Varojen sijoittaminen tehokkaasti on monimutkaista. Yksi vaihtoehto on sijoittaa varoja omatoimisesti, mutta tämä on kuitenkin varteenotettava vaihtoehto vain sille pienelle joukolle sijoittajia, joilla on riittävästi aikaa perehtyä ja pysyä ajan tasalla markkinoiden tapahtumista. Siksi useimmissa tapauksissa on hyvä idea turvautua ammattilaisen apuun. Kuulostaako helpolta? Ei aivan.
Taloudellisen neuvonnan toimialalla on hämmentävän paljon erilaisia ammatteja, titteleitä ja nimityksiä, sekä erilaisia pätevyyksiä ja ammattijärjestöjä, joihin yksityshenkilöt tai yritykset voivat kuulua.
Oikean neuvonantajan valinta edellyttää perusteellista huolellisuutta. Ei olekaan ihme, että monet sijoittajat oikaisevat valintaprosessissa, ja oikeiden neuvonantajien sijaan suosivat useimmiten vähemmän pätevien ystävien ja perheenjäsenten antamia suosituksia. Mutta onko neuvonantajan valinta todellakin niin hankalaa?
Valintaprosessi voidaan jakaa kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan omat henkilökohtaiset tarpeet ja tavoitteet, ja toisessa vaiheessa aikaisemmin määriteltyjen tarpeiden ja tavoitteiden perusteella etsitään sellainen neuvonantaja, joka kykenee avustamaan niiden saavuttamisessa.
Seuraavaksi käymme läpi viisi keskeistä askelta, jotka auttavat sinua valitsemaan itsellesi sopivimman taloudellisen neuvonantajan.
Mitkä ovat tarpeesi?
Etsitkö jotakuta, joka ottaisi kaiken hallintaansa, vai jotakuta, joka hoitaisi vain salkuhoidon ja sijoittamisen? Tarvitsetko jonkun tekemään kertaluonteisen tarkastuksen ja rahoitussuunnitelman vai haluatko mieluummin jatkuvaa palvelua?
Prosessin tunteminen ei ole niinkään oleellista, mutta sen sijaan olisi tärkeää määritellä mitä molemmat osapuolet liikesuhteelta odottavat. Onko olemassa jokin tietty asia, tai useampi seikka, jotka vaativat välitöntä huomiota?
Pohdi myös sijoitusfilosofiaa, jota haluaisit noudattaa ja jolla saat itsellesi turvallisen olotilan. Haluatko esimerkiksi neuvonantajan, joka suosii indeksi- tai aktiivisia rahastoja tai kenties yksittäisiä arvopapereita? Suositko “osta ja pidä”-sijoitusstrategiaa vai aktiivisempaa kaupankäyntiä?
Kuinka paljon palkkioita haluat maksaa?
Neuvonantajille maksettavat korvaukset voivat ensisilmäyksellä vaikuttaa sekavilta. Yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun tulisi selvittää on, periikö neuvonantaja kiinteän palkkion vaiko ennalta määrätyn prosenttiosuuden varoistasi. Jos kyseessä on kiinteä palkkio, tulisi sinun varmistaa että ymmärrät varmasti mitä saat rahoillesi vastineeksi. Prosenttimääräinen palkkio voi osoittautua kiinteätä palkkiota houkuttelevammaksi, mikäli neuvonantajallesi hallinnoitavaksi antamasi varallisuus on suhteellisen pieni. Toisaalta, jos neuvonantajallesi hallinnoitavaksi antamasi varallisuus on suhteellisen suuri, prosenttimääräinen palkkio voi osoittautua kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin kiinteä palkkio.
Tee lyhyt lista löytämistäsi ehdokkaista
Aloita kokoamalla lyhyt lista enintään viidestä neuvonantajaehdokkaasta. Kun olet saanut listan valmiiksi, etsi valitsemistasi ehdokkaista suosituksia jo tuntemiltasi ammattilaisilta, kuten esimerkiksi kirjanpitäjiltä ja asianajajilta. On myös suositeltavaa ottaa selvää millaisia pätevyyksiä ehdokkaille on myönnetty. Tyypillisesti neuvonantajille myönnetyt pätevyydet tulisivat olla listattuna neuvonantajia tarjoavan yhtiön verkkosivuilla, mutta mikäli näin ei ole, voit tiedustella mahdollisia pätevyystodistuksia neuvonantajilta itseltään. Lisäksi, voit tutkia millaisia arvosteluja neuvonantajat ovat aikaisemmilta asiakkailtaan saaneet.
Rajaa tekemääsi listaa
Kun olet saanut laadittua listan potentiaalisista neuvonantajaehdokkaista, tulisi sinun olla yhteydessä jokaiseen heistä. Voit käyttää tähän apuna Morningstarin laatimaa ladattavaa kyselylomaketta, joka perustuu Sheryl Garrettin Personal Finance Workbook for Dummies-kirjaan.
Garret suosittelee tapaamaan henkilökohtaisesti ainakin kaksi finaaliin päässyttä ehdokasta – voit pitää tätä vaihetta ikään kuin haastatteluprosessina. Tämä vaihe saattaa vaatia aluksi hiukan vaivannäköä, mutta hyvin hoidetun haastatteluprosessin jälkeen sinulla tulisi olla neuvonantaja, josta pidät ja johon voit ennenkaikkea luottaa.
Tapaamiseen kannattaa tulla valmistautuneena. Sinulla tulisi olla käsitys siitä millaista palvelua etsit, sekä on hyödyksi olla erittäin suorapuheinen (haluan tätä; tarvitsen tätä). Lisäksi, Garret neuvoo kiinnittämään huomiota neuvonantajaehdokkaan viestintätyyliin ja hänen lähestymistapaansa asiakastyöskentelyyn.
Valitse neuvonantaja (työ ei lopu tähän)
Lopuksi, on aika valita neuvonantaja. Voisi helposti olettaa, että neuvonantajaan käytettävä työ ja aika päättyisi tähän. Päinvastoin, neuvonantajan valinta on vasta alku prosessille, johon sisältyy lukuisia keskustelu- ja suunnitelutuokioita. Jos olet hoitanut valintaprosessin hyvin, neuvonantajaan käytettävä työ on myös sen arvoista.