Tutkimme parhaillaan ajoittaisia ongelmia, jotka vaikuttavat joidenkin artikkelien ja sivujen käyttöön sivustollamme. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja pyrimme ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Pikaohjeet salkun vuosihuoltoon

Käymällä läpi nämä viisi vaihetta saat varmemman pohjan aloittaa uusi vuosi.

Morningstar 23.12.2011
Facebook Twitter LinkedIn

Mikäli et seuraa salkkuasi tiuhaan vaan olet sijoittajana passiivisempi, vuodenvaihde on hyvä aika tehdä salkun vuositarkistus ja -huolto. Niiden ei tarvitse olla työläitä ja pitkiä prosesseja. Olennaista on varmistaa, että salkun perusasiat ovat kunnossa. Niin salkku voi edelleen auttaa sinua saavuttamaan sijoittamiselle asettamasi tavoitteet.

Salkun läpikäynti silloin tällöin on tärkeää, pikaisesti tai tarkemmalla ajatuksella. Salkun ei kannata antaa vain ajelehtia. Painoja kannattaa tasata. Huonoja sijoituksia voi poistaa salkusta ja etsiä parempia tilalle.

Tässä viiden vaiheen ohje vuosittaiseen salkkuhuoltoon:

1 – Varmista että osakepaino vastaa tavoitteitasi
Olennaisin asia salkkusi tuottopotentiaalin ja heilunnan kannalta on allokaatio eli jako osake-, korko- ja muiden sijoitusten välillä. Erityisen tärkeä on salkun osakepaino eli mikä osuus salkusta on osaketyyppisissä sijoituksissa, olivat nämä sitten suoria, etf- tai rahastosijoituksia. Tavoiteltava osakepaino tulisi määrittää ennalta, mutta mikäli et sitä ole vielä tehnyt, voit käyttää Allokaattori-työkaluamme haarukoimaan mielekästä osakepainoa.

Helppo tapa selvittää salkun osakepaino on syöttää omat sijoitukset Morningstarin Salkku-työkaluun ja sen jälkeen läpivalaista salkun sisältö X-Ray-työkalulla. Molemmat ovat ilmaisia kaikille rekisteröityneille käyttäjillemme. (Huom: Muista laittaa salkkuusi myös käteinen eli tilille säästämäsi rahat!)

X-Ray näyttää avaussivun vasemmassa yläkulmassa, mikä on salkkusi osakepaino. Se on voinut laskea osakekurssien pudotessa syksyn aikana. Vertaa osakepainoa tavoitepainoon. Mikäli ero on suuri, mieti olisiko aika siirtyä lähemmäs tavoiteltua painoa. 

2 – Läpivalaise salkkusi osa kerrallaan
Tee sitten X-Rayn avulla hieman tarkempi selvitys salkkusi tilanteesta. Katso osakesijoitustesi osalta, miten eri maantieteelliset alueet painottuvat salkussasi. Onko suhde mielestäsi oikea? Esimerkiksi euroalueen osuus on voinut pudota, jos rahastosi salkunhoitajat ovat ottaneet rahaa pois sieltä tai siellä olevat osakkeesi ovat menettäneet arvoaan. Olisiko aika hiljalleen tasapainottaa salkkua lisäämällä Euroopan osakesijoituksia? Entä onko paino kehittyvilla markkinoilla sopiva?

X-Ray näyttää sinulle myös miten salkussa painottuvat eri tyylit (osake- ja korko). Tyylin kertoo yhdeksänruutuinen Style Box. Kussakin ruudussa on prosenttiosuus sijoituksistasi. Mikäli jokin ruutu painottuu voimakkaasti, kannattaa harkita tasapainottamista. (Suomi-sijoittajan ohje tyylisijoittamiseen on tässä artikkelissa.)

Sektorijakaumaakin voit vilkaista nähdäksesi, painoittuuko jokin sektori hyvin voimakkaasti muiden kustannuksella.

3 – Käy läpi yksittäiset sijoituksesi
Kun sinulla on kuva kokonaisuudesta, voit ryhtyä käymään läpi yksittäisiä sijoituksiasi. Hae sivustomme ylälaidan hausta ("Etsi Morningstarista") kunkin rahaston, etf:n ja osakkeen oma sivu, josta voit lukea mahdollisesti julkaisemiamme analyyseja sijoituskohteestasi. Uusimmat analyysit pääset lukemaan myös täältä. Voit myös haun avulla eri teemoja ja alueita koskevia artikkeleita.

Jos haluat itse analysoida, miten sijoituskohteesi saattaisi tuottaa jatkossa, pureudu tarjoamaamme dataan. Rahastojen osalta kannattaa selvittää esimerkiksi, onko salkunhoitaja vaihtunut, onko rahaston strategiaan tullut muutoksia tai onko rahastoyhtiössä tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Yksittäisiä osakkeita tarkastellessasi kiinnitä huomiota erityisesti suhteelliseen arvostukseen (P/E, P/B) sekä yrityksen kannattavuuskehitykseen.

4 – Selvitä tuotto
Tuottoja katsellessasi oleellista on välttää panemasta liikaa painoa lyhyen aikavälin tuotolle (1kk, 3kk, 6kk). Niistä saat toki kuvan siitä, mistä viimeaikainen tuotto tai tappio on pääosin syntynyt, mutta keskity enemmän pitkän tähtäimen lukuihin (3 tai 5 vuotta). Katso absoluuttisia lukuja: missä ovat tärkeimmät tuottojen/tappioiden lähteet pitkällä ajalla? Sitten tee suhteellista vertailua: miten kukin sijoituskohde on pärjännyt suhteessa vertailuryhmäänsä. Kun rahasto tai osake tuottaa jatkuvasti muita vähemmän, jokin on vialla. Voi kuitenkin olla että sinulla on ollut muita perusteita ostaa kyseinen arvopaperi – esimerkiksi hajautus tai matalampi riski – ja jos sijoitus vastaa edelleen tarkoitustaan, voit kenties pitää sen salkussa. Lisäksi jos uskot heikosti tuottaneen sijoituksen pärjäävät jatkossa paremmin, nyt on kenties hyvä aika lisätä omistustasi hieman.

5 – Mieti seuraavaa siirtoasi
Kun olet saanut käsityksen sijoitustesi tilanteesta, on hyvä katsoa eteenpäin. Mitä teet seuraavaksi? Vaikka olisit huomannut tässä vuosiytarkistuksessa jonkin olevan pielessä, ei vikaa tarvitse välttämättä korjata heti. Vuoden loppu on kuitenkin hyvä aika tehdä siirtoja, jos haluat käyttää hyväksesi mahdollisia kertyneitä myyntitappioita ja ja haluat myydä voitollisia sijoituksia pienemmin veroseuraamuksin, tai toisin päin. Mutta jos samat vähennykset ovat käytössäsi myös 2012, tee itsellesi muistutus siitä, että hoidat salkun kuntoon esimerkiksi ensi vuoden alkupuoliskolla.

Lisää aiheesta:

Osta, pidä ja tasapainota

Kirjaa ylös sijoitustavoitteesi

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja