Yhdysvaltain osakkeet kokivat ensimmäisen todellisen korjausliikkeen elokuussa. Edellinen tuli vuonna 2011. Mutta pudotus ei ollut tällä kertaa riittävän suuri laskemaan osakkeita arvostustasoille, joilla niitä voisi kutsua edullisiksi.
Toisin päin voi sanoa, että syynä nykytilanteeseen on osakkeiden kurssien liian korkea lähtötaso ennen pudotusta.
Morningstarin analyytikoiden yhtiöille arvioimat käyvät arvot (yhtiön "mielekäs" arvo analyytikkojemme mukaan) olivat syyskuun puolivälissä 94 prosenttia päivän pörssikursseista. "Alennusta" oli siis kuusi prosenttia keskimäärin.
Tasolla 100 % pörssikurssit olisivat samalla tasolla kuin analyytikkojemme mielestä niiden pitäisikin, ja odotettavissa oleva tuotto on tällöin osakkeiden keskituotto. Morningstarin näkemyksen mukaan Yhdysvaltain markkinoille mielekäs odotettavissa oleva tuotto on keskimäärin yhdeksän prosenttia tällä hetkellä pitkällä aikavälillä.
Koska arvostustaso on nyt hieman alle 100 prosentin, on odotettavissa oleva tuotto hieman sitä korkeampi, mutta ei merkittävasti.
Elokuun pudotus jättikin markkinat kaukana tasoilta, joihin päädyttiin 2008 ja 2011: Vuonna 2011 Yhdysvalloissa mediaaniosake oli alimmillaan hinnoiteltu 77 prosenttiin analyytikkojemme käyvistä arvoista. Finanssikriisissä pudottiin peräti tasolle 55 prosenttia.
Sektoreittain ollaan verraten tasaisesti alle käypien arvojen tason. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta mikään USA:n sektori ei näytä meistä erityisen halvalta.
Poikkeus on finanssiala, jossa osakkeiden keskihinta alittaa analyytikkojemme yhtiöille määrittämän käyvät arvot 15 prosentilla, mikä sekään ei ole valtavan suuri "alennus". Pankit ja finanssiyhtiöt laajemminkin hyötyvät korkeammista koroista, jos sellaisia todella nähdään. Riskinä onkin korkojen nousun aikataulu. Kun Yhdysvaltain keskuspankki jätti korot ennalleen syyskuun kokouksessaan, finanssiyhtiöiden kurssit kärsivät, mutta uskomme korkojen väistämättä lähtevän nousuun.