Lyhyen koron rahastoista tuli suosittuja vuoden 2000 pörssikuplan puhjettua. Lyhyet korot nousivat mukavasti ja pankit suosittelivat mielellään rahastoja tilien sijaan. Lyhyen koron rahastoista tuli osin rahastoyhtiöiden sisäänheittotuotteita.
Nyt Euroopan keskuspankin ohjauskorot ovat nollan tienoilla tai alle sen. Maksuvalmisujärjestelmän talletuskorko on jo -0,2 prosentissa eli pankit maksavat EKP:lle rahan tallettamisesta.
Lyhyen koron rahastot seuraavat ohjauskorkojen kehitystä tarkkaan. Alla oleva kaavio kertoo, mikä on ollut kunakin hetkenä EKP:n maksuvalmiusjärjestelmän talletuskorko ja 12 edeltävän kuukauden tuotto lyhyen koron rahastoissa.
Kuvio havainnollistaa, että korkorahastojen tuotto seuraa korkopäätöksiä lähes yksi yhteen.
Eipä siis ihme, että tuotot alkavat nyt hätyytellä nollaa. 12 viimeisen kuukauden tuotot Morningstarin luokissa Korko rahamarkkina, euro, sekä Korko rahamarkkina, lyhyt, euro, ovat olleet 0,26 ja 0,15 prosenttia.
Suomalaisista lyhyen koron rahastoista kuuden kuukauden ajalla olivat maaliskuun lopussa hitusen miinuksella Danske Invest Rahamarkkina (-0,04 %), Finlandia Likvidi (-0,03 %) ja Nordea Lyhyt Korko (-0,05 %). Maaliskuun tuotto oli parhaitenkin pärjänneellä rahastolla 0,06 prosenttia. Tie siis vie rahastolla kuin rahastolla kohti nollaa ja ajan myötä luultatavasti sen allekin, koska rahastojen korkotuotosta - jos sitä on - menee kuluja.
Piensijoittajille lyhyen koron rahastot eivät siis ole tällä erää kiinnostavia kohteita. Toki lunastettaessa joutuu maksamaan mahdollisia veroja, joten ajoitusta kannattaa miettiä, jos lähtee vaihtamaan rahamarkkinarahastoa esimerkiksi pankkitiliin.
Rahaston vahvuus tiliin verrattuna on, että verot maksetaan vasta sijoitusajan päätyttyä eikä vuosittain.
Morningstar ei anna tähtiä eli erottele riskin ja tuoton perusteella lyhyen koron rahastoja, koska niiden väliset erot ovat niin pieniä.