Morningstarin analyytikko Joseph Beaulieu on päivittänyt arvionsa Nokiasta 31. toukokuuta tulleen tulosvaroituksen jälkeen. Beaulieu seuraa osakeanalyysitiimissämme Nokian lisäksi mm. Applea, Ericssonia ja RIM:iä.
Näkemyksemme Nokiasta 31.5.2011:
Nokian toista neljännestä koskeva tulosvaroitus ei muuta uskoamme siihen, että Windows Phone -alustaan siirtyminen oli paras huonoista vaihtoehdoista, joita Nokialla oli tarjolla. Helmikuussa tullut ilmoitus vauhditti toki Symbian-ohjelmistojärjestelmän alasajoa, mutta Symbian oli muutenkin menettämässä merkitystään.
Nokia on joka tapauksessa hyvin vaikeassa tilanteessa. Windows-puhelimia tulee julki vasta vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja nykyinen tuotevalikoima menettää markkina-asemaansa vauhdilla. Nokialla onkin vaikeuksia pysyä uusien puhelimien julkistukseen asti tärkeänä yhteistyökumppanina operaattoreille, laitemyyjille ja kuluttajille.
Olemme edelleen toiveikkaita: Älypuhelinmarkkina tarvitsee nähdäksemme elinkelpoisen kolmannen pelurin. Lisäksi RIM on kilpailijoista Nokian tavoin heikossa jamassa eikä ole tuonut julki selvää suuntaa liiketoiminnalleen. Vaikka Nokia tekikin ohjelmistostaan hakkelusta, se osaa edelleen rakentaa vaikuttavia laitteita. Kun yhtiö saa uuden käyttöjärjestelmän, se saattaa pystyä rakentamaan kilpailukykyisen tuotevalikoiman.
Arviomme Nokian osakkeen käyvästä arvosta on 13 dollaria eli noin 9 euroa.
2011:stä saattaa tulla tappiollinen vuosi. Vaikka johto on onnistunut pitämään menot kurissa, myynnin menetys ja heikentyvä käyttökate tekevät vaikeaksi voitollisen tuloksen saavuttamisen.
Nokian (sininen), Applen (vihreä) ja RIM:n (oranssi) osakekurssit vuoden 2009 alusta.
Lähde: Morningstar Direct
Kaksi skenaariota Nokiasta 31.5.2011:
Morningstarin osakeanalyysit sisältävät skenaarioita, jotka antavat sijoittajalle kuvan mieluistasta ja vähemmän mieluista tulevaisuudesta sijoituspäätöksen tueksi.
Valtaosa Nokian arvosta perustuu sen matkapuhelinbisnekseen, eikä niinkään verkkoliiketoimintaan (Nokia Siemens Networks) tai karttayhtiö Navteqiin. Niinpä skenaariomme keskittyvät matkaviestinten menestykseen.
Nokialle on nähtävissä kaksi realistista tulevaisuudenkuvaa:
1 – Yhteistyö Microsoftin kanssa palauttaa Nokian vuosien 2009–10 tilanteeseen.
Tämä "hyvä" skenaario palauttaisi Nokiaan ”status quon”. Sen perusteella osakkeen käyväksi arvoksi voi arvioida yhdeksän euroa. Arvio on kuitenkin hyvin epävarma, sillä Nokian Windows-puhelimia ei ole vielä julkistettu. Nokia voisi yltää viiden vuoden sisällä 5,5 prosentin liikevoittoprosenttiin ja parhaassa tapauksessa lähelle kymmentä prosenttia. Pääomaan tuottoprosentti pysyisi hieman yli kymmenen, mikä ylittäisi yhtiön pääoman tuottovaatimuksen. Tiivistettynä: Nokiasta tulisi tunnustettu matkapuhelinten tuottaja, muttei paljon sitä kummempaa.
2 – Yhteistyö Microsoftin kanssa ei pysäytä Nokian markkinaosuuden luisua. Yhtiö pilkotaan ja myydään.
Jos tämä näkymä toteutuu, osakkeen todellinen arvo olisi vain muutamia euroa. Yhtiössä on vajaa euro käteistä nettona osaketta kohti. Lisäksi Nokia-Siemensistä ja Navteqin myymisestä on saatavissa jonkin verran tuottoa.
Morningstarin aiempia analyysejä Nokiasta
Suomalaisten viholliset kolkuttavat portilla
Nokian kannattaisi tarjota Androidia
Jättirahasto pisti Nokiat myyntiin
Nokia menettää edelleen asemaansa
Nokia ei ole rahastoille elintärkeä