NFT:t ovat digitaalisia kuvia ja liittyvät kryptovaluuttoihin, mutta ne ovat paljon muutakin. Olit sitten ostamassa niitä tai et, tähän ilmiöön on suositeltavaa tutustua.
Mikä NFT tarkalleen ottaen on?
NFT:t (non-fungible tokens) ovat ei-korvattavissa (non-fungible) olevia tunnisteita (tokens). Morningstarin analyytikon Madeline Humen mukaan ne ovat ”aineetonta sisältöä, joiden digitaalista allekirjoitusta voidaan käyttää aitouden todentamiseen verkossa".
"Vaikka NFT:t ovat digitaalista omaisuutta, ne ovat uniikkeja eivätkä siten ole vaihdettavissa keskenään toisin kuin esimerkiksi kryptovaluutat."
Elliot Johnsonin, Evolve ETFs -yhtiön sijoitus- ja operatiivisen johtajan mukaan NFT:n voi ajatella olevan kuin ainutlaatuinen esine (esimerkiksi aito maalaus) tai yksi kopiota monista (esimerkiksi keräilykortit, joita on monta kappaletta, mutta joista jokaisella on oma uniikki sarjanumeronsa).
Winnipegissä sijaitsevan Harbourfront Wealth Managementin sijoitus- ja kryptoasiantuntijan Adam Henryn mukaan "mistä tahansa voidaan tehdä NFT".
"Ihmiset ottavat esimerkiