Ajoitus sujuu aina vain huonommin

Morningstarin tilastot kertovat sijoittajien saaneen merkittävästi huonompaa tuottoa myymisen ja ostamisen takia kuin vain pitämällä rahastoa salkussaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Sijoittajat eivät tunnu oppivan, vaan pikemminkin taantuvan kyvyssään siirtyä markkinoilta toisille oikeaan aikaan. Ainakin siltä näyttää Morningstarin vastikään julkistaman selvityksen perusteella. Olemme tutkineet, miten sijoittajien keskimääräinen dollari on tuottanut rahastoissa verrattuna siihen tuottoon, jonka rahastot ilmoittavat sivuillaan.

Sijoittajien tuotto on niin sanottu pääomapainotettu tuotto. Siinä heijastuu ajoituksen vaikutus. Rahastojen ilmoittama tuotto taas on ns. aikapainotettu tuotto. Se olettaa, että rahastoon on laitettu jokin summa sisään esimerkiksi viisi vuotta sitten ja annettu vain olla.

Datamme on Yhdysvalloista kymmeneltä vuodelta 2004-2013.

Eroa 2,49 prosenttiyksikköä
Keskimääräisen rahaston sijoittaja on saanut 4,81 prosentin vuosittaisen tuoton. Sen sijaan keskimääräinen rahasto on tuottanut 7,30 prosenttia. Eroa on 2,49 prosenttiyksikköä. Se on paljon. Vuoden 2012 lopussa eroa oli vain 0,95 prosenttiyksikköä sitä edeltävälle kymmenen vuodden jaksolle.

Suurin ero on kaikkein kapeimmin hajauttavissa rahastoissa kuten sektorirahastoissa, yli kolme prosenttiyksikköä. Samoin globaaleihin osakerahastoihin ajoitukset eivät ole onnistuneet. Vähiten tuhoa amerikkalaissijoittajat ovat aiheuttaneet itselleen Yhdysvaltoihin sijoittavissa osakerahastoissa.

Missä menty pahimmin pieleen?
Viime vuosien kollektiivisia, pahoja epäonnistumisia ovat olleet erityisesti sijoittajien joukkopako osakkeista ja siirtyminen korkoihin 2009. Tämä siirtymä oli paljon voimakkaampi Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Sijoittajat tulivat paenneeksi osakkeista juuri kun alkoi nyt jo viisi vuotta kestänyt nousumarkkina.

Osasyynä tähän siirtymään oli, että hyvin moni amerikkalainen oli juuri tulossa eläkeikään Lehman Brothersin konkurssin sysätessä markkinat alaspäin. Moni pelästyi pahasti ja alensi riskiään vaikka tiesikin, että tarvitsisi tuottoja myös jatkossa voidakseen rahoittaa eläkepäiviensä menot.

Heikkoa myös viime vuonna
Vuonna 2013 sijoittajat näyttävät siirtyneen pois Yhdysvaltain osakemarkkinoilta ja ostaneen korko- ja kehittyvien maiden rahastoja. Kuitenkin Yhdysvaltain osakemarkkinat tuottivat edelleen hyvin, kun taas korkorahastojen tuotot jäivät vaativattomiksi ja kehittyvissä maissa on tullut tappioita.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Russel Kinnel  on Morningstarin rahastotutkimuksen johtaja Yhdysvalloissa ja Morningstar FundInvestor -lehden päätoimittaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja