Miten analyysitapamme muutos vaikuttaa?

Morningstarin analyytikkoratingien metodologia on päivitetty. Miten muutos vaikuttaa rahastojen saamiin arvosanoihin?

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar jakaa rahastoille useita eri ratingeja. Tunnetuin on Morningstar rating eli tähtirating. Se määritetään menneen riskikorjatun tuoton perusteella. Tähdet perustuvat täysin koneelliseen laskentaan. Analyytikot eivät vaikuta siihen muulla tavoin kuin määrittämällä yhdessä Morningstarin datatiimin kanssa, mihin luokkaan kukin rahasto kuuluu.

Analyytikkojen ajasta merkittävä osa meneekin Analyst Ratingien eli analyytikkoratingien määrittämiseen. Ne perustuvat laadulliseen tutkimukseen. Arvosanan Gold saavat rahastot, joiden mahdollisuuksia lyödä vertailuindeksinsä tai kilpailijansa ovat kaikkein parhaat. Heikoin arvosana on Negative.

Morningstar on kertonut hiljattain muutoksista analyytikkoratingien metodologiaan. Kun nyt rahastojen arviot sisältävät viisi osiota tai "pilaria" - tiimi, prosessi, taustayhtiö, tuotto, palkkiot - jatkossa analyytikot antavat sanallisen arvion kolmesta osiosta: tiimi, prosessi ja taustayhtiö. Kukin näistä arvioidaan viisiportaisella skaalalla. 

Merkittävintä uudistuksessa on että siirrymme rahastokohtaisesta osuussarjakohtaiseen arviointiin. Kalleimmat rahastoluokat saavat heikkoman arvosanan kuin halvimmat, koska niiden mahdollisuudet voittaa vertailuindeksi ovat lähtökohtaisesti heikommat.

Morningstar on tänään julkaissut tutumuspaperin, joka antaa osviittaa 31. lokakuuta voimaan astuvan metodologian vaikutuksista analyytikkoratingeihin. Tässä keskeiset havainnot:

- Noin joka kolmannen analyytikkoreitatun sijoitus- tai etf-rahaston reittaus muuttuu. Useimmiten syynä on siirtyminen osuussarjakohtaiseen reittaukseen.

- Niin kutsuttujen "puhtaiden" osuussarjojen (joiden hinnassa ei ole mukana neuvonta- ja jakelukustannuksia) reittauksen muuttuvat vähiten tämän analyysin mukaan.

- Reittaukset alenevat useammin kuin nousevat suhteessa 2:1. Aktiivisesti sijoittavien mitailistirahastojen (Gold, Silver, Bronze) määrä putoaa.

- Sen sijaan indeksirahastoista nykyistä useampi nousee mitalistiksi.

- Useimmiten reittaus muuttuu yhdellä pykälällä.

- Vaikka siirrymmekin osuussarjakohtaiseen reittaukseen, yksittäisen rahaston osuussarjoissa on harvoin valtavaa hajontaa, Noin 80 prosentilla rahastoista osuussarjat saavat yhtä tai kahta eri ratingia.

- Korkean palkkion osuussarjoille tulee aiempaa harvemmin mitaleja.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja