Artikkeli on julkaistu alun perin 22.3. Se perustuu hallituksen kehysriihessään tekemään pätökseen, jota hallitus on tarkentanut 4.4. Hallituksen uuden esityksen mukaan pörssiosinkoja verottaisiin jatkossa 85 prosentin osuudelta.
Hallituksen kehysriihessään tekemä päätös viedä pörssiosakkeilta veroetuja vähentää osakkeiden houkuttelevuutta suhteessa esimerkiksi rahastosijoituksiin.
Tähän asti pörssiyhtiöiden maksamista osingoista 70 prosenttia on ollut veronalaista tuloa. Tätä osuutta on verotettu 30 prosentin mukaan (korkeammissa summissa 32 prosentin mukaan). Osakesijoittajan osinkojen veroaste on näin ollut 21 prosenttia tai yli 50 000 euron osingoissa 22,4 prosenttia. Rahastosijoittaja on aina maksanut voitoistaan täyden pääomaveron.
Jatkossa hallitus haluaa että pörssiosinkoja verotetaan niiden koko summasta: 30 prosenttia 40 000 euroon saakka ja 32 prosenttia sitä suuremmista osingoista. Sijoitusrahastojen omistajien verotus ei muutu ainakaan valtioneuvoston kanslian julkaiseman tiedotteen perusteella.
Se merkitsee, että jatkossa osakkeiden houkuttelevuus suhteessa rahastoihin vähenee. Sijoitusrahasto saa osingot verovapaana. Kun omistukset rahastossa lunastetaan, voitoista maksetaan pääomaveroa. Verovapaiden osinkojen kasvu, ns. korkoa korolle -efekti, hyödyttää rahastosijoittajaa varsinkin pidemmällä ajalla. Pörssiyhtiön maksamasta osingosta taas vain 70 tai 68 prosenttia jää sijoittajalle uudelleensijoitettavaksi joten koko summa ei pääse kasvamaan korkoa korolle.
Suomen toiseksi suurimman rahastoyhtiön OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Samuli Sipilä kommentoi Morningstarille:
"Eiliset päätökset varmasti omalta osaltaan lisäävät rahastosäästämisen suosiota, joskaan en usko, että näemme mitään yksittäistä hyppäystä rahastomerkinnöissä vaan rahastosijoittamisen suosio jatkaa nousuaan muista syistä."
Suurimman, Nordea Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Jari Kivihuhta uskoo, että veromuutoksen vaikutukset alkavat näkyä viimeistään ensi vuoden puolella, kun taas tänänä vuonna osa pörssiyhtiöistä saattaa maksaa lisäosinkoja ennen verotuksen kiristymistä. "Tämä on jälleen yksi lisäargumentti rahastojen puolesta", Kivihuhta iloitsee.
Yksityishenkilöiden pörssisijoittamisen puolesta puhuvan Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi blogissaan: "Viesti arvopaperisäästämisen tärkeydestä ei tavoittanut päättäjiä. Harmittaa kovasti."