Sijoittamisen suuri kuva on haasteellinen. Korot ovat niin alhaiset, että ne eivät tyydytä oikein kenenkään tuottovaatimuksia. Osakkeissa taas on nähty monen vuoden nousu, ja siten riski ylihinnoittelusta on kasvanut.
Ei olekaan ihme, että hyvin monet eurooppalaiset sijoittajat ovat siirtäneet katseensa niin kutsuttuihin vaihtoehtoisiin rahastoihin. Ne lupaavat tuottoa, joka ei suoraan ole sidoksissa osake- tai korkomarkkinoiden yleiseen suntaan.
Euroopassa myydään runsaasti reguloituja, niin kutsuttuja "liquid alts" -rahastoja jotka ovat auki päivittäin tai viikottain. Ne ovat kevyempiä versioita hedge-rahastoista, joissa on usein joukossa myös illikvidejä sijoituksia, ja siksi rahasto on auki harvemmin ja sijoittajilta edellytetään enemmän osaamista.
Näiden rahastojen tuotot eivät ole useinkaan tyydyttäneet sijoittajia. Tarjolla ei ole ollut "absoluuttista tuottoa", kuten monien rahastojen nimi lupaa. Mutta vaihtoehtojen puutteessa rahaa virtaa omaisuusluokkaan edelleen.
Sen sijaan Yhdysvalloissa rahavirta on kääntynyt jo poispäin vaihtoehtoisista rahastoista, kun tuottoa ei ole saatu. Morningstarin Yhdysvaltain sijoittajakonferenssin otsikko oli paljonpuhuva: "Absolute Return Funds: Absolutely Fabulous or Absolutely Rubbish?"
Likvideihin vaihtoehtoisiin rahastoihin tuli vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana Euroopassa noin 26 miljardia euroa uuutta pääomaa. Se on tulpasti enemmän kuin vuoden 2016 toisella puoliskolla.
Luvussa ovat mukana vain rahastot, jotka sijoittavat suoraan markkinoille. Lisäksi vaihtoehtoiset rahastojen rahastot imivät lähes seitsemän miljardia uutta pääomaa vuoden alkupuoliskolla.
Suurin kiinnostus kohdistuu rahastoihin, jotka yhdistävät monenlaisia vaihtoehtoisia strategioita kuten makrotalouspohjaista sijoittamista, long/short-tekniikoita ja erilaisia korkostrategioita.
Multistrtategiarahastoista suurimmat ovat Euroopan mitassa valtavia.
Standard Life Investmentsin GARS eli Global Absolute Return Strategies on edelleen selkeästi suurin. Strategia on tarjolla Euroopassa brittiläisessä ja luxemburgilaisessa rahastossa, joissa oli yhteensä 37,6 miljardia euroa pääomaa kesäkuun lopussa. GARS on kuitenkin kärsinyt heikosta tuotosta ja menettänyt tämän vuoden aikana jo 4,5 miljardia euroa nettomerkinöinä. Rahastolla on Morningstarin analyytikoiden Bronze-arvosana.
Toiseksi suurin strategia on Invescon Global Targeted Returns, jonka brittiläisessä ja manner-Euroopan rahastoissa on yhteensä 18,5 miljardia euroa. Rahastojen kasvu on ollut vahvat kolme miljardia tänä vuonna.
Kolmantena tulee Newtonin Real Return, jota myydään myös BNY Mellon Global Real Return -rahaston kautta. Strategia on saanut hieman uutta pääomaa myös tänä vuonna ja kasvanut 16,2 miljardiin euroon.
Yhteensä nämä kolme brittiläistä mammuttistrategiaa hallitsevat yli 17 prosenttia Euroopan vaihtoehtoisten rahastojen markkinoista.
Mannereurooppalaista osaamista edustavat liechtensteinilaisen LGT:n Premium Strategy, jossa on reilun kahdeksan miljardin pääomat. Saksalaisen sijoittajalegenda Klaus Kaldemorgenin Deutsche Concept Kaldemorgen on reilussa seitsemässä miljardissa.
Suomen likvidien vaihtoehtoisten rahastojen lista on kuihtunut viime vuosina. Suurimmassa rahastossa Morningstarin tietokannassa Danske Invest Neutralissa on vain 302 euron pääomat.