Helsingin pörssiin sijoittaneiden alkuvuosi on sujunut mukavissa merkeissä. Tammikuussa kurssit pomppasivat kymmenisen prosenttia ylös reilussa viikossa, kun Euroopan keskuspankin elvytyssuunnitelmat nostivat tunnelmia markkinoilla.
Senkin jälkeen nousu on jatkunut ja helmikuun lopussa Morningstarin Suomi-indeksi oli kohonnut 14,9 prosenttia 2015 aikana. Nousu on ollut vauhdikkaampaa kuin maailmassa keskimäärin.
Mutta kaksi kuukautta on hyvin lyhyt aika sijoittamisessa. Kun katsoo pidempää aikaväliä ja laittaa suurempia markkinoita vertailuun mukaan, huomaa, että Suomi ei ole ollut ollenkaan hyvä sijoituskohde osakkeissa.
Yhdysvaltain nousu
Viimeisten vuosien vahvin tarina on ollut Yhdysvaltain nousu. Jos euromääräisenä sijoittajana on vältellyt Yhdysvaltoja, on saanut takkiinsa pahemman kerran.
Vuoden ajalla Yhdysvallat peittoaa kirkkaasti Euroopan, kun tuottoa mitataan euroissa. Se on relevantti näkökulma meille euroissa toimiville.
Valuutan osuus tuotosta on valtava. Kun Yhdysvaltojen markkinoiden Morningstar-indeksi on noussut dollareissa noin 15 prosenttia vuodessa, euroissa lukema on lähes 40 prosenttia.
Aina viiteen vuoteen asti taaksepäin Yhdysvallat on ollut ylivoimainen valinta verrattuna Eurooppa-painoon. Ne, jotka ovat käyttäneet sijoituksiinsa esimerkiksi maailmanlaajuiseen indeksiin pohjaavaa indeksirahastoa, ovat hyötyneet USA:n noususta mukavasti, koska maan paino osakeindekseissä on kasvanut.
Kehittyvät maat
Kehittyvien markkinoiden tuotot ovat olleet suuri pettymys viime vuodet. Se on tuntunut ilkeästi myös monien yksityissijoittajien takussa. Monilla suomalaisilla rahastosijoittajilla on kehittyvissä maissa tuntuvia panoksia suoraan. Lisäksi kehittyvät maat ovat tuntuva osa monia hajautettuja rahastoja.
Maailman Morningstar-indeksin 13,2 prosentin tuotosta kehittyvät maat ovat jääneet peräti 4,4 prosenttiyksikköä vuositasolla. Kehittyvät maat jäävät myös Suomen markkinoille viiden vuoden ajalla.
Mutta kun historiaa katsotaan pidemmälle, kehittyvät maat näyttävät huomattavasti paremmilta vaihtoehtoilta.
Sekä 2000-luvulla ennen finanssikriisiä tulleet tuotot sekä finanssikriisin jälkeisessä "helpotusrallissa" tulleet kurssinousut nostavat kehittyvät maat kymmenen vuoden ajalla edelleen parhaiten tuottaneeksi markkinaksi vertailuryhmässämme.
Suomi jää ryhmässä viimeiseksi. Helsingin pörssi jäi muista jälkeen niin finanssikriisin laskussa kuin vuoden 2011 pudotuksessa, jonka jälkeen markkina ei ole palautunut. Sekä Suomen että keskeisten vientimarkkinoiden tilanne on ollut vaikea.