Tunnettu yhdysvaltalainen sijoitusneuvoja Michael Kitces haastaa käsityksen, jonka säästäjälle kaikki kaikessa on varmistaa, etteivät rahat lopu kesken ennen kuolemaa. Yhdysvalloissa yksilön henkilökohtaisten säästöjen loppuminen voi merkitä elintason radikaalia putoamista, kun taas esimerkiksi Suomessa valtaosan eläkeiän toimeentulo rakentuu työpohjaiseen eläkkeeseen. Kuitenkin myös Suomessa moni pitää viimeiseen asti kiinni säästöistään, kuten Finanssialan Keskusliiton selvitys todistaa.
Kitces kohdistaa sanansa erityisesti sijoitusneuvojille, joilla on paljon vaikutusvaltaa säästäjiin. "On hämmästyttävää kuinka moni sijoitusneuvoja rakentaa asiakkaansa salkkua sillä oletuksella, että asiakas elää ainakin 95-vuotiaaksi. Monella näistä sijoitusneuvojista ei ole koskaan ollut asiakasta, joka olisi elänyt niin pitkään."
Morningstarin kolumnisti Kanadassa, Deanne Gage, haastatteli Kitcesiä.
Ihmiset elävät paljon pidempään kuin ennen. Miksei sijoitusneuvojienkin kannattaisi olla konservatiivisia, kun he ennustavat säästäjän elämän pituutta?
En väitä etteikö kannattaisi olla varovainen. Mutta meidän ammatillinen velvollisuutemme on tunnustaa tosiasiat: useimmat ihmiset eivät elä 95-vuotiaiksi. 90 vuotta on parempi ennuste, koska se vastaa avioparien mediaania (ainakin toinen elää 90-vuotiaaksi). Jos sen sijaan suunnittelemme asiakkaittemme varainhoitoa 95 vuoden iän perusteella, asiakkaamme eivät tule koskaan käyttämään valtaosaa varallisuudestaan, vaikka ovat käyttäneet pitkän työuran varallisuuden kerryttämiseen.
Eikö ole parempi olla varma kuin joutua pettymään?
Tämä ei ole joko-tai-päätös. Kuoletko mieluummin miljoonien kanssa vai otatko sen riskin, että 80-90 vuoden iässä joudutkin leikkaamaan elintasoasi 5-10 prosenttia... Ei ole kyse siitä, että kaikki on hyvin tai että elämäämme odottaa kamala loppu.
Mikä on paras ratkaisu?
Asiat muuttuvat hitaammin kuin sijoitusneuvojat pelkäävät. Ei ole realismia ajatella, että tänään täysipainoista elämää elävä joutuu huomenna asumaan sillan alla. Jos sijoitusneuvoja tekee työtään ammattimaisesti, hän seuraa tilanteen kehittymistä vuosittain ja tekee muutoksia sijoitussuunnitelmaan sitä mukaa kun siihen on tarvetta.
Jotkut ihmiset haluavat jättää perinnön.
Jotkut haluavat, kyllä. Mutta jotkut sijoitusneuvojat saavat asiakkaansa myös pelokkaiksi ja suostuteltua heidät jättämään rahat käyttämättä. Perusteeksi kerrotaan esimerkiksi että "sittenpähän sinulla on hieno lahja lapsenlapsillesi". Päätös ei kuitenkaan ole todellisuudessa asiakkaan vaan johtuu sijoitusnevojan suostuttelusta.
Asiakkaiden täytyy ymmärtää, millaisia vaihtoehtoja heillä on ja mitä heille tapahtuu, jos he elävät hyvin pitkään ja rahat käyvät vähiin. Varautumalla siihen, että asiakkaat elävät yli 95-vuotiaiksi monet alentavat kulutustaan 30 prosentilla saadakseen rahansa riittämään.