"Kunhan ottaa tarpeeksi riskiä, niin kyllä se sieltä..."
"Eikös kunnon voitot edellytä sitä, että pistetään kaikki yhden kortin varaan..."
Monen sijoittajan päähän on iskostunut käsitys, jonka mukaan suuri tuotto ja suuri riski kulkevat käsi kädessä. Kun riskitaso on korkea, voi olettaa saavansa kovaa tuottoa, kunhan antaa vain ajan kulua. Isoa riskiä haetaan niin isoista satsauksista yksittäisiin osakkeisiin kuin Venäjä- tai Thaimaa-rahastoihin.
On kuitenkin toiveajattelua olettaa, että hyvä tuotto seuraisi kovasta riskinotosta loogisesti ja vääjäämättömästi. Riskin olemukseenhan nimenomaan kuuluu epävarmuus. Suuri riskitaso salkussa tai yksittäisessä sijoituksessa voi johtaa herkullisiin - mutta myös hyvin huonoihin tuloksiin.
Tarkka ilmaisu onkin, että korkeamman riskitason sijoitusten tuotto-odotus on tyypillisesti korkeampi; markkinat hinnoittelevat riskipitoisen sijoituksen hinnan halvaksi, jotta sijoittajat olisivat valmiita ottamaan riskin ja sijoittamaan kohteeseen. Liian usein kuitenkin oletamme, että sana odotus on lauseessa vain nyanssi. Näin ei ole. Tuotto-odotus perustuu tilastolliseen todennäköisyyteen, mutta historian kulku on aina arvaamaton. Vaikka osakkeen pitkän ajan tuotto-odotus olisi esimerkiksi kymmenen prosenttia, mikään ei takaa että esimerkiksi vuosien 11, 27 tai 42 kohdalla tuotto olisi juuri tuon odotuksen mukainen.
"Jos suurempaa riskiä sisältävien sijoitusten voisi varmasti olettaa tuottavan muita paremmin, eiväthän ne silloin olisi muita riskipitoisempia", muistuttaa Morningstar.com-sivustolle kirjoittamassaan esityksessä Howard Marks, Oakmark-yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
Marksin esitys sisältää kaksi olennaista kuvaa jotka havainnollistavat riskin ja tuoton suhdetta.
Liian usein oletamme, että tuoton (return) ja riskin (risk) välillä on suora korrelaatio alla olevan kuvan mukaisesti. Emme muista, että tuoton sijaan kyse on tuotto-odotuksista.
Kuva 1: Virheellinen oletus tuoton ja riskin korrelaatiosta (lainattu kirjoituksesta Howard Marks: Risk Revisited, 5.9.2014)
Mielekkäämpi havainnollistus tuoton ja riskin suhteesta on alla. Suuremman riskin sijoitukset synnyttävät mahdollisuuksia parempiin tuottoihin, mutta samalla kasvaa haitari, jossa tuotot voivat liikkua. Ja kaikille vuoden 2007 nähneille on selvää, että haitarin reunat voivat levitä laajemmiksi kuin osaamme kuvitellakaan.
Kuva 2: Marksin näkemys tuoton ja riskin todellisesta suhteesta.
Mitä siis todellisuudessa tapahtuu, kun sijoittaja siirtyy oikealle, kohti riskipitoisempia sijoituksia?
-tuotto-odotus nousee
-mahdollisten lopputulemien vaihteluväli kasvaa
-huonoimmat mahdolliset lopputulokset synkkenevät.
On siis olennaista miettiä korkean tuottopotentiaalin sijoitusta myös siltä kannalta, että häviö voi olla huonossa tapauksessa erittäin raskas. Vaikka salkkuun heittäisi useita korkean riskin sijoituksia, sekään ei takaa hyvää tuottoa. Olennaista on erityisesti, että salkun riskit on hajautettu: salkkuun kannattaa haalia sijoituksia, joiden potentiaali perustuu toisistaan poikkeaviin tekijöihin. It-kuplan tulisi ikuisesti muistuttaa meitä siitä, mitä voi käydä, jos kaikki salkun riski perustuu yhteen lähteeseen, markkinoiden hypeen yhden teollisuudenalan ruusuisesta tulevaisuudesta.