Huippunimet katsovat kaukomaille

Japani, Kiina, Venäjä ja jopa Ukraina nousivat esiin kiinnostavina sijoituskohteina Morningstarin USA:n konferenssissa.

Facebook Twitter LinkedIn

Yhdysvaltain osakemarkkinat ovat nousseet vahvasti vuoden 2009 maaliskuun pohjistaan. Arvostustasot ovat saaneet sijoittajat Yhdysvalloissa katselemaan myös muualle; vaikka pörssinousu Yhdysvalloissa jatkuisikin, pitkän tähtäimen mittareilla Yhdysvalloissa ei ole ainakaan enää halpaa, jos haluaa ostaa lisää osakkeita tai osakerahastoja.

Yhdysvaltojen markkinoiden hinnoittelu ei ole vähäpätöinen seikka myöskään suomalaisille sijoittajille. Muun muassa MSCI World -indeksiin sijoituista etf-sijoituksista lähes puolet on yhdysvaltalaisissa osakkeissa.

Mihin amerikkalainen raha sitten ohjautuu?

Salkunhoidon huippunimet toivat esiin useita sijoitusmahdollisuuksia Morningstarin vuosittaisessa konferenssissa Yhdysvalloissa kesäkuussa.

Japani
Meir Stattman ohjastaa valtavaa, 60 miljardin dollarin kokoista BlackRock Global Allocation -rahastoa (eurooppalaisessa versiossa rahastosta on reilut 20 miljardia taalaa), jolla on Morningstarin analyytikoiden Gold-arvosana. Hän on suunnannut katseensa Japaniin, jossa osakemarkkinat ovat selvästi huokeammin hinnoitellut kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa (Japanin Topix-indeksin P/E on 13,6 kun USA:n S&P on kertoimessa 16,3).

Stattman muistuttaa, että esimerkiksi suhteessa kirjanpitoarvoihin tai myyntilukuihin japanilaiset osakkeet ovat vieläkin halvempia suhteessa muuhun kehittyneeseen maailmaan. Osakkeita tukee raju rahapoliittinen elvytys, ja lisäksi Stattmanista japanilaiset yritykset ovat ruvenneet kiinnittämään selvästi enemmän huomiota omistaja-arvon lisäämisen.

Jenin suhteen Stattman suosittelee varovaisuutta - hänestä kannattaa harkita kokonaan tai osin valuuttasuojattuja sijoituksia.

Kiina ja Venäjä
Oppenheimerin salkunhoitaja Justin Leverenz vetää Developing Markets -rahastoa (Silver-arvosana), jolla on 43 miljardin dollarin sijoitettava varallisuus. Hänestä Kiinan talouden riskejä on liioiteltu pahemman kerran. Kiinan keskiluokan kulutus erityisesti luksukseen tulee kasvamaan merkittävästi ja se nostaa niin kiinalaisia kuin myös Kiinassa vahvasti läsnä olevia kulutustuoteyhtiöitä.

Leverenzin mielestä kannattaa kiinnittää huomioita huippuyrityksiin: alkoholivalmistaja Pernod ja luksustuoteyhtiö Prada Kiinaan liittyen, kauppaketju Magnit, kaasuyhtiö Novatek ja hakukoneyhtiö Yandex Venäjällä. (Löydät linkit yhtiöiden Morningstar-sivuille oikeasta palkista.)

Ukrainan velka
Franklin Templetonin korkosalkunhoitaja Michael Hasenstab on mm. valittu Morningstarin vuoden korkosalkunhoitajaksi Yhdysvalloissa. Hän muistuttaa, että salkunhoitajalle on erittäin tärkeää pystyä näkemään maiden väliset erot liitten makrotalouteen ja valuuttoihin.

Hasenstab muistuttaa, että velkasijoittajan näkökulmasta Ukrainan vahvuuksiin kuuluu siedettävän vähän velkaantunut julkinen sektori (40 % suhteessa bruttokansantuotteeseen). Ulkomainen apu auttaa maata ratkaisemaan likviditeettiongelmansa. 

Templetonin rahastolla on Silver-arvosana.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
BGF Global Allocation A2 EUR76,62 EUR0,22Rating
Pernod Ricard SA108,15 EUR-0,78
Prada SpA7,73 EUR-2,77
Templeton Global Bond A(acc)EUR22,53 EUR-0,53Rating
Yandex NV Shs Class-A-  

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja