Pidämme ennallaan näkemyksemme UPM:n 11 euron käyvästä arvosta tarkasteltuamme yhtiön kolmannen neljänneksen tulosta. Katsomme myös edelleen, että yhtiöllä ei ole vahvaa kilpailuetua ("no moat").
Päättynyt neljännes oli meistä UPM:n paras vuosiin. Osakekurssi nousikin jopa 15 prosenttia päivän sisällä. Vaikka liikevaihto laski 2,3 prosenttia vuoden takaisesta alhaisemman kehittyneiden maiden paperikysynnän vuoksi, EBITDA nousi 11,2 prosenttia. Taustalla oli pitkälti kiihtynyt kustannusten leikkaus; UPM:llä on meneillään 200 miljoonan euron säästöohjelma, ja sen tavoitteet on ylitetty jo neljännesvuosi etuajassa.
UPM suunnittelee nyt uutta suurta säästöohjelmaa. Tietoja tulee seuraavan muutaman viikon aikana. Odotamme myös sen keskittyvän paperipuolelle.
Euroopan ja Pohjois-Amerikan paperibisneksessä säästöt paransivat liiketulosta 13 prosenttiin vaikka liikevaihto aleni kuudella prosentilla vastaavasta jaksosta. Uskomme UPM:n säästöohjelman vähentävän paperin kulutuksen jatkuvan alenemisen vaikutuksia, mutta meistä näyttää siltä, että pääosa hyödyistä valuu kuluttajille Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ei niinkään osakkeenomistajille. Emme usko UPM:n paperibisneksen enää yltävän finanssikriisiä edeltävälle tuottotasolle.
UPM:n biorefining -liiketoiminnassa neljännes sujui vakaasti, kasvua sellutoimituksissa tuli seitsemän prosenttia. Hinnat laskivat kuitenkin osassa tuotteista. Segmentin tulos oli viime vuoden tasolla. Odotamme selluloosan hintojen kehittyvän edelleen heikosti, koska varastot ovat korkeat ja Kiinan kysyntä heikkenee.
Lisäksi UPM onnistui vähentämään velkataakkaansa neljänneksellä.