Vuoden 2015 ennusteemme pääkohdat:
-Osakemarkkinoiden volatiliteetti on voimistunut. Pelot talouskasvun heikkenemisestä, kehittyvien markkinoiden tilasta ja geopolitiikasta sekä öljyn hinnan putoaminen ovat saaneet sijoittajat säikyiksi.
-Morningstarin analyytikoiden seuraamat osakkeet olivat vuoden 2014 päättyessä keskimäärin kolme prosenttia yliarvostettuja suhteessa yhtiöiden pitkän tähtäimen kykyyn luoda kassavirtaa. Myös monet muut arvostusmittarit kuten Shillerin P/E kertovat kireästä arvostuksesta, erityisesti Yhdysvalloissa. Yritysten hyvä tuloskasvu on kuitenkin hieman maltillistanut arvostustasoja (arvostusmittari P/E kertoo yritysten osakekurssin suhteesta osakekohtaiseen voittoon).
-Sijoittajat jatkavat siirtymistäään defensiivisiin osakkeisiin. Siirtymää tukee matala korkotaso; näistä nimistä saa osinkoina korviketta korkotuotoille. Sykliset osakkeet ovat jääneet paitsioon.
-Energiasektori on kokenut kovia öljyn hinnan rajun laskun vuoksi. Morningstar ennustaa kuitenkin öljylle pitkällä tähtäimellä sadan dollarin barrelihintaa. Energiasektorilta löytyykin meistä monia kiinnostavia nimiä.
Energia
Lukuisien energiayhtiöiden kurssit ovat pudonneet rajusti niin, että ne saavat korkeimman viiden tähden luokituksen Morningstarilla. Tähdet kertovat yhtiön arvostuksesta suhteessa analyytikkojemme näkemykseen yhtiön todellisesta arvosta. Mitä enemmän tähtiä, sitä "halvempi" yrityksen osake on.
Joulukuun 2014 puolivälissä peräti 37 energianimeä oli viidessä tähdessä, kun vielä syyskuun lopussa koko osakeuniversumissa vain kymmenellä nimellä oli viisi tähteä. Kurssilasku on siis ollut todella raju.
Sijoittajat ovat peloissaan öljyn hinnan rajun laskun vuoksi, mutta analyytikkomme uskovat hintapudotuksen jäävän tilapäiseksi. Olemme laskeneet hieman ennustettamme öljyn hinnasta, mutta pitkän tähtäimen ennusteemme on edelleen selvästi nykytasoa korkeampi 100 dollaria barrelilta Brent-öljylle.
Öljyn hintaa tukee kaksi rakenteellista tekijää: lähteiden ehtyminen 4-5 prosentilla vuodessa ilman uusia investointeja sekä se, että uudet, tulevat öljylähteet sijaitsevat vaikeasti päästävissä, kalliisti saavutettavissa paikoissa.
Hintojen pudotus yllätti toki meidätkin. Mutta kyse on lopulta talouden normaalista toiminnasta: Pohjois-Amerikan öljyntuotannon lisäys on kasvattanut tarjontaa. Kun myös Lähi-idän ja Afrikan tuotanto on yllättänyt positiivisesti poliittisesta epävakaudesta huolimatta on tarjonta noussut odottamattomankin nopeasti. Sen sijaan kysyntä on heikentynyt vaikean globaalin taloustilanteen vuoksi.
Ennusteemme öljyn hinnasta perustuu laskelmaan tuotannon marginaalikustannuksista. Brent-öljyn hinnan on oltava nähdäksemme vähintään sata dollaria barrelilta, jotta öljy-yhtiöt jatkaisivat investointejaan kalliisiin uusiin kohteisiin kuten syvänmerenlähteisiin tai öljyhiekkaan.
Toki rakenteissa voi tapahtua muutoksia. Halpojen tuotantomuotojen raju lisääntyminen voi pistää lapun luukulle kalliimmissa tuotantokohteissa, jotka jäävät pois öljyn hinnan määrittelystä. Tuotantohinnat voivat pudota myös sitä kautta, että kun poraaminen vähenee, syntyy ylitarjontaa tuotantovälineistöstä, työvoimasta ja niin edelleen, mikä laskea näiden kustannuserien hintoja.
Joka tapauksessa sijoittajien tulisi ymmärtää, että ennuste 100 dollarin barrelista sisältää paljon epävarmuutta. Energianimiä ostettaessa tulisi muistaa, että arvostuksessa täytyy olla runsaasti pelivaraa.
Arvostukset ovat energiaosakkeisssa kuitenkin laajalti niin matalat (19 prosentin aliarvostus Morningstarin näkemyksen mukaan vuodenvaihteessa), että valinnanvaraa löytyy.
Perusmateriaalit
Toiseksi alimmin hinnoiteltu sektori on perusmateriaalit. Sektori on energian tavoin kokenut kovia Kiinan hidastuneen talouskasvun painamana. Kiina on näille yhtiöille aivan oleellinen tekijä. Uskomme Kiinan teräksen kulutuksen saavuttaneen lakipisteensä ja hinnat putosivat rajusti 2014. Uskomme kuparin olevan pitkälti samanlaisessa tilanteessa.
Meistä järkevintä on etsiä matalilla tuotantokustannuksilla toimivia kaivosyhtiöitä, joilla on hyvä kilpailuasema.