Suomi-osakkeissa ei indeksiryntäystä

Aktiiviset rahastot menettäneet markkinaosuuttaan, mutta indeksirahastot edelleen alle kymmenen prosenttia koko potista.

Facebook Twitter LinkedIn

Indeksirahastojen esiinmarssi näkyy myös Suomi-osakkeissa, muttei erityisen voimakkaana. Helsingin pörssiin sijoittavat indeksirahastot kasvavat kyllä nopeammin kuin aktiivisiksi itseään mainostavat rahastot, mutta niiden osuus pääomasta on edelleen alle kymmenen prosenttia.

Summasimme Suomi-rahastojen pääomat ja rahastovirtaukset viimeisen viiden vuoden ajalta. Huomioimme myös toimintansa lopettaneet ja yhdistetyt rahastot.

Tiedot maaliskuun lopusta kertovat, että 9,7 prosenttia pääomasta Suomi-rahastoissa on indeksoitu. Indeksirahastoja on neljä:

Nordea Suomi Indeksirahasto, jossa oli 164 miljoonaa euroa pääomaa maaliskuun lopussa

Seligson & Co Suomi Indeksirahasto, 95 miljoonaa

Seligson & Co Nasdaq OMX 25 ETF, 166 miljoonaa

Nordnet Superrahasto Suomi, jossa oli 39 miljoonaa.

Yhteensä Suomi-rahastoluokassa oli varoja 4,6 miljardia euroa, kun Seligsonin etf lasketaan mukaan.

Suomi-rahastojen indeksointi

Kuten indeksirahastoille on ollut tyypillistä laajemminkin Euroopassa, Suomi-osakkeisiin sijoittavien indeksirahastojen nettomerkinnät näyttävät liikkuvat verraten vakaasti. Aktiivisissa rahastoissa nettomerkinnöistä johtuva heilunta on selvästi voimakkaampaa.

Esimerkiksi vuonna 2015 aktiiviset Suomi-rahastot menettivät tammi-kesäkuussa yhteensä 89 miljoonaa euroa lunastuksiin, kun taas indeksirahastoihin tuli 21 miljoonaa euroa uutta rahaa merkinnöistä. Taustalla oli heikosti aktiivisilta sujunut vuosi 2014. Vuoden 2015 toisella puoliskolla aktiiviset rahastot taas saivat 90 miljoonaa euroa uutta pääomaa, kun indeksirahastot vetivät liki saman kuin vuoden alkupuolella, 24 miljoonaa euroa.

Eroa selittänee se, että indeksirahastoihin tulee paljon säännöllisiä merkintöjä. Myös tietoisuus kustannuksista ja indeksirahastojen eduista on ollut paljon julkisuudessa, ja se pitää indeksirahastoissa yllä pientä trendinomaista sisäänvirtausta - niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Sen sijaan aktiivisten rahastojen virtaukset heijastelevat laajemmin markkinatoimijoiden mielenmuutoksia. Ne ovat usein oman talon yhdistelmärahaston sijoituskohteita, ja esimerkiksi OP:llä Delta ja Focus menettivät yhteensä peräti 93 miljoonaa vuoden 2014 marraskuussa pitkälti OP:n sisäisten siirtojen vuoksi.

Suurin Suomi-osakerahasto on Nordea Suomi, jossa oli 513 miljoonaa euroa pääomaa maaliskuun päättyessä. Viimeisen vuoden aikana eniten uutta pääomaa on saanut Nordea Pro Suomi -instituutiorahasto (40 miljoonaa), mutta heti sen perässä tulee Nordea Suomi Indeksirahasto 39 miljoonalla. OP on ollut menettäjäpuolella - sen neljä Suomi-rahastoa ovat yhteensä joutuneet luovuttamaan 116 miljoonaa euroa lunastuksiin viimeisen vuoden ajalta.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nordea Finnish Stars A Growth3,36 EUR1,30Rating
Nordea Pro Suomi K EUR141,34 EUR0,97Rating
Nordea Suomi Passiivinen B EUR K33,95 EUR0,87Rating
Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG233,00 EUR0,08Rating
Seligson & Co OMX Helsinki 2562,34 EUR-0,05Rating
Seligson & Co Suomi Indeksirahasto A10,91 EUR1,05Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja