Maailmassa on menossa valuuttojen taisto - alaspäin. Valuutta-alue kerrallaan on painanut rahapoliittisella megaelvytyksellä korkoja ja sitä kautta valuuttansa arvoa alas. Yhdysvaltain ja Japanin perässä leikkiin lähti Euroopan rahaliitto syksyllä 2014.
Euro onkin laskenut Yhdysvaltain dollariin nähden merkittävästi. Alla oleva kaavio kertoo, että eurolla saa enää noin 1,1 dollaria. Pudotus noin 1,4 tasolta on ollut nopea.
Dollarin vahvistuminen on tuonut hyviä tuottoja dollareissa osakkeisiin tai korkoihin sijoittaneille. Mutta voisiko euro olla lyönyt yli, ja seuraavaksi suuntana olisi ennemminkin vahvistuminen? Silloin voisi olla järkevää suojata dollarimääräisiä sijoituksia valuuttariskiltä. Jos dollari heikkenisi ja suojaus olisi päällä, valuutan arvon muutos ei veisi tuottoa.
Valuuttakurssien liikkeet ovat kuitenkin vaikeasti ennakoitavissa. Kuten kaavio kertoo, nousut ja laskut on yleensä nopeita ja rajuja.
Termiinit, jos osaa
Mikäli hallitsee johdannaismarkkinat, voi harkita suojautumista termiineillä (forwards), joka on sopimus valuutan vaihdosta ennalta määrättyyn kurssiin tulevaisuudessa. Harva piensijoittaja kuitenkaan tuntee johdannaiset riittävän hyvin käyttääkseen termiinejä. Kannattaa myös muistaa, että siitä aiheutuu kaupankäyntipalkkioita.
Yleisempi tapa suojautua valuuttariskiltä on sijoittaa rahat tavanomaisen, valuuttasuojaamattoman rahaston tai rahasto-osuuden sijaan sellaiseen, jossa valuuttariski on suojattu (hedged).
Sijoitusrahastojen ja etf-rahastojen listauksessa Morningstarilla on esimerkiksi luokka "Yhdysvallat osakkeet valuuttasuojattu", josta näkee suojatut rahastot tai rahastoluokat.
Mutta kannattaako suojaaminen?
Osakesijoituksissa lyhyellä aikavälillä vaikutus voi olla merkittävä. Mutta silloin täytyy todella pystyä ennustamaan, mitä valuutoille tapahtuu.
Pitkällä aikavälillä valuuttojen liikkeiden ennustaminen on vielä vaikeampaa. Siksi tyypillisesti ei suositella sijoittajaa suojaamaan vuosikausia valuuttariskiään osakesijoituksissa. Sillä kun valuutan arvo heikkenee, se vahvistaa vientiä ja voi sitä kautta parantaa yritysten tuloksia ja sitä kautta voi nostaa osakekursseja.
Laskimme euromääräiselle sijoittajalle, olisiko viimeisen 5, 10 ja 15 vuoden aikana kannattanut suojautua osakkeissa dollari- tai jenisijoituksissa.
Ajanjakso vaikuttaa tuloksiin. Aivan pisimmällä 15 vuoden ajalla molemmilla markkinoilla suojatun salkun Sharpen luku eli tuotto-riski-suhde on hieman parempi, mutta ero ei ole iso. Lyhyemmillä aikaväleillä tulokset vaihtelevat tai ovat tasaiset kuten Japanissa.
Tuottojen osalta Yhdysvalloissa suojattu sijoitus olisi menettänyt dollarin vahvistumisen, ja sen vaikutus on luvuissa tuntuva 5 ja 10 vuoden ajalla. Japanissa jeni sen sijaan on heikentynyt viimeisen muutaman vuoden aikana ja siitä olisi voinut hyötyä. Pidemmällä ajallakin Japanissa suojaus olisi tuonut tuottohyötyä.
Kiinnostavasti kuitenkin tuoton heilunta eli keskihajonta on ollut suurempaa suojatuissa kuin suojaamattomissa sijoituksissa. Se viittaisi siihen, että euron liikkeet dollaria ja jeniä vastaan ovat tasoittaneet Yhdysvaltain ja Japanin osakemarkkinoiden menoa.
Taulukon lukujen lähde: Morningstar Direct