S-Pankki ostaa enemmistön, 51 prosenttia, FIM-konsernista. Näin S-Pankki vie päätökseen toista vuotta kestäneen projektin rakentaa itselleen rahasto- ja varainhoitobisneksen. S-Pankilla on asiakkailtaan noin 2,5 miljardin talletukset, FIM:llä on 190 miljoonaa talletuksia ja 2,2 miljardia hallinnoitavia varoja.
S-ryhmän omistama S-Pankki kertoo tiedotteessaan pohtineensa useita vaihtoehtoja, mutta päätyneensä lopulta markkinoilla asemansa vakiinnuttaneen toimijan ostamiseen. Hintaa ei julkistettu.
FIM:n sijoitusrahastoissa oli huhtikuun lopussa 1,6 miljardia euroa Finanssialan Keskusliiton Rahastoraportin mukaan. Se oli yhdeksäntenä suomalaisten rahastoyhtiöiden markkinaosuuksissa. S-Pankki kertoo tiedotteessaan haluavansa parantaa asema tuntuvasti: "S-Pankilla on vahva tahto kasvaa ja nousta Suomen suurimpien rahastoyhtiöiden joukkoon vuosikymmenen loppuun mennessä."
Aktian (7.) ja Tapiolan (8.) ohittaminen vaatisi 1,1-1,2 miljardin lisäpääomia FIM:n rahastoihin. Kolmesta suuresta pienin, Danske Invest, hallinnoi 9,6 miljardin rahastovaroja, joten sinne on selvästi enemmän matkaa.
Jakelu Suomessa edelleen kunniassaan
Rahastobisneksen kannalta kauppa kertoo ainakin sen, että usko jakeluverkon merkitykseen on Suomessa edelleen vahva. FIM on käyttänyt paljon paukkuja marrkinointiin kerätäkseen asiakkailta pääomaa. S-Pankkiin bonuksensa tallettaneet 2,6 miljoonaa henkilöä ovat saatavissa rahastoasiakkaiksi S-ryhmän asiakasomistajamainonnan kautta.
Jakeluverkon omaavien yritysten ylivalta rahastobisneksessä ei ole itsestäänselvyys. Maailman kehittyneimmillä rahastomarkkinoilla Yhdysvalloissa pankit ovat menettäneet asemaansa rajusti. Sears-tavarataloketju hankki 1980-luvulla Dean Witter -finanssiyrityksen joka ryhtyi myymään Searsien yhteydessä rahastoja ja muita finanssituotteita. Menestys oli vaihtelevaa. Sears myi lopulta vauhtiin päässeen Dean Witterin 1993.
Norjassa yksityisesti omistettu Skagen on suurin rahastoyhtiö, vaikka yhtiöllä ei ole kuin kuusi konttoria koko Norjassa.
FIM toista kertaa kaupan
FIM myytiin jo vuonna 2007, kun islantilaispankki Glitnir osti sen ja nimi muutettiin Glitniriksi. FIM:läiset ostivat yhtiön takaisin itselleen vuonna 2008, minkä jälkeen FIM on ollut merkittävältä osalta henkilöstönsä omistama yhtiö.
Kaupan osapuolet ovat sopineet, että S-Pankki ostaa loput osakkeet vuonna 2016 alkupuolella. Se saattaa alentaa vaihtuvuutta niiden fimiläisten joukossa, jotka ovat partnereita.
FIM Oyj:n kannattavuus aleni vuonna 2012 merkittävästi verrattuna edelliseen vuoteen. FIM-konsernin liiketulos oli 0,3 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 2,2 miljoonaa euroa. FIM:lle tärkeät osakerahastot menettivät sekä 2012 että 2011 pääomia.
FIM ja S-Pankki kertoivat, että S-Pankin asiakkaat saavat kesäkuun alusta lähtien sijoittaa FIM:n varainhoitorahastoihin ilman merkintä- ja lunastuspalkkioita sekä rahastojen rahaston perimää hallinnointipalkkiota.