Sijoitusrahastot perustetaan hallinnoimaan laajan joukon varoja. Suomessa vähimmäiskoko on kaksi miljoonaa euroa ja 50 osuudenomistajaa. Jos rahasto on ollut minimikokoa suurempi mutta surkastuu rajoja pienemmäksi, se saa Finanssivalvonnalta armonaikaa löytää uusia sijoituksia. Loputtomiin kerjuuta ei kuitenkaan saa jatkaa. Lopulta rahasto tulee sulkea tai yhdistää toiseen.
Välttämättä rahastoyhtiö ei kuitenkaan halua odottaa minimien alittumista, sillä muutaman miljoonan kokoinen rahasto ei ole sinällään erityisen kiehtova bisnes.
Tammikuun lopussa kerättyjen tietojen mukaan Suomessa oli useita rahastoja, joiden pääomat ja osuudenomistajamäärät olivat lähellä minimirajaa. Näiden rahastojen osuudenomistajien kannattaa varautua siihen, että oma rahasto saatetaan yhdistää johonkin toiseen rahastoon. Jos näin käy, kannattaa miettiä tarkkaan, onko uusi rahasto sijoittamisen arvoinen ennen kuin antaa varojensa siirtyä rahastosta toiseen.
Rahasto voidaan myös likvidoida ja rahat maksaa takaisin osuudenomistajille.
Eufexilla kaksi rahastoa reilussa kahdessa miljoonassa
Lähinnä kahden miljoonan rajaa oli Eufex ActiveAlpha. Rahaston pääoma oli 2,2 miljoonaa euroa ja osuudenomistajia Finanssialan Keskusliiton Rahastoraportin mukaan 52. Rahasto perustettiin 2009 totetuttamaan silloisen sijoitusjohtajan Anders Ekholmin kehittämää aktiivisten rahastojen valintametodia. Rahastolla on ollut vaikeaa, etenkin vuosina 2011 ja 2013. Ekholm siirtyi syrjään Eufexista keväällä 2013 ja sittemmin Elite Pankkiiriliike on ostanut Eufexin.
Eufex Varainhoito -rahasto on myös 2,2 miljoonassa. Rahasto ehti jo pudota alle kahden miljoonan kokoon mutta on saanut tammikuussa uutta rahaa.
United Bankersin UB HR Suomi on ollut vaaravyöhykkeessä jo pidempään, kuten kerroimme syksyllä 2013. Rahaston pääomat olivat 14. helmikuuta 2,4 miljoonaa euroa. UB Eurooppa sinnittelee edelleen noin 2,8 miljoonassa.
eQ:n Globaali Telekommunikaatio oli tammikuun lopussa 2,4 miljoonan kokoinen.
Evlin Kehittyvät Markkinat menetti tammikuussa 1,9 miljoonaa euroa Finanssialan Keskusliiton datan perusteella ja varoja oli enää 2,7 miljoonaa. Evlin Ilmasto-rahasto menetti tammikuussa peräti yhdeksän miljoonaa ja kutistui 3,2 miljoonaan.
Estlander & Partners muutti rahaston nimeä
Syyskuun artikkelimme "Seuraa pienen rahaston koon kehitystä" esille nostamista muista rahastoista Alexandrian Emerging Markets Manager oli vuoden vaihteessa 2,6 miljoonan kokoinen ja tammikuun lopussa 2,4 miljoonassa eli "pelivaraa" ei ole sielläkään valtavasti.
Estlander & Partnersin Global XL -rahaston koko oli ehtinyt laskea Finanssialan Keskusliiton Rahastoraportin mukaan noin 2,6 miljoonaan euroon. Sitten yhtiö muutti rahaston nimeä ja osin strategiaakin. Syntyi Presto, jolla on nyt 8,3 miljoonan pääomat.
Taaleritehtaan Dinaari Osake oli tammikuun lopussa 3,2 miljoonan euron kokoinen.
eQ:n rahastoista Itä-Euroopan Pienyhtiöt pieneni alle kahden miljoonan kokoiseksi, kuten syksyllä kerroimme, ja nyt rahaston nimi on muutettu eQ Baltiaksi.
FIM yhdisti pois Premier Selectionin
Rahastokentässä tapahtuu jatkuvasti pienten rahastojen yhdistymistä suurempiin. Esimerkiksi FIM ilmoitti jo viime vuoden lopulla, että sen Premier Selection sulautetaan FIM Varainhoito 100 -rahastoon. Sulautumispäivä oli 3. helmikuuta. Sulautuvassa rahastossa oli tammikuun lopussa, juuri ennen liittymistä, 1,6 miljoonaa euroa asiakasvaroja.
Osuudenomistajien luvut
Kahden miljoonan euron pääoman lisäksi rahastolla tulee olla vähintään 50 osuudenomistajaa. Kymmenkunta rahastoa oli 60 osuudenomistajassa tai sen alle tammikuun lopussa. Osuudenomistajien määrä on luontaisesti pieni, jos rahastoon ei oteta kuin suuria sijoituksia, mutta se ei poista velvollisuutta pitää osuudenomistajien määrä 50:ssä. Suomeen on tekeillä lakimuutos joka mahdollistaisi rahastojen perustamisen muutamalle suursijoittajalle.