Nordean vuoden 2014 tulos oli kiistatta vaikuttava. Liikevoitto nousi yhdeksän prosenttia. Erityisen vahvaksi tuloksen teki haastava makroympäristö.
Suomessa talous on heikossa vedossa niin Euroopan ja kuin Venäjän vaikeuksien vuoksi. Tanskassa maatalousbisnes menee heikosti maailmankaupan heikon hintatason vuoksi. Lisäksi Nordealla on toimintaa Venäjällä ja Venäjällä toimivia ulkomaisia yritysasiakkaita, joiden näkymät ovat sumuiset tai synkät, riippuen katsantotavasta.
Nordea onnistui selättämään nämä vaikeudet kerryttämällä runsaat palkkiotuotot ja alentamalla kulujaan.
Sijoittajien kannalta kysymys kuuluu, voiko Nordea jatkossakin uhmata makrotalouden painetta, jos toimintaympäristö pysyy näin heikkona? Seuraamme Nordean ongelmaluottojen kehitystä tarkkaan.
Suomessa Nordean luottotappiot jäivät 0,17 prosenttin, vain hitusen yli pankin koko lainakannan 0,15 prosentin keskiarvon.
Venäjä-riski on yhteensä noin kaksi prosenttia Nordean yritysasiakkaiden lainakannasta. Ongelmaluotot ja luottotappiot ovat tässä populaatiossa edelleen verraten alhaiset.
Tanskan agribisnes on noin kaksi prosenttia Nordean lainoista, ei siis valtava osuus. Tässä potissa uskomme luottotappiovaraumien kasvavan 2015.
Korkotuotot alenevat, palkkiotuotot kasvavat
Euroopan keskuspankin tammikuussa aloittama QE, rahapoliittinen elvytys ostamalla velkakirjoja, aloittaa uuden vaiheen Euroopan taistelussa hidasta talouskasvua ja deflaatiota vastaan. Se antaa odottaa matalia korkoja pitkään, mikä näkyy myös pankkitoiminnan tuotoissa Nordealla.
Nordean korkotuotot olivat 2014 viimeisellä neljänneksellä kaksi prosenttia alemmat kuin vuotta aikaisemmin. Korkomarginaalin vaikutus Nordean tulokseen pieneni, koska muut tuotot kasvoivat.
Yhä olennaisempia ovat palkkiotuotot. Nordean osakkeenomistajien kannalta on hyvä, jos pankki onnistuu kasvattamaan esimerkiksi rahastojensa markkinaosuutta ja pitämään palkkioista jäävät marginaalit korkeina. Kaiken kaikkiaan palkkiotuotot ja komissiot olivat nettona 2,8 miljoardia euroa, missä oli kahdeksan prosenttia nousua edelliseen vuoteen verrattuna.
Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä Nordean 2014 päätösneljänneksen tulokseen, joka osui odotushaarukkaamme. Pidämme ennallaan arviomme pankin osakkeen käyvästä arvosta (102 SEK; päätöskurssi 105 SEK). Nordean osake on siis näkemyksemme mukaan hitusen yliarvostettu.