Kun kuulemme tarinoita pikavoitoista GameStopin osakkeilla tai bitcoineilla. on ymmärrettävää, jos tekee mieli kyseenalaistaa oma sijoitusstrategia.
Kokeneet sijoittajat kuitenkin tietävät, että sijoittajien kannattaa välttää toistuvia muutoksia strategiassaan. Tässä syitä miksi:
Morningstarin aul Kaplan ja Maciej Kowara huomasivat tutkimuksessaan muutaman ”kriittisen kuukauden” vaikuttavan ratkaisevasti rahaston pitkän ajan tuottoon. Sijoitustuotot eivät seuraa suoraa viivaa. Keskimääräisellä aktiivisella rahastolla oli arviolta vain kuusi kriittistä kuukautta 15 vuoden aikana 2003 ja 2018 välillä. Jos muutat sijoitustrategiaasi jatkuvasti, myös rahastot salkussasi vaihtuvat. Rahastojen vaihtaminen liian usein johtaa helposti siihen, että ohitat nämä kriittiset kuukaudet.
Mutta milloin kannattaa silti muuttaa sijoitusstrategiaa?
Inhimillinen vs. taloudellinen pääoma
Sijoitusstrategiaa luotaessa on usein suositeltavaa miettiä kahta pääoman lähdettä. Inhimillinen pääoma on käytännössä kykysi ansaita rahaa. Taloudellinen pääoma tarkoittaa nykyistä finanssivarallisuuttasi.
Nuorilla sijoittajilla on paljon inhimillistä pääomaa, sillä heillä on todennäköisesti monta tuloa kerryttävää vuotta edessään. Toisaalta nuorilla sijoittajilla on vähän taloudellista pääomaa. Janan toisessa päässä ovat eläkeläiset, joilla on hyvin vähän inhimillistä pääomaa, mutta usein runsaasti taloudellista pääomaa. Sijoitusstrategiaa laadittaessa riskinottokyky riippuu paljon taloudellisen ja inhimillisen pääoman summasta. Mitä enemmän pääomaa sinulla on, sitä enemmän riskiä pystyt ottamaan.
Elämässä on vaiheita, jolloin inhimillisen ja taloudellisen pääoman tasapaino muuttuu ja silloin voisit harkita sijoitusstrategian muuttamista. Ei-kattava lista:
1. Työttömyys: Kykysi kestää riskiä laskee. Pitkäaikaisen työttömyyden vuoksi kannattaa siirtyö konservatiivisempaan sijoitusstrategiaan.
2. Uusi taloudellinen huollettava: Jos olet taloudellisesti vastuussa perheenjäsenestä, sinulla ei välttämättä ole yhtä vahvaa kykyä kestää riskiä kuin aiemmin. Tässäkin tapauksessa voi olla järkevää siirtää salkkua konservatiivisempaan suuntaan.
3. Lahja/perintö: Jos saat rahallisen lahjan tai perinnön, taloudellinen pääomasi kasvaa. Pääoman kasvu tässä tilanteessa saattaa oikeuttaa agressiivisemman sijoitusstrategian.
4. Eläköityminen: Siirryt pääoman kerryttämisvaiheesta kulutusvaiheeseen. Tämä on suuri elämänmuutos, joka vaatii sijoitusstrategian uudelleen arvioinnin (todennäköisesti muutos konservatiivisiin tuloja kerryttäviin sijoituksiin rahoittaaksesi eläkeajan kuluja).
Yleisesti ottaen sijoitusstrategiaa ei silti kannata muuttaa usein. Vaikka onkin houkuttelevaa antaa uutisten ja taloudellisten ennustuksien ohjata sijoituspäätöksiäsi, oma riskikapasiteetti on usein parempi mittari sille, milloin sinun kannattaa tehdä strategisia muutoksia sijoituksiisi. Vakaus ja kärsivällisyys auttavat saavuttamaan taloudelliset tavoitteet,
Tämä artikkeli ei muodosta taloudellista neuvoa. On aina suositeltavaa keskustella varainhoidon ammattilaisen kanssa ennen arvopapereiden ostoa tai myyntiä.