Tutkimme parhaillaan ajoittaisia ongelmia, jotka vaikuttavat joidenkin artikkelien ja sivujen käyttöön sivustollamme. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja pyrimme ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Uudet suomalaisrahastot usein erityistarpeisiin

Suomeen perustettiin 28 uutta rahastoa vuonna 2017. Uutta ovat myös Dansken "netto-osuussarjat".

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarille ilmoitettiin 28 uuden suomalaisen rahaston perustamisesta vuonna 2017. Ne kertovat omalla tavallaan rahastokentän muutoksesta: Suomeen ei enää niinkään perusteta "perusrahastoja", vaan hyvinkin erikoistuneita rahastoja, joista vain osalla on käyttöä yksityissalkuissa.

Kiinteistörahastoja avasivat Alexandria (Kiinteistö), Investium (Kiinteistövarainhoito), OP (Palvelukiinteistöt) ja UB (Reaaliomaisuusrahasto). Alexandrian rahasto sijoittaa kiinteistörahastoihin ja -yhtiöihin. Investium aikoo sijoittaa suoraan kiinteistöihin. OP keskittyy opetus-, sosiaali-, liikunta- ja terveystoimen kiinteistöihin. UB:n rahasto sijoittaa rahastojen kautta kiinteistö-, infrastruktuuri- ja metsäkohteisiin.

Yhdistelmärahastoissa aktiivisin oli Säästöpankki, jokatoi markkinoille rahastot Korkopainoinen, Osakepainoinen, Tasapainoinen ja Tuottohakuinen. Ne sijoittavat pääosin toisiin rahastoihin osake- ja korkomarkkinoilla. Juokseviksi kuluiksi SP-Rahastoyhtiö arvioi 0,60-0,80 prosenttia eli huomattavasti keskimääräistä yhdistelmärahastoa vähemmän. Lassi Kallion hoidossa olevat erikoissijoitusrahastot ovat kuitenkin tarjolla pääosin vakuutusasiakkaille yli 100.000 euron sijoitussummalla.

Korkorahastoja toivat markkinoille Aktia (Emerging Market Corporate+), OP (High Yield Amerikka), Taaleri (Lyhyet Korot) ja Ålandsbanken (Dynaaminen korko). Aktia sijoittaa siis kehittyvien maiden yrityslainoihin, OP amerikkalaisiin korkean riskin yrityslainoihin, Taaleri korkojen lyhyeen päähän ja Ålandsbanken pyrkii synnyttämään tuottoa kaikissa markkinatilanteissa, minkä vuoksi rahasto on vaihtoehtoisten omaisuusluokassa Morningstarilla.

Myös Nordealta tuli yksi korkorahasto, mutta se kuten kolme muuta uutta rahastoa ovat Ruotsin markkinoille suunnattuja. Sen sijaan North American Enhanced on Pohjois-Amerikkaan sijoittava osakerahasto, joka pyrkii tekemään pientä lisäarvoa suhteessa indeksiin.

Uusista osakerahastoista Suomeen sijoittaa vain Eliten Suomi Faktorit, joka aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa, mutta on edelleen vain viiden miljoonan kokoinen.

Fonditan European Micro Cap on perinteinen osakevalintarahasto. eQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö taas tuo esiin, että sijoituksien taustalla on kvantitatiivinen seulontamalli. Salkku on kuitenkin verraten valikoitu (40-60 osaketta). Ålandsbankenin Premium 100 Gbl Aktia sijoittaa pääosin suoraan osakkeisiin, mutta salkussa on myös rahastojen osuuksia. Investium Osakevarainhoitosalkku on JAM:n hoidossa.

Indeksirahastoja tai sen kaltaisia toivat markkinoille LähiTapiola (Eurooppa Markkina ja USA Markkina), aiemmin mainittu Nordean rahasto, OP (Maailma Indeksi II).

Kvantitatiivinen salkunhoito on nousussa, ja ainakin kolme 2017 lanseerattua rahastoa nojaa vahvasti erilaisiin faktoreihin. Evlin Factor Premia sijoittaa globaalisti pyrkien välttämään riippuvuuden eri markkinoihin ja keskittyen ns. faktoripreemioiden hyödyntämiseen. Front Signal hyödyntää momentum- ja trendiseurantaa useissa omaisuusluokissa. OP-Amerikka Analytiikka käyttää vertaisanalyysiä menestyneiden sijoittajien liikkeistä Pohjois-Amerikan markkinoilla.

Uusien rahastojen lisäksi uutta ovat Dansken ensimmäisenä laajemmin Suomeen tuomat "netto-osuussarjat" jotka on puhdistettu jakelu- ja neuvontapalkkioista. Niiden koodi on W. Ne eivät ole kuitenkaan Dansken rahastolistalta suoraan ostettavissa ainakaan tällä erää.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja