MQR-reittaukset rahastohaussa

Hyvällä rahastolla on alhaiset kulut ja salkunhoito, joka takaa hyvät tuotto-odotukset. Uusi Morningstar Quantitative Rating (MQR) -luokitus antaa kuvan rahaston kyvystä ylituottoon. Se on nyt saatavilla myös useimmille suomalaisille rahastoille.

Jonas Lindmark 21.09.2020
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar on julkaissut eteenpäinkatsovan kvantitatiivisen MQR-luokituksen, joka löytyy Rahastot-sivultamme Kokonaiskuva-näkymästä (selaimen leveydestä riippuen joudut ehkä myös valitsemaan ”Seur.”-näppäimestä oikeanpuoleiset sarakkeet).

Morningstar Quantitative Ratingin tarkoituksena on antaa kuva rahastojen kyvystä ylituottoon tulevaisuudessa. Se hyödyntää tekoälyä, joka oppii Morningstarin analyytikoiden tekemistä tuhansista rahastoanalyyseistä.

Jokaisen rahaston kohdalla MQR hyödyntää yli 180 datapistettä, joista tekoäly ennustaa minkä luokituksen ihmisanalyytikko antaisi rahastolle.

Noin kaksi kolmasosaa Suomeen rekisteröidyistä rahastoista on saanut uuden luokituksen. Poikkeuksia ovat mm. tietyt rahastoluokat (mukaan lukien lyhyen aikavälin korkorahastot ja sukupolvirahastot), mutta myös satunnaiset rahastot, joista Morningstarilla ei ole riittävästi tietoa.

Yleensä rahastoilla, jotka ovat saaneet korkeimman MQR ”Gold”-luokituksen, on alhaiset palkkiot suhteessa kategoriansa keskiarvoon ja niitä hallinnoivat suuret rahastoyhtiöt, joilla on kookkaita rahastoja. Useimmissa tapauksissa suurten pankkien rahastoilla on vain "Neutral" luokitus.

Mielenkiintoista on, että melkein kuudesosa rahastoista on saanut alimman ”Negative” luokituksen. Se annetaan rahastoille, joilla on yleensä korkeat kulut ja joita hallinnoivien yritysten data osoittaa niillä olevan ongelmia. Taustalla voi olla esimerkisi salkunhoitajien vaihtuminen taajaan.

Sekä isojen pankkien että pienempien rahastoyhtiöiden kohdalla löytyy useita esimerkkejä rahastoista, joiden asiakkaat voivat löytää saman kategorian rahastoja paremmilla tulevaisuudennäkymillä.

Tulevaisuuden ennustamista
MQR julkaistiin USA:ssa vuonna 2017 ja Euroopassa 2018, joten analysoitavaa historiallista dataa löytyy jo. ”Gold”-luokituksen saaneet rahastot ovat noin prosentin tuottavampia vuositasolla kuin rahastoluokkansa keskiarvo. Vastaavasti ”Negative”-luokituksen saaneet rahastot tuottavat noin prosentin vähemmän vuodessa kuin kategoriansa keskiarvo. On tietenkin vaikea ennustaa tulevaisuutta, mutta kokemuksemme osoittaa, että nämä uudet luokitukset auttavat tulevaisuuden ennustamisessa.

Näin toimii uusi MQR-luokitus
VIDEO: Tällä videolla Lee Davidson selittää miten rahasto voi saada Gold-, Silver- tai jopa Negative-reittauksen keinoälyn avulla.

Faktoja Morningstar Quantitative Rating -rahastoluokituksesta
Antamalla tietokoneiden mallintaa dataa, rahastojen tulevaisuuteen katsova Analyst Rating indikoi myös muiden rahastojen tulevaisuudennäkymistä. Tässä on yhteenveto MQR:stä ja siitä kuinka hyvin se pystyy ennustamaan tulevaisuuden voittajia.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  on ollut vuodesta 2000 Morningstarin päätoimittaja ja pääanalyytikko Ruotsissa. Sitä ennen hän kirjoitti yhdeksän vuotta rahastoista Affärsvärldeniin.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja