Yhdysvaltain dollari on viimeisen viiden vuoden aikana vahvistunut 40 prosenttia DXY-indeksin mukaan. DXY (Wikipedia) kuvaa dollarin liikkeitä suhteessa suuriin verrokkivaluuttoihin.
Samaan aikaan kehittyvien maiden pörsseillä on ollut vaikeuksia päästä edes finanssikriisiä edeltävälle tasolleen.
Yhdysvallat on päässyt lamastaan rahapoliittisin poikkeustoimin ja matalien korkojen avulla. Nyt siellä on edessä korkojen nousu, mutta jo nyt vahva valuutta.
Historia kertoo, että vahva Yhdysvaltain dollari ei ole eduksi kehittyville maille eikä myöskään Aasian osakkeille, muistuttaa JO Hambro Capital Managementin seniorisalkunhoitaja Samir Mehta. Hän ei usko tämän syklin poikkeavan aiemmista.
“Aasia on monimuotoinen sijoitusalue, jota yhdistää yksi asia: vahva dollari tekee hallaa", Mehta sanoo.
"Heikko dollari tuo pääomavyöryn kehittyviin maihin. Halpa rahoitus saa yritykset ja kuluttajat pistämään rahaa menemään lainavivulla. Dollarin vahvistuessa likviditeetti vähenee, korot nousevat ja kulutukseen ja investointeihin on vähemmän rahaa."
Dollaria tukee tällä hetkellä USA:n suhteellisen vahva talouskasvu. Morningstarin pääekonomisti Robert Johnson ennustaa Yhdysvaltoihin 2,5 prosentin kasvua vuodelle 2015.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki eivät ennusta dollarin vahvistuvan. Raymond Kong, osakesijoitusjohtaja One Asia Investments -yhtiöstä dollariin uskotaan liikaakin suhteessa euroon.
“Yhdysvaltain talouskasvu on edelleen heikkoa. Kolmannen neljänneksen bkt-luvut pettivät, ja moni talousindikaattori on näyttänyt heikommalta kuin odotettiin viime kuukausina. Lisäksi näyttää siltä, että korkeariskisen velkakirjat (high yield) tuottavat tänä vuonna ensi kertaa tappiota sitten vuoden 2006. Se on huolestuttavaa, koska high yield -markkinan pudotuksia on historiallisesti pidetty ennusteina taloussyklin käänteestä huonompaan."