Tutkimme parhaillaan ajoittaisia ongelmia, jotka vaikuttavat joidenkin artikkelien ja sivujen käyttöön sivustollamme. Pahoittelemme mahdollisia häiriöitä ja pyrimme ratkaisemaan ongelman mahdollisimman nopeasti.

Neljä ajatusvinoumaa, jotka sijoittajien tulisi tiedostaa

Sijoittajat voivat tehdä epäoptimaalisia päätöksiä ennakkoasenteidensa takia. Tässä artikkelissa käymme läpi neljä ajatusvinoumaa, jotka sinun kannattaa tunnistaa.Annamme myös neuvoja niiden vaikutuksen vähentämiseen.

Facebook Twitter LinkedIn

4 Egg

Osakesijoittajien tulisi tehdä taloudellisesti rationaalisia ja informoituja päätöksiä ilman ennakkoasenteita tai inhimillisiä tunteita. Silti aivan liian usein sijoittajat huomaavat tekevänsä epäoptimaalisia päätöksiä tunteidensa vuoksi.

Miksi tämä on ongelmallista? Koska usein epärationaaliset päätökset johtavat huonoihin sijoitustuloksiin. Tässä on neljä ajatusvinoumaa (engl. Bias), jotka sinun kannattaa tunnistaa ja neuvoja niiden vaikutuksen vähentämiseen päätöksenteossasi.

Tappioiden välttely

Tutkimus on osoittanut, että ihmiset kokevat menetyksen kivun suurempana kuin voittojen aiheuttaman ilon. Välttäessämme tappioita koitamme siis välttää menetyksen aiheuttamaa kipua. Sijoittaessa tämä voi johtaa huonosti menneiden sijoitusten pitämiseen salkussa siinä toivossa, että ne toipuvat ja saat sijoittamasi pääoman takaisin. Toisaalta saatat myydä liian aikaisin, koska pelkäät menettäväsi realisoitumattomat voittosi.

Vähentääksesi halua välttää tappioita perusta osakesijoituksesi fundamenttianalyysiin ja todennäköisyyksiin. Jos esimerkiksi osakesijoituksesi kurssi on laskenut sadasta 70:een ja analyysisi perusteella osakkeen todellinen arvo on 50, silloin sinun ei varmaan kannata pitää sitä sijoitusta ainoastaan siinä toivossa, että se toipuu ja voisit saada sijoittamasi pääoman takaisin.

Toisaalta, ennen kuin myyt tuottoisan sijoituksen, kysy itseltäsi miksi haluat myydä. Palauta mieleesi alkuperäinen tavoitteesi ja syyt miksi sijoitit kyseiseen kohteeseen. Jos olet myymässä vain tunnesyistä, saatat olla myymässä liian aikaisin.

Liika itseluottamus

Jos olet liian itsevarma saatat yliarvioida tietosi ja kykysi, mikä voi johtaa odotettujen tuottojen yliarviointiin ja riskien aliarviointiin. Liika itseluottamus voi myös johtaa ylenpalttiseen treidaamiseen. Sijoittajat usein kompastuvat ilmiöön, jossa he olettavat esimerkiksi menestyvän salkunhoitajan, nousevan osakkeen tai omien osakepoimintojen voittoputken jatkuvan loputtomasti.

Hyvä keino karsia liikaa itseluottamusta on käydä jälkikäteen läpi omat osakekaupat. Tekemiäsi kauppoja tarkastellessa on tärkeää pysyä objektiivisena. Kysy itseltäsi seuraavanlaisia kysymyksiä: “Miksi ostin kyseisen arvopaperin?” tai “Miksi myin sen?” Jos pystyt tunnistamaan käyttäytymismalleja sijoittamisessasi, virheet on helpompi korjata.

Katumuksen välttely

Katumuksen välttelyyn liittyy pidättäytyminen päätöksistä mahdollisten virheiden estämiseksi. Katumus voi johtua joko asioista, jotka olet tehnyt  - “Minun ei olisi pitänyt ostaa” – tai asioista, joita et tehnyt: ”Minun olisi pitänyt ostaa.”

Koska ihmiset haluavat vähentää katumusta, he ajautuvat usein seuraamaan muita . Toiset saattavat olla liian varovaisia, pelätä häviöitä ja päätyä rajoittamaan mahdollisia voittoja.

Informoitujen päätösten tekeminen on keskeistä. Jos voit perustella päätöksesi järkevillä argumenteilla, sinulla on suurempi mahdollisuus olla tuntematta katumusta. Keskity tekijöihin kuten hajauttamiseen, sijoitusten pitkäaikaisiin hyötyihin ja sijoitustesi käyvän arvon analyysiin.

Itsehillintä

Niin aikuisten kuin lasten on opeteltava sietämään palkkioiden viivästyttämistä. Itsehillinnän puute voi estää sinua saavuttamasta pitkäaikaiset taloudelliset tavoitteesi. “Lähellä olevat asiat vain tuntuvat tärkeämmiltä kuin kaukana olevat asiat. Tämä takia on vaikeaa motivoitua asioista, jotka ovat hyviä meille pitkässä juoksussa, mutta joista emme hyödy heti tai jotka maksavat meille jotain nyt”, Morningstarin käyttäytymisekonomisti Sarah Newcomb muistuttaa.

Jos jäät jälkeen tavoitteistasi, kärsivällisyyden puute saattaa johtaa yli-innokkaaseen riskinottoon kun yrität kuroa umpeen tavoitteen ja nykytilan välistä kuilua.

Sijoitussuunnitelman ja henkilökohtaisen budjetin luominen voi tarjota sinulle tarvittavat puitteet ja motivaation uhrata lyhytaikainen ilo pitkän aikavälin taloudellisten tavoitteidesi saavuttamiseksi. Temput, kuten säännöllisen sijoitussuunnitelman luominen, voivat auttaa sinua pysymään tavoitteissasi koska ne tekevät säästämisestä automaattisen.

Päätelmä / lopputulos

Ajatusvinoumista on vaikea päästä yli koska ne kumpuavat sisäisistä tunteistamme ja impulsseistamme, emmekä usein edes huomaa niitä. Sijoitustietosi kasvattaminen ja sijoitushistoriasi arvioiminen käyttäytymismallien löytämiseksi voi olla hyvä harjoitus, joka auttaa sinua oppimaan välttää näitä ansoja ja luomaan sijoitussuunnitelman. Jos voit perustella päätöksesi järkevillä argumenteilla ja faktoilla, sinulla on parempi mahdollisuus saavuuttaa taloudelliset tavoitteesi

Tämä artikkeli ei muodosta taloudellista neuvoa. On aina suositeltavaa keskustella varainhoidon ammattilaisen kanssa ennen arvopapereiden ostoa tai myyntiä.

Lähde: 2016 CFA Level III Volume 2 Behavioral Finance, Individual Investors, and Institutional Investors. Reading 6. The Behavioral Biases of Individuals.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Christopher Greiner, CFA  is a data journalist at Morningstar Norway

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja