Tutkimme parhaillaan ajoittaisia ongelmia, jotka vaikuttavat joidenkin artikkelien ja sivujen käyttöön sivustollamme. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja pyrimme ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Kauanko varojen tuplaaminen kestää?

Inflaation voittaminen riippuu tuotosta ja sijoitusajasta. Kärsivällisyys on välttämätöntä.

Facebook Twitter LinkedIn

Jos hoidat omia tai toisten sijoituksia, tiedät, että rikastumiseen ei ole oikotietä. Helpoimmin sijoittamalla tulee rikkaaksi jos on jo alun pitäen rikas. Jos ei ole, voi alkaa säästää seuraaville sukupolville ja toivoa, että jälkikasvu ei tuhlaa rahoja ennen kuin potti on kasvanut oikein kunnolla.

Kauanko kestää tuplata oma sijoitusvarallisuus? Sijoituspotin tuplaantumiseen vaikuttaa kaksi tekijää: tuotto ja aika.

Tuotto-odotus ja tuplaantumisaika
Tuottoa emme voi etukäteen tietää, joten meidän täytyy perustaa arviomme tuotto-odotukseenne. Sen kanssa kannattaa olla konservatiivinen.

Entä aika: kuinka kauan kestää varallisuuden tuplaantuminen eri tuotoilla? Likimääräisen arvion saa, kun jakaa luvun 70 tuotto-odotuksella. Euroopan keskuspankki tavoittelee kahden prosentin inflaatiota. 70 jaettuna kahdella tuo luvun 35. Kestää siis noin 35 vuotta, että hinnat kaksinkertaistuvat euroalueella mikäli EKP onnistuu tavoitteessaan.

Me emme saa kahden prosentin tuotolla riittävää pottia kasaan, sillä maksamme tuotoista verot. Jos sijoittaa pankkitilille, menee koroista 30 prosentin lähdevero joka vuosi. Niinpä sijoittajan täytyy saada pyöreästi 2,9 prosentin korko tilille jotta hän pysyy hintojen nousun tahdissa (2,9*0,7 = noin 2 prosentin nettotuotto).

Tällä hetkellä suomalaiset pankit tarjoavat kuitenkin Kauppalehden keräämien tarjousten mukaan keskimäärin 1,05 prosentin korkoa kahden vuoden, 10 000 euron talletukselle (mediaani). Siitä jää käteen 0,735 prosenttia lähdeveron jälkeen, aivan liian vähän tavoitteeseemme nähden. Tuplaantuminen kestää noin 95 vuotta. Varat menettävät armotta ostovoimaansa.

Inflaation ylittävää tuottoa korkosijoituksesta ei saakaan jollei siirry obligaatiopuolelle suoraan tai rahastojen kautta ja kasvata sitoumuksen kestoa (hankkimalla esimerkiksi pitkiä obligaatioita) ja lisäksi sijoittamalla heikomman luottoluokituksen eli riskipitoisemman yrityksen, pankin tai valtion obligaatioihin. Esimerkiksi Irlannin valtion viiden vuoden lainapaperin tuotto oli noin 2,85 prosenttia maaliskuun lopussa. Suomen valtion vastaava luku on vain noin 0,65 prosenttia.

 

Korko (%)

Tuplaantumisaika (vuotta)

10

7

9

8

7

10

6

12

5

14

4

18

3

23

2

35

Paremman pitkän ajan tuoton saamiseksi onkin järkevää pohtia sijoittamista osakkeisiin tai osakerahastoihin. Pitkän aikavälin tuoton ennakoiminen perustuu kuitenkin aina valistuneeseen arvaukseen. Kuten tästä artikkelista selviää, osakkeiden tuotto on vaihdellut Suomessa voimakkaasti eri ajanjaksoina. Osakkeiden tuotto on ylittänyt inflaation 5,2 prosenttiyksiköllä vuodesta 1900, ja 7,3 prosenttiyksiköllä vuodesta 1963, mutta alitti inflaation 5,1 prosenttiyksiköllä 2000–2012. Ottakaamme silti työluvuksi viiden prosentin reaalinen vuosituotto pitkällä aikavälillä. Tuotto-odotuksemme olisi siis nimellisesti seitsemän prosenttia, kun inflaatio huomioidaan.

