Maailman osakemarkkinat tuottivat 2016 noin 12 prosenttia, kertoo Morningstarin globaali osakeindeksi. Tuottoa tuli erityisesti Yhdysvalloista, lähes 16 prosenttia euroissa mitattuna, kun taas Euroopassa jäätiin alle neljän prosentin tuottoon.
Kehittyvät markkinat tuottivat lähes 15 prosenttia, ja ne ovat mukana Morningstarin indeksissä.
Korkosijoitukset tuottivat edelleen plussaa Brexitin ja Trumpin leimaavana vuonna, vaikka lyhyet korot ovatkin lähellä nollaa. Tuottoa on kertynyt niin pitämällä pidempää korkopaperia salkussa kuin luottoriskiä ottamalla. Globaalisti hyötyä on tuonut myös dollarin vahvistuminen: Barclaysin korkomarkkinoiden globaali indeksi Global Aggregate tuotti reilut viisi prosenttia euroissa.
Yhdistelmärahastoissa on niin osake- kuin korkosijoituksia. Jos oli viime vuonna liikkeellä salkulla, jossa oli puolet osake- ja puolet korkosijoituksia, sai siis indeksin tasossa karkeasti 8,5 prosentin bruttotuottoa (12*0,5 +5*0,5).
Valitettavasti eurooppalaisiin yhdistelmärahastoihin sijoittaneet jäivät tästä keskimäärin jälkeen selvästi. Syitä on monia rahastojen kuluista niiden indeksejä suurempaan Eurooppa-painoon (Euroopassa niin osake- kuin korkomarkkinat alittivat globaalit tuottoluvut).
Oli selitys kunkin rahaston kohdalla mikä tahansa, yhdistelmärahastojen keskituotot vuodelta 2016 kertovat, että riskinottajat eivät saaneet toivomaansa palkintoa.
Koko Euroopassa aggressiiviset, globaalisti sijoittavat yhdistelmärahastot tuottivat keskimäärin 3,7 prosenttia. Suomeen rekisteröidyt luokan rahastot pärjäsivät paremmin, keskituotto oli 4,9 prosenttia (12 rahastoa).
Haarukka tuotoissa oli kuitenkin erittäin suuri. Siinä missä paras Suomeen rekisteröity luokan rahasto (Nordean Premium Varainhoito Kasvu) kiri yli yhdeksän prosentin tuottoon, jäi yksi aggressiivinen rahasto alle prosentin tuottoon viime vuodelta.
Maltillisissa, globaalisti sijoittavissa yhdistelmärahastoissa tuotot jäivät Euroopassa keskimäärin 3,0 prosenttiin. Siis hieman alle aggressivisten tason, mutta ei paljon.
Jälleen Suomeen rekisteröidyt rahastot peittosivat selvästi eurooppalaiset kilpailijansa keskimääräisellä 5,4 prosentin tuotollaan. Kärkipaikan Suomessa otti uusi tulokas Obsido Rebalanced 8,6 prosentin vuosituotolla. Rahasto on tuotu markkinoille 2015.
Kategorian heikoiten pärjännyt Suomeen rekisteröity rahasto jäi alle kahden prosentin tuottoon.
Varovaiset, globaalisti sijoittavat yhdistelmärahastot jäivät keskimäärin alle kahden prosentin tuottoon, kun katsotaan koko Euroopan rahastokenttää.
Suomalaiset rahastot kerryttivät tässäkin luokassa selvästi Euroopan keskiarvoa parempaa tuottoa, 3,6 prosenttia keskimäärin. Evlin rahasto pääsi jopa yli jopa kuuden prosentin tuottotasoon. Evli Taktinen Allokaatio on kuitenkin haparoinut edellisvuosina, joten se on yhdessä Morningstar-tähdessä.
Opetus teoriasta vai historiasta?
Yhdistelmärahastot ovat tärkeä väylä ei-harrastuneille sijoittajille saada jalka oven väliin sijoitusmarkkinoille. Valitettavasti pitkän tähtäimen tulokset ovat vain osin kannustamassa riskinottoon.
Viiden vuoden aikajänteellä (2012-2016) yhdistelmärahastojen keskituotot seuraavat niiden riskiä: aggressiivisten, globaalisti hajauttavien yhdistelmärahastojen keskituotto on ollut noin 8 prosenttia kulujen jälkeen (kaikki Euroopan rahastot). Maltilliset ovat saaneet kasaan keskimäärin 5,8 ja varovaiset 3,7 prosenttia vuotta kohden.
Mutta kun aikajännettä venytetään yli finanssikriisin kymmeneen vuoteen, ei riskinotosta ole ollut juuri hyötyä. Aggressiivisten rahastojen keskituotto jää 10 vuoden ajalla vaivaiseen 2,5 prosenttiin vuotta kohden, maltillisten 2,5 ja varovaisten 2,3 prosenttiin. Jälleen suomalaisten rahastojen keskituotot ovat eurooppalaisia keskiarvoja korkeammat, mutta tuotot eivät seuraa riskiä täällä juuri Eurooppaa paremmin.
Jää nähtäväksi, oliko 2008 finanssikriisi vain outo ja kivulias muljahdus käyrissä. Teoria kertoo, että sijoittaja voi odottaa korkeampaa tuottoa korkeammasta riskistä hyvin pitkällä aikavälillä. Sijoitusneuvojilla on varmasti kova paikka selittää, miksi näin kävisi jatkossa nyt nähtyä paremmin.