Morningstarin ratingit eli "tähdet" on jälleen päivitetty syyskuun lopun tilanteen perusteella. Morningstarin luvut kertovat, että Suomeen on rekisteröity 58 viiden tähden rahastoa. Viisi tähteä merkitsee, että rahasto kuuluu riskikorjatun tuottonsa perusteella luokkansa parhaaseen kymmeneen prosenttiin.
Viiteen tähteen nousi syyskuussa kahdeksan aiemmin neljän tähden rahastoa. Viiden tähden rahastojen määrä on noussut viime vuoden syksystä, jolloin kirjoitimme aiheesta edellisen kerran laajemmin. Viiden tähden rahastoja oli syyskuun 2013 lopussa eniten Danskella, kahdeksan. Aktian hoidossa niistä oli seitsemän (yksi kuuluu SP-ryhmän tuotteisiin ja yksi POP:n). Seligson & Co:lla ja Nordealla viiden tähden tuotteita oli kuusi Suomeen rekisteröidyissä rahastoissa.
Yksi tähti oli syyskuun lopussa 19 rahastolla. Neljällä rahastolla rating putosi kahdesta tähdestä yhteen syyskuun aikana. Yhden tähden rahastoista viisi on OP:n, kolme FIM:n tuotteita.
Yhteensä rating oli syyskuun lopussa 384 Suomeen rekisteröidyllä rahastolla.
Suomi paperilla muita parempi
Suomeen rekisteröityjen rahastojen ratingit eivät noudata täysin tasapuolista jakaumaa. Viiden ja neljän tähden rahastoja on enemmän kuin yhden ja kahden tähden, vaikka Euroopan-laajuisesti jakauma on sääntöjemme mukaan tasapainoinen: kunkin tähden saaneita rahastoja on aina sama osuus.
Kaikkein iloisin selitys ilmiölle olisi toki, että suomalaiset salkunhoitajat ovat parempia kuin eurooppalaiset kilpailijat - kertoohan Morningstar rating, miten rahastot pärjäävät suhteessa koko maanosan kilpailijoihin. Se että viiden tähden rahastojen määrä on kasvanut voikin kertoa siitä, että Suomessa on pystytty luomaan hieman aiempaa enemmän lisäarvoa. Yksi auttava tekijä korkorahastojen puolella on myös se, että suomalaiset korkorahastot ovat pääosin Euroopan keskiarvoa halvempia.
Samalla pitää tunnustaa, että suomalaiset rahastoyhtiöt ovat verraten herkkiä siivoamaan rahastolistojaan. Jos jokin rahasto jää killumaan yhteen tähteen ja siitä kaikkoaa pääomaa, rahasto on pian historiaa - yhdistetty toiseen tai kokonaan lakkautettu.
Esimerkki: Kesällä 2012 listasimme 17 tuolloiset yhden tähden rahastoa Suomesta. Nyt näistä rahastoista viiden rahaston tie on päättynyt joko lopettamiseen, toiseen rahastoon yhdistämiseentai nimenvaihdoksen myötä strategian vaihtoon. Seitsemän on edelleen yhdessä tähdessä, neljä rahastoa on onnistunut kiipeämään kahteen tai kolmeen tähteen. Yhden rating on poistunut.
Venäjä-rahastoissa rajatapauksia
Sivuston käyttäjän kannattaa huomioida, että vaikka Morningstarin rating eli tähdet kertoo rahaston pitkäaikaisesta menestyksestä ja pitkän aikavälin korostaminen tasaa rahastojen liikkeitä tähdissä ylös tai alaspäin, tähdet eivät pysy jatkuvasti samoina.
Rahastot laitetaan paremmuusjärjestykseen joka kuukauden lopussa 3, 5 ja 10 vuoden riski-tuotto-suhteen perusteella. On hyvin harvinaista että tähdet muuttuisivat kahdella pykälällä, esimerkiksi yhdestä kolmeen, yhdessä kuukaudessa. Pientä liikettä kuitenkin tapahtuu. Joissakin kategorioissa muutosten määrää voi lisätä ajoittain se, että alla oleva markkina on ollut volatiili kuten esimerkiksi Venäjä-rahastojen kohdalla.
Erityisesti viiden vuoden ratingissä voi tulla muutoksia seuraavina kuukausina. Se kattaa tällä hetkellä jakson lokakuu 2008-syyskuu 2013. Seuraavan reilun puolen vuoden aikana viiden vuoden historiasta poistuvat rajua heiluntaa aiheuttaneet finanssikriisin kuukaudet jotka päättyivät valtaviin nousuprosentteihin keväällä 2009.
Korkean profiilin Venäjä-rahastoista FIM Russian viime vuodet ovat olleet hyvin vaikeita. Rahaston kolmen vuoden tuotto on yksi luokan heikoimmista, joten sillä on yksi tähti kolmelta viime vuodelta. Rahaston kokonaisrating ("tähdet") laski jo toukokuun lopussa kolmesta kahteen noustakseen kesällä taas kolmeen, mutta syyskuun lopussa rahasto palasi taas syyskuun lopussa kahteen tähteen. Heilunta kertoo, että FIM Russian rating-keskiarvo on hyvin lähellä kahden ja kolmen vuoden rajaa.
Venäjä-rahastoista Seligson & Co:n Russian Prosperity sen sijaan nousi viiteen tähteen, joka sillä on ollut aiemminkin, mutta kun vertailuluku on hyvin lähellä neljän ja viiden tähden rajaa, ei rahaston tähtimäärä ole päässyt vakioitumaan neljään tai viiteen.
Uusia rahastoja ratingissä
WIP-yhtiön Hakkapeliitat sai syyskuun lopussa ensimmäisen Morningstar ratingin, koska rahastolle tuli kolme vuotta täyteen. Hakkapeliitat on ainakin tällä haavaa yhden tähden rahasto luokassaan. Seligson & Co:n Kehittyvät Markkinat sai ensimmäiset tähtensä myös syyskuussa, niitä tuli kaksi. Säästöpankki Amerikka taas aloitti kolmella tähdellä.