Yllä olevan taulukon mukaan saisimme varamme tuplattua kymmenessä vuodessa. Tarvitsemme kuitenkin sitä pidemmän ajan jos ja kun maksamme tuotoistamme veroja. Ne riippuvat monesta seikasta kuten käytetäänkö rahastoa, vakuutuskuorta, PS-tiliä vai suoria osakesijoituksia.

Esimerkki rahastosijoituksesta
Lasketaanpa miten korkea tuoton täytyy olla jos haluamme lyödä inflaation ja sijoitamme rahastoon, joka ei maksa veroja eikä tuottoa sijoitusaikana. Näin varoille saatu tuotto kasvaa ns. korkoa korolle ilman veroseuraamuksia rahaston sisällä ja verot maksetaan voitoista vasta myytäessä.

Oletetaan 35 vuoden sijoitusaika, jona hinnat siis tuplaantuvat Suomessa. 2,57 prosentin vuosituotolla varamme kasvavat siinä ajassa 2,43-kertaiseksi. Sitten maksamme verot 143 prosentin voitoistamme. Oletetaan, että ns. hankintameno-olettamaa ei voi käyttää vaan verot maksetaan nykyisen 30 prosentin kannan mukaan. Jäljelle jää sata prosenttia eli näin varat kaksinkertaistavat nimellisen arvonsa 35 vuodessa.

Mitä pidempi aika ja mitä korkeampi tuotto, sitä voimallisemmin korkoa korolle -efekti vaikuttaa. Jos sijoitusaika on ”vain” 15 vuotta, tulee sijoituksen tuottaa noin 2,7 prosenttia jotta inflaatiosta selvittäisiin verojen jälkeen. Ja jos inflaatio nousee korkeammaksi täytyy myös tuottoa saada lisää.

Päätelmä
Esimerkissämme päästiin minimitulokseen eli siihen, että säästöjen ostovoima säilyi. Se edellytti kuitenkin hyvin pitkää, 35 vuoden sijoitusaikaa, ja oletusta siitä, että inflaatio todellakin pysyy kahdessa prosentissa. Rikastumaan emme päässeet sillä 35 vuoden kuluttua meillä on kädessä reaalisesti katsoen sama summa kuin minkä olemme säästöön laittaneet.

Jos henkilö haluaa aidosti ”rikastua” eli kasvattaa merkittävästi varallisuutensa ostovoimaa, tulee sijoittaa tavalla joka kohottaa tuotto-odotusta merkittävästi inflaation yläpuolelle.

Se edellyttää riskiä mutta myös harkintaa. Hajautuksen merkitys on tärkeä muistaa. Vaikka kuinka kokee tarvitsevansa ”välttämättä” korkeaa tuottoa vaurastuakseen tai saavuttaakseen tietyn tavoitteen, kannattaa muistaa että korkea riski ei johda väistämättä korkeaan tuottoon. Jos laittaa kaikki varat osakkeisiin, tulee varautua suuriin arvonvaihteluihin. Erityisen riskaabelia on keskittää sijoitukset yksittäisiin maihin tai sektoreihin: Kreikassa on ollut viime vuosina mahdollisuus harjoittaa korkean riskin sijoittamista ja tulokset ovat olleet karmaisevia.

Jos laskemat osoittavat, että asetetut tavoitteet eivät täyty konservatiivisesti asetetulla tuotto-odotuksella, mitä muuta voi tehdä kuin nostaa sijoitusten riskitasoa? Jos kyseessä ovat eläkesäästöt, kenties eläkkeellä nostettavaa kuukausisummaa voi alentaa. Tai voi yrittää lisätä nyt säästettävää summaa. Joka tapauksessa säästöjen arvon tuplaaminen edellyttää kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  on Morningstarin rahastoanalyytikko ja morningstar.no-sivuston päätoimittaja.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja