Vuosi 2017 näytti Aasialle etukäteen hankalalta. Brexit ja Trumpin voitto olivat lisänneet epävarmuutta. Kauppasodan uhka oli ilmassa. Kansainvälisen politiikan kenttä oli jännittynyt Koreassa, ja Kiina lisäsi aktiivisuuttaan lähialueillaan.
Silti Aasian markkinat tuottivat erinomaisesti. Taustalla oli vahva talouskasvu ja yritysten tuloskunto. MSCI AC Asia ex Japan -indeksi tuotti peräti 42,7 prosenttia dollareissa mitattuna. (Dollarin merkittävän heikkenemisen vuoksi euromääräinen tuotto oli toki alempi, 24,5 prosenttia, muttei huono sekään.)
Tänä vuonna Aasian markkinoilla on ollut heikkoa, samainen indeksi on vain 1,5 prosenttia plussalla dollareissa.
Mistä Aasian vahva tuotto tarkemmin johtui?
-Vientivetoisissa Aasian talouksissa hyödyttiin siitä, että maailmantalous kasvoi laajalla rintamalla.
-Osakkeiden hinnoittelu oli vuoden alussa maltillista, ja yhtiöiden tulosparannukset tukivat vaikutelmaa.
-Erittäin merkittävä tekijä Aasia-indeksi nousussa oli Kiinalla. MSCI China -indeksi nousi peräti 55 prosenttia dollareissa mitattuna. Tuotto keskittyi pitkälti kolmelle sektorille: IT-yhtiöiden, rahoitusalalle ja kestokulutustuotteisiin.
Verkkokaupan jättiläisten Tencentin ja Alibaban kurssit nousivat viime vuonna peräti 115 ja 96 prosenttia. Tänä vuonna molemmat ovat hitusen nollan alapuolella, käytännössä indeksin kanssa tasoissa. Sijoittajat eivät siis ole kokeneet erityistä pettymystä tai tarvetta reivata nopeasti nousseita arvostuksia merkittävästi alaspäin.
Aasiaan sijoittavia rahastoja, korkeimmat analyytikkoarviot:
Fidelity Asia Focus (Silver)
Schroder ISF Asian Opportunities (Silver)
Etf-rahastoja:
Amundi IS MSCI EM Asia UCITS (Bronze)