Kauhujen vuosi Suomi-rahastoille

Päättyvä vuosi yritetään varmasti unohtaa Suomi-rahastoissa mahdollisimman pian, niin vaikea se on ollut.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuosi 2014 tullee jäämään aikakirjoihin Suomi-rahastojen kauhujen vuonna. Vain yksi Suomi-rahasto oli marraskuun päättyessä edellä vertailuindeksi OMXH Helsinki Cap TR:ää, jossa yksittäisen osakkeen paino on rajattu kymmeneen prosenttiin.

UB HR Suomi oli 12,7 prosentin tuotossa, kun indeksi oli 12,4 prosentissa. Mutta vuotta on vielä kuukausi jäljellä.

Keskimääräinen Suomi-rahasto oli peräti 7,4 prosenttiyksikköä jäljessä indeksiä. Yhtenäkään vuonna keskimääräinen Suomi-rahasto ei ole ollut näin pahasti jäljessä painorajoitettua indeksiä sitten vuoden 1997, josta indeksidatamme alkaa.

Vaikka lähes kaikki Suomi-rahastot ovat ottaneet suhteellisesti takkiinsa, vähiten suhteellisia tappioita näyttää tulleen rahastoille, jotka satsaavat pääosin suuriin ja keskisuuriin yhtiöihin.

Indeksirahastoissa ei pienyhtiöitä juuri ole. Indeksirahastot ovatkin kärjen tuntumassa. Ne ovat hyötyneet siitä, että indeksin suurnelikko Fortum (vuoden alusta +25 %), Nokia (+21 %), Kone (+19 %) ja Sampo (+15 %) on ollut vastuussa merkittävästä osasta mmarkkinaindeksin tuottoa.

Vaikeinta ollut pienissä ja kasvuyhtiöissä
Heikkoimmassa päässä suhteelliset tappiot ovat olleet rajuja.

Vaikeinta on ollut pienyhtiörahastoilla. Niillä menee tyypillisesti huonosti, kun kotimarkkinoilla ja lähialueilla kasvua ei ole, ja tämä kuvaus sopii nykytilanteeseen markkinoilla.

Taaleritehtaan Mikro Markka onkin odotetusti ottanut eniten takkiinsa, 5,0 prosenttia vuoden ensimmäisten 11 kuukauden aikana. Mutta pari sijaa ylempänä tulee jo ensimmäinen koko Suomen osakemarkkinoille sijoittava rahasto (ns. all cap -rahasto) Fondita Equity Spice, joka oli vuoden alusta tappiolla 2,3 prosenttia.

Tällaiset suhteelliset tappiot (14,7 prosenttiyksikköä) ovat ennenkuulumattomia Fonditan Suomi-rahastossa. Pahimmillaan nykyisten salkunhoitajien aikana rahasto on hävinnyt indeksille kalenterivuodessa 6,1 prosenttiyksikköä, vuonna 2013.

Fonditan rahasto yrittää tyypillisesti etsiä hyviä kasvajia ja mieluummin hieman pienemmistä yhtiöistä. Tällainen strategia on mennyt erityisen huonosti tänä vuonna.

Kolmen vuoden ajalla indeksit jyräävät
Vielä kolmen ja viidenkin vuoden ajalla indeksirahastot jyräävät. Niiden sekaan kärjessä nousee kuitenkin Danske Investin suurisijoittajille kohdistama Suomi Yhteisöosake sekä kolmen vuoden ajalla saman yhtiön Arvo Finland Value. Viimeiset kolme vuotta ovat suhteessa menneet seuraavaksi mukavimmin OP:n Deltalta, Focukselta ja Suomi Arvolta.

Alla oleva kaavio kuvaa, miten pienyhtiöiden osuus (Y-askeli, % varoista) selittää verraten hyvin rahastojen menestystä tänä vuonna (X-akseli).

Suomi-rahastot ja pienyhtiöiden osuus 2014

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Aktia Mikro Markka A257,11 EUR0,10Rating
Fondita Finland Micro Cap B223,89 EUR0,65Rating
Fortum Oyj13,23 EUR0,72
KONE Oyj Class B46,73 EUR-0,89Rating
Nokia Oyj4,24 EUR0,36Rating
OP-Suomi A364,50 EUR0,15Rating
Sampo Oyj Class A38,99 EUR-0,05Rating
Sijoitusrahasto UB Suomi K574,53 EUR0,29Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja