Morningstarin artikkeli "Yhdistelmärahastojen piilevät riskit" muistuttaa, että sijoittajan on syytä katsoa, mitä rahasto omistaa, ei vain sitä, millainen sen mennyt tuotto ja tuottopohjaisista luvuista laskettu riski ovat. Tuottoluvut yksin eivät välttämättä kerro miten riskipitoinen rahasto onkaan.
Morningstarilla kunkin rahaston "Sisältö"-sivulla pääsee perehtymään rahaston omistuksiin ja mahdollisiin riskikeskittymiin.
Sivun ylälaidassa esitellään yhdistelmärahastojen osakepuolen sisältöä ja tyyliä.
Morningstar Style Box kertoo onko paino suurissa, keskikokoisissa vai pienissä yhtiöissä (pystyakseli), ja toisaalta painottuvatko arvo vai kasvuyhtiöt (vaaka-akseli).
"Rahastopääoma”-jakauma kertoo, miten osakeomistukset ovat jakautuneet eri kokoisiin yhtiöihin tarkemmin.
"Arvostukset ja kasvuvauhdit" kertoo tilastojen tasolla osakesalkun sisällöstä, mm. keskimääräisen P/E ja P/B-luvun. Oikea sarake vertaa lukuja saman kategorian muihin rahastoihin. Kategorian keskiarvoa vastaava luku on 1.
"Korkosijoitukset"-osiossa on jälleen Style Box, tällä kertaa se kertoo korkosalkun herkkyyksistä, jälleen verrattuna saman kategorian muihin rahastoihin. Kaikkein riskipitoisimmat salkut ovat lähtökohtaisesti ne, joissa on alhainen luottoluokitus ja korkea korkoherkkyys.
Korkoriskistä kertoo myös "Duraatio". Mitä korkeampi duraatio, sitä rajummin korkojen nousu laskee rahaston arvoa.
Luottoluokituksia voi myös vilkaista. Jos rahastossa on runsaasti alle BBB-tason sijoituksia eli ns. high yield -tason korkosijoituksia, markkinakriisissä näiden arvostus voi muuttua nopeastikin.
Pitkä duraatio ja high yield -lainat ovat toki legitiimejä keinoja lisätä tuottoja, mutta on tärkeää, että rahaston salkunhoitaja pystyy hallitsemaan niistä koituvat riskit. Kriisitilanteessa se on aina haastavaa.
"Salkun omaisuuslajit-%" kertoo miten rahaston varat jakautuvat osakkeiden, korkojen, käteisen ja muiden välillä. Sarake "% Netto" kertoo todellisen jakauman, kun johdannaiset on huomioitu.
Vielä on jäljellä kolme taulukkoa. Osakesalkun maantieteellinen jakauma on tärkeä sillä suuri keskittymä yhteen maanosaan voi jätättää tai nostattaa rahastoa tuntuvastikin.
Osakesektoreista vihreällä merkityt sektorit heiluvat voimakkaasti talouden syklien mukaan. Oranssilla merkityt sektorit ovat vakaampia. Sinisellä merkityissä sektoreissa on oransseja selvästi enemmän poukkoilevuutta. Kannattaa katsoa onko jollakin osa-alueella merkittävää ylipainoa verrattuna vastaaviin rahastoihin ja pohtia, millaisia riskejä ja mahdollisuuksia siitä voi koitua.