Älä jätä salkun kääntelyä tähän

Tuotot ja osakepainon tarkistettuasi mieti myös, ovatko kulut, aktiivisuuden taso ja rivien määrä kohdallaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Kun jouluruuat on sulateltu, mieleemme nousevat ne monet asiat jotka vuoden vaihtuessa pitäisi tehdä. Ei siis ihme, että myös Morningstarin käyttäjät kävivät joukolla vuoden ensimmäisinä päivinä tarkistamassa salkkunsa arvoa sekä tutkimassa omistuksiaan.

Uuden vuoden alku onkin otollinen tehdä läpileikkaus salkusta, kun vuodenvaihteen arvot ovat päivittyneet. Kerromme tässä artikkelissa, millainen läpikäynti salkulle kannattaa tehdä vuosittain, Kätevä apuväline on maksuton Salkku-työkalumme, jossa näkee osake-, etf- ja rahasto-omistuksensa yhdessä ja voi analysoida kokonaisuutta.

Salkun vuositarkistuksessa kannattaa käydä läpi seuraavat asiat, kuten artikkelimme kertoo:

  1. Varmista että salkun riskitaso on sopiva. Pitäisikö painoja muuttaa?
  2. Tutki salkun painotuksia osake- ja korkopuolen sisällä X-Ray-työkalullamme (ilmainen, vaatii rekisteröitymisen).
  3. Käy läpi yksittäiset sijoituksesi ja niissä tapahtuneet muutokset, esimerkiksi salkunhoitajien vaihdokset.
  4. Tutki salkun tuottoja lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tee vertailua.
  5. Mieti seuraavaa siirtoasi.

Tämä on hyvä alku. Mutta kun kerran olet aloittanut, voit mennä myös syvemmälle, nyt tai myöhemmin tänä vuonna. Voit tarkastella esimerkiksi seuraavia:

Kulutaso
Sijoittamiseen liittyy monenlaisia kuluja kuten meklaripalkkioita ja hoitopalkkioita, ja voihan kuluksi laskea myös menetetyn työ- ja huvitteluajan, mikäli sijoittamista ei koe työnä tai rakkaana harrastuksena.

Kaupankäyntikulut: Tee laskelma päättyneen vuoden kaupankäyntikuluistasi. Summaa osakkeiden toimeksiantopalkkiot (löytyvät pankkisi tai varainhoitajasi kautta) sekä rahastojen osto- ja myyntipalkkiot (löytyvät joko rahastoyhtiön tiliotteelta tai voit käyttää Morningstarin palvelusta löytyviä prosenttilukuja). Miten suuri prosenttiosuus säästöistäsi on kulut kaupantekoon? Jos kauppaa on tullut tehtyä paljon, onko se kannattanut?

Hallinnointipalkkiot: Rahastojen (sijoitusrahastot ja eft) hallinnointipalkkioiden osalta voit poimia rahastojen kokonaiskulusuhteen Morningstarin palvelusta. Saat karkean arvion ulkopuolisen hallinnon kuluista, kun kerrot vuodenvaihteen omistuksesi kunkin rivin TER-luvulla. (Kulut voivat vaihdella, jos rahastolla on tuottosidonnainen palkkio. Lisäksi luku ei aivan vastaa menneitä kuluja, koska maksetut palkkiot on jo vähennetty omistuksistasi.)

Mitään ”oikeaa” tai rittävän alhaista kulutasoa ei ole. Mutta jos kulusi ovat korkeat ja tuotto on jäänyt markkinoiden tuotosta säännöllisesti, kannattaisiko siirtää osa varoista alhaisemman kulutason sijoituksiin? Tuore tutkimuksemme muistuttaa, että erityisesti korkorahastoissa korkeat kulut harvoin maksavat itsensä takaisin.

Aktiivinen vs. passiivinen
Saattaa olla, että hoidat suomalaista osakesalkkusi itse, mutta sijoitat ulkomaille rahastojen kautta. Suurimmalle osalle markkinoita ja sektoreita on olemassa sekä aktiivisia että passiivisia rahastovaihtoehtoja (etf-rahastot, indeksirahastot). Tee analyysi siitä, mikä osa varoistasi on aktiivisissa ja miten suuri passiivisissa kohteissa. Tähänkään ei ole mitään oikeaa sääntöä. Olennaista on tunnustaa oman toiminnan tuloksellisuus pitkällä aikavälillä, muistuttaa Morningstarin Christine Benz. Mikäli omat tai aktiivisten salkunhoitajiesi osakevalinnat johtavat säännöllisesti indeksirahastoja heikompaan tuottoon, kannattaisiko passiivisten sijoitusten osuutta lisätä? Vastaavasti jos näytät pärjäävän hyvin joko suorassa osakevalinnassa tai rahastovalinnassa, mutta omistat runsaasti indeksirahastoja, voi olla mielekästä laajentaa aktiivista osaa salkusta. Kannattaa muistaa, että indeksirahasto ei ajattele vaan seuraa indeksiä. Jos markkinoilla tulee ylilyöntejä, indeksirahasto ei välty niiltä vaan menee massan mukana.

Rajaa rivejä
Yksittäisten osakkeiden kohdalla laaja hajautus on paikallaan. Helppo tapa nähdä hajautuksen merkitys on katsoa Helsingin pörssiyhtiöitä tuottojärjestyksessä esimerksi viiden vuoden ajalla Morningstarin sivuilla. Viisi eniten tuottanutta osaketta on kerryttänyt 18–48 prosentin vuositason tuoton (7. tammikuuta), kun taas heikoimmat viisi ovat jääneet tappiolle 22–56 prosenttia vuotta kohden. Pörssin yleisindeksin tuotto samalla ajalla oli 6,9 prosenttia tappiota vuositasolla. Vain muutaman yhtiön käsittävässä salkussa riski jäädä indeksille merkittävästi on tuntuva.

Rahastojakin kannattaa olla useita, jollei luota yhteen salkunhoitajaan tai indeksistrategiaan kuin vuoreen. Liika on kuitenkin liikaa, kuten tämä artikkelimme muistuttaa. Yksi sijoittajien helmasynti on ostella kunkin aikakauden hittirahastoja (tai osakkeita). Kun näillä markkinoilla tai arvopapereilla alkaa mennä huonosti, ne jäävät usein salkkuun lillumaan, koska tappioita on vaikea hyväksyä.

Vuodenvaihde on hyvä paikka miettiä, mikä sijoitus on pitämisen arvoinen. Onko järkeä esimerkiksi, että salkussa on kulta-, hopea- ja kupari-etf:ää, vai olisiko laajemmin hajauttava hyödykerahasto järkevämpi? Salkku-sivustoltamme löytyvä X-Ray-työkalu auttaa selvittämään rahastojen – myös etf-rahastojen – omistusten päällekkäisyydet esimerkiksi omien suorien osakesijoitusten kanssa.

Rahastolistaa tarkastellessa kannattaa muistaa, että aktiivisilla rahastoilla voi olla valtavirrasta poikkeava tyyli. Sitä voi selvittää itse rahaston sivustolta, ja myös Morningstarin analyytikkojen raporteissa annetaan käsitys siitä, millaisessa markkinatilanteessa rahasto pärjännee tai ei. Voi olla, että vaikka kyseessä on esimerkiksi "Eurooppa"-osakerahasto, se käyttäytyy hyvin eri tavalla kuin Eurooppa-indeksirahasto. Voi siis olla perusteita omistaa molempia.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja