Kerromme artikkelissamme "Pohjoismaiden pienyhtiöissä suurta hajontaa" miten pohjoismaiset pienyhtiörahastot ovat menestyneet. Tässä artikkelissa käsitellään kolmea Morningstarin analyytikkojen seuraamaa rahastoa.
Nordea Nordic Small Cap
Mats Anderssonin ohjastaman Nordea Nordic Small Capin vahvuus on ollut sen kyky välttää suuria tappioita laskusuhdanteessa. Pohjoismaat-luokan suurin rahasto keskittyy ns. laatuyhtiöihin. Anderssonin lähtökohtana on, että tarkka yhtiövalinta on parasta riskienhallintaa. Lisäksi rahastossa nostetaan ajoittain käteisen määrää hieman.
Strategia toimi 2008 ja 2011: kun osakekurssit putosivat, rahasto voitti markkinat selvästi.
Sen sijaan nousuvuosina rahasto ei ole pystynyt juuri lyömään markkinoita. Siksi Andersson on nostanut viime vuosina beetaa eli markkinariskiä lähemmäs yhtä. Silti rahasto on edelleen jäänyt pienyhtiöiden keskimääräiselle markkinatuotolle nousuvaiheissa, niin kuin vuonna 2013. Jälleen 2014 alkupuolella rahasto laahasi indeksin perässä, kuten alla oleva kaavio kertoo.
Lokakuun rytinässä rahasto on pärjännyt hieman indeksiä paremmin, mutta ei lainkaan samalla ylivoimalla kuin aiemmin. Kaiken kaikkiaan Nordea Nordic Small Cap oli 20.10 maanantaina noin 1,5 prosenttiyksikköä Carnegien indeksiä perässä vuodelta 2014.
Vielä ei kannata kuitenkaan hätäillä. Mikään ei takaa että lasku olisi jäänyt tähän, joten Anderssonin strategian kestävyys on edelleen puntarissa.
Joka tapauksessa jonkinlainen trendin käännekohta on nähty, kun Nordea Nordic Small Cap putosi viidestä Morningstarin tähdestä neljään Pohjoismaat-luokassa (syyskuun lopun arvioinnissa). Edellisen kerran rahasto oli neljässä tähdessä vuonna 2007, sen jälkeen aina viidessä.
Koska pienyhtiörahastot ovat samassa Morningstarin luokassa muiden Pohjoismaat-rahastojen kanssa, niiden yleinen parempi tuotto on auttanut small cap -rahastoja korkeampiin tähtiin. Kuitenkin vain kymmenen prosenttia rahastoista voi saada viisi tähteä. Kyse on siis niin Anderssonin rahaston ylivoiman vaimenemisesta - ainakin tällä erää - kuin pienyhtiöiden yleisestä mollitunnelmasta.
Rahastolla on Morningstarin analyytikkoarvosana Bronze.
Sininen=Nordea Nordic Small Cap
Oranssi=kaikki Pohjoismaat-rahastot keskimäärin
Punainen=Carnegie Small Cap Nordic tuottoindeksi
Lähde: Morningstar Direct
Fondita Micro Cap ja Small Cap: Rajua pudotusta
Erityisen rajusti markkinat ovat lyöneet suomalaista Fondita-rahastotaloa, jonka kaksi pohjoismaista rahastoa ovat jääneet tuntuvasti markkinoiden keskituotolle. Ne olivat molemmat tappiolla yli kymmenen prosenttia vuonna 2014 (20.10), kun Carnegien indeksi oli vain 1,8 prosenttia pakkasella.
Molempien rahastojen putoaminen samaan aikaan on merkillepantavaa sikäli, että niiden profiilit ovat tähän asti olleet erilaiset. Nordic Small Capiin salkunhoitajat Markus Larsson ja Kenneth Blomqvist ovat haalineet tyypillisesti paljon volatiilejä, syklisiä keskisuuria yhtiöitä, joiden kurssivaihtelut he ovat katsoneet järkeväksi kestää. Sen sijaan Nordic Micro Capilla on ollut tyypillisesti selvästi sisarrahastoaan alempi beeta eli markkinariski. Sen kohdeyhtiöt ovat kertaluokkaa tai kahta pienempiä kuin Small Capin, keskimääräiseltä markkina-arvoltaan vain reilut puoli miljardia euroa.
Osakkeiden valintaperusteet rahastoissa ovat kuitenkin samanlaiset. Salkkuun etsitään vahvan markkina-aseman omaavia yhtiöitä, joilla on talous kunnossa, yleensä vahva ja näkyvä pääomistaja, ja joiden koko potentiaalia markkinat eivät ole nähneet. Vuosina 2013 ja 2014 tiimin osakevalinnat eivät pääosin ole osuneet kohdalleen. Fondita on haalinut yhtiöitä, joissa on ollut odotuksia vahvasta liikevaihdon ja tuloksen kasvusta. Kuitenkaan muut sijoittajat eivät ole nähneet syytä maksaa Fonditan valikoimista yhtiöistä edes sen vertaa kuin yhtiöiden pörssikurssi oli vielä vuodenvaihteessa.
Fondita Nordic Small Capissa suuri paino on teollisuusyhtiöissä, ja sieltä rahasto on näyttää kerryttäneen suuren osan tappioistaan viime ja tänä vuonna. 2013 rahaston salkunhoitajien talousnäkemys oli turhan optimistinen, ja vahvaan kasvuun luottavat yhtiöt toivat suhteellisia tappioita. Tänä vuonna rahasto on jäänyt taas tuntuvasti indeksille ja kilpailijoilleen. Suomalaisnimistä esimerkiksi Caverion, Ramirent ja YIT ovat tuottaneet tuskaa Nordic Small Capin osuudenomistajille.
Korkea riski ja suuret suhteelliset tappiot syklin kääntyessä eivät toki ole uutta Nordic Small Capissa. Rahaston strategia perustuu siihen, että noususyklissä salkunhoitajat tunnistavat kilpailijoita paremmin kiinnostavat yhtiöt.
Rahastolla on Morningstarin analyytikkoarvosana Bronze. Se merkitsee, että pitkällä tähtäimellä katsomme rahaston pystyvän voittamaan vaikeudet ja yltämään ylituottoon.
Myös Fondita Nordic Micro Capissä tappioita näyttää tulleen erityisesti teollisuusnimistä. Rahastoa ovat rokottaneet suomalaisnimet kuten Caverion, PKC ja Cramo, mutta myös ruotsalainen Systemair. Aivan kuten Nordic Small Capissa, rahaston kurssi kääntyi laskusuuntaan jo kevät-kesällä, kuin ennakoiden nyt nähtyä maktotalouden huonojen uutisten sarjaa ja laajamittaista pörssikurssien laskua.
Nordic Micro Capin Morningstarin analyytikkoarvosana on Silver eli yhtä korkeampi kuin Small Capillä.