Pörssiyhtiön markkina-arvo on nähtävissä hetki hetkeltä osakkeiden hinnoista. Mutta ainakin me Morningstarilla uskomme, että markkina-arvo ei välttämättä vastaa yhtiön todellista arvoa.
Miten osakeanalyytikkomme sitten selvittävät yhtiön todellisen arvon? Uskomme ns. diskontattuun kassavirta-analyysiin, jossa pyritään selvittämään pörssiyhtiön arvo sen sijoittajille tarjoamien kassavirtojen nykyarvon summana.
Kun olemme synnyttäneet näkemyksen yhtiön todellisesta arvosta (engl. intrinsic value), arvioimme myös, miten varma tai epävarma tuo näkemys on. Tämä on tärkeä vaihe ja suositeltava pohtimisen aihe piensijoittajillekin:
Jos yhtiön liiketoiminta on hyvin ennustettavaa, on tilanne sijoittajan kannalta aivan toisenlainen kuin vaikkapa Nokian kohdalla ennen puhelinliiketoiminnan myyntiä, jolloin näkemykset yhtiön todellisesta arvosta heittelivät laidasta laitaan.
Kun katsomme, että yhtiön arvo on määritettävissä suurella varmuudella, edellytämme pienempää erotusta yhtiölle antamamme ns. todellisen (tai käyvän) arvon ja toisaalta pörssikurssin välillä. Jos taas epävarmuus on suurta, edellytämme merkittävästi korkeampaa marginaalia jotta lähdemme suosittelemaan osakkeen ostoa.
Oheisessa kaaviossa on jaoteltu yhtiöt neljään ryhmään. Kukin yhtiö taas saa tähtiä yhdestä viiteen sen perusteella, onko yhtiö meistä selvästi arvokkaampi kuin pörssikurssi (viisi tähteä) tai kallis (yksi tähti).
Jos liiketoiminta on hyvin ennustettavaa, riittää meistä jo 20 prosentin ero meidän ja markkinoiden näkemyksen välillä siihen, että yhtiön osake saa viisi tähteä, ja toisaalta jo 25 prosenttia meidän käypää arvoamme kalliimpi osake on yhdessä tähdessä.
Sen sijaan hyvin epävarma arvio yhtiöstä johtaa siihen, että edellytämme käyvän arvomme olevan peräti 50 prosenttia tai enemmän pörssiarvoa alempi, jotta yhtiö saa viisi tähteä.