Ovatko rahani paremmassa hoidossa, jos niitä sijoittaa iso tiimi salkunhoitajia, vai yksittäinen henkilö, jolla on kaikki valta?
Entä onko parempi, että salkku on tiivis vai laajasti hajutettu?
Tutkijat Eitan Goldman (Indianan yliopisto), Zhenzhen Sun (Siena College) ja Xiyu (Thomas) Zhou (Alaskan yliopisto) ovat kiinnostavalla tavalla yhdistäneet nämä kysymykset kiinnostavassa tutkimuspaperissaan, joka on julkaistu CFA-järjestön Financial Analyst Journalissa 4/2016.
Useat tutkijat ovat jo aiemmin osoittaneet, että parhaiten pärjäävien rahastojen joukossa ovat yliedustettuina rahastot, joiden salkku on keskittynyt. Goldman, Sun ja Zhou vahvistavat löydöksen ja todistivat, että näin todellakin on, kun kontrolloidaan monia muita mahdollisia selittäjiä kuten rahaston koko tai salkunhoitajan kokemus. He todistavat lisäksi, että salkun keskittäminen kannattaa myös sektorien tasolla.
Millä tavalla organisoitu salkunhoitotiimi keskittää sijoituksiaan parhaiten? Sitä ei ole helppo tutkia, mutta määrällinen muuttuja josta on dataa on salkunhoitajien määrä. Goldman, Sun ja Zhoe huomasivat, että mitä vähemmän päätöksentekijöitä rahastossa on, sitä keskittyneempi salkku ja sitä paremmat tulokset sillä on. He huomasivat esimerkiksi, että kun rahaston salkunhoitajien määrää lisätään, salkun keskittyminen vähenee, ja vastaavasti se keskittyy kun salkunhoitajien määrä vähennetään.
Löydös ei tarkoita sitä, että yksin ilman minkäänlaista tukitiimiä rahastoa hoitava salkunhoitaja olisi keskivertoa parempi. Vaikka tutkimuksen parhailla rahastoilla olikin vain yksi nimetty salkunhoitaja, hänen taustallaan saattaa olla iso lauma analyytikoita tai avustavia salkunhoitajia.