetaan arvopapereita ja sitten niiden annetaan olla. "Aika hoitaa", nämä sijoittajat uskovat.
Kumpikaan näistä ei ole piensijoittajalle paras mahdollinen tapa hoitaa salkkua. Treidaaminen aiheuttaa kaupankäyntikustannuksia, ja ne ovat suhteellisesti sitä suurempia mitä pienemmillä summilla kauppaa käydään. Lisäksi nopean kaupankäynnin onnistuminen tuloksellisesti on hyvin vaativaa, eikä onnistu usein ammattilaisiltakaan.
Osta ja pidä -ajattelussa taas on merkittävä virhevalu, josta puhutaan turhan harvoin. Siinä nimittäin sijoittaja menettää kontrollin salkkunsa riskitasoon, mistä voi olla merkittävää haittaa. Mistä on kysymys?
Meille jokaiselle on mahdollista päätellä sopiva riskitaso. Siihen vaikuttaa
- kykymme sietää riskiä (onko varallisuutta jota hävitä? onko sijoittamiselle riittävästi vuosia?) ja - halumme ottaa riskiä (kuinka suuri muutos salkussa aiheuttaa yöttömiä öitä?).
Osakkeet ohjaavat salkun riskiä
Sijoitussalkun riskistä valtaosa määrittyy riskipitoisista sijoituksista, lähinnä osakkeista (suorista osakesijoituksista tai osakerahastoista). Muiden sijoitusten riskit eli tuoton epävarmuus ovat pieniä verrattuna osakkeisiin. Osakepainolla on siis hyvin suuri merkitys riskin kannalta.
Olettakaamme että sijoittaja päätyy siihen, että hänelle sopiva riskitaso on 50% osakkeissa, 50% koroissa. Buy and hold -metodilla sijoittava ostaa siis puolet salkustaan osakkeita ja jättää puolet pankkitilille tai muihin korkosijoituksiin.
Mitä jos osakkeet tuplaavat arvonsa? Silloin niiden paino salkussa kasvaa kahteen kolmasosaan ja koroissa on enää yksi kolmasosa. Sijoittajan salkusta on tullut merkittävästi riskipitoisempi. Jos hän ei tee asialle mitään, riskitaso voi alkaa tuntua häiritsevältä varsinkin jos osakekurssit lähtevät voimakkaasti heilumaan.
Siksi onkin tärkeää tasapainottaa salkkua aika ajoin. Julkaisemallamme videolla pohditaan, kuinka usein tasapainottaminen kannattaisi tehdä, jotta ei tule turhaa kaupankäyntiä mutta salkun riskitaso ei muutu liikaa. Videolla haastateltu asiantuntija suosittelee tasapainottamaan salkun kerran tai kahdesti vuodessa ja sen lisäksi silloin, kun osakepaino on liikkunut viisi prosenttiyksikköä toivotusta painostaan.
Voimakkaasti heiluvilla markkinoilla viiden prosenttiyksikön muutoksia salkun painoihin tulee taajaan, joten kannattaa pitää maltti mukana muutoksissa. Lisäksi voi olla että sijoittajana näet viisaana pitää välillä osakkeita yli- tai alipainossa. Säännöllinen ja säännönmukainen tasapainottaminen takaa, että sijoittaja on joka tapauksessa tietoinen salkkunsa riskitasosta vaikkei tekisikään mitään.
Christine Benz: "Ilman sijoitussuunnitelmaa on kuin rakentaisit taloa ilman piirustuksia"