Kiinan talouden ja sitä kautta myös sen osakemarkkinoiden merkitys kasvaa aina vain. Maailmanlaajuinen etf-rahastoja tutkiva tiimimme on julkaissut oppaan "Morningstar's Guide to Investing in Chinese Equities via ETFs" auttaakseen sijoittajia luovimaan Kiinaan satsaavien etf:ien markkinoilla. Opas sisältää kattavan katsauksen Kiina-etf:ien tarjontaan sekä tuo esille keskeisiä seikkoja joita sijoittajan tulisi huomioida ennen sijoituspäätöstä.
Raportin keskeiset huomiot:
Kiina vastaa maailmanlaajuisesta MSCI ACWI -indeksistä kahta prosenttia, mutta 18 prosenttia kehittyvien maiden MSCI EM -indeksistä. MSCI kertoi kesäkuussa harkitsevansa ottavansa kiinalaiset ns. a-osakkeet mukaan kehittyvien maiden indeksiin, mikä nostaisi Kiinan osuuden noin 30 prosenttiin. Emme usko muutoksen tapahtuvan kovin nopeasti, sillä sen tiellä on vielä useita esteitä.
Sijoittajien tulisi seurata tarkasti Kiinan pääomamarkkinoiden avautumista ja remimbi (RMB)-valuutan kansainvälistymistä. Heinäkuussa Kiinan arvopaperiviranomaiset ilmoittivat laajentavansa ns. hyväksyttyjen ulkomaisten remimbimääräisten sijoittajien ohjelmaa myös Lontooseen ja Singaporeen, mikä tullee lisäämään RMB Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) -ohjelman mukaisten etf:ien tarjontaa myös muualle kuin Hongkongiin.
Tällä hetkellä on yli 50 maa-, sektori- ja strategiaindeksiä, joita seuraa noin sata Kiina-etf:ää. Ne on listattu useisiin pörsseihin Kiinan ulkopuolella. Niissä on varoja noin 28 miljardia dollaria.
Kiinalaiset osakkeet on listattu monenlaisten koodien mukaisesti eri maissa (onshore /offshore; A-Shares, B-Shares, H-Shares, Red Chips, P Chips jne.) Sijoittajien on tärkeä erottaa nämä toisistaan.
Kiinan osakkeita seuraavat indeksit poikkeavat toisistaan melkoisesti ja niillä on hyvin erilaiset historialliset riski/tuotto-profiilit. Kannattaa tarkkaan valita etf ja sen seuraama indeksi oman sijoitusstrategiaan sopivasti.
Kiina-etf:iin sisältyy monenlaisia riskejä. Niitä kannattaa tarkkailla. Riskit liittyvät rakenteellisiin tekijöihin, markkinoihin ja valuuttaan sekä joiltakin osin verotukseen ja hinnoitteluun jossa tulee kiintiöistä johtuvia preemioita ja alenneuksia.