East Capitalin rahastoille Neutral

Yhtiön Venäjä- ja Itä-Eurooppa-rahastojen sijoitusprosessilla ei näytä olevan kykyä synnyttää pitkällä ajalla lisäarvoa.

Facebook Twitter LinkedIn

Olemme Morningstarin analyytikkoryhmässä päättäneet laskea East Capitalin kahden päästrategian - Venäjä sekä Keski- ja Itä-Eurooppa - analyytikkoarvosanat tasolle Neutral. Emme enää usko, että nämä pitkän ja kunniakkaan historian kerryttäneet rahastot pystyvät lyömään vertailuindeksiään tai vertailuryhmäänsä riskikorjatusti tulevina vuosina.

East Capital oli pitkään itäisen Euroopan ja etenkin Venäjän sijoitusmarkkinoiden valtias. Ruotsalaisen Peter Elam Håkanssonin kumppaneineen perustama yhtiö lähti itään jo 1990-luvun lopulla. Yhtiö keskittyi kahteen teemaan: pienempiin ja keskisuuriin yhtiöihin sekä kotimaisesta talouskehityksestä hyötyviin yrityksiin. Yhtiön analyytikot ja salkunhoitajat kiersivät tapaamassa yhtiöitä pitkin Venäjän tundraa ja muuttuvaa itäistä Eurooppaa.

Venäjä kasvoi ja sen markkinoille tuli aina vain uusia pieniä ja keskisuuria yhtiöitä, joiden kurssit nousivat huimaa vauhtia. Moni näki tämän kehityksen, mutta East Capital pystyi hyödyntämään sitä keskivertoa paremmin. Vielä 2008 finanssikriisin iskiessä East Capital Rysslandsfonden ja Östeuropafonden olivat viiden tähden rahastoja, eli ne olivat tuottaneet erittäin hyvin suhteessa verrokkeihinsa.

Venäjän markkinoiden korjausliikkeessä 2009 ja 2010 East Capital oli vielä hyvin mukana, mutta sen jälkeen on ollut hyvin hyvin vaikeaa. Tällä hetkellä Itä-Eurooppa-rahasto on kolmen, Venäjä-rahasto kahden tähden ratingissä.

Kokemusta edelleen
East Capitalilla on edelleen kokenut, suhteellisen laaja ja osaava salkunhoitajatiimi niin Venäjällä kuin Keski- ja Itä-Euroopassa. Käsityksemme on kuitenkin, että vaikka rahastojen salkunhoitoprosessi on erottuva, se ei ole rahastolle enää vahvuus.

East Capital on pitänyt rahastoissaan rakenteellisen painotuksen pienempiin yhtiöihin sekä kotimaiseen kulutukseen. Vuoden 2011 markkinapudotuksen jälkeen nämä teemat ovat olleet vastatuulessa. Mutta edes näiden sektorien sisällä meistä ei näytä, että East Capitalin osakevalintaprosessi olisi johtanut erityisen hyvään tulokseen.

Etenkin Venäjä-rahastossa on tullut useampia yksittäisiä "pommeja", sijoituksia jotka ovat tuoneet tuntuvasti miinusta. Vuoden 2015 aikana East Capital päätti ottaa käyttöön tarkemman seurannan nimissä, joissa sillä on tuntuva yli- tai alipaino. Jää nähtäväksi, millä tavalla muutokset vaikuttavat.

Levittäytyminen Aasiaan
Yhtiötasolla East Capital käy läpi pitkää muutosta kun hoidettava varallisuus on aivan toista kuin mitä se oli vielä muutama vuosi sitten. Pääsyy on, että Venäjä-rahasto on kutistunut 2011 vuoden 2,2 miljardista nykyiseen noin 280 miljoonaan euroon. Vuonna 2014 East Capitalin emoyhtiö teki tappiota.

East Capital on pyrkinyt haalimaan uutta pääomaa levittäytymällä Aasiaan: se osti AGI-yhtiön 2010 ja on perustanut sen jälkeen uusia Aasia-rahastoja. Menestys ei kuitenkaan ole ainakaan vielä ollut erityisen vahvaa. Kiina-rahasto lanseerattiin vastikään uudelleen ympäristöpainotteisena rahastona. Tällainen on usein merkki siitä, että rahasto-osuuksien kauppa ei ole käynyt ja rahasto tarvitsee uuden startin.

Mitä muutos tarkoittaa sijoittajalle?
Morningstarin Neutral-arvosana tarkoittaa, että meistä rahasto ei erotu edukseen, muttei ole myös selvästi huonompi vaihtoehto kuin keskiverto kilpailija.

East Capitalin rahastot ovat tyypillisesti verraten aktiivisia ja niihin sisältyy usein enemmän riskiä kuin indeksisijoitukseen. Sijoittajan on syytä varautua siihen, että voi tulla jaksoja joina East Capitalin rahastot yli- tai alituottavat huomattavasti verrattuna indeksiin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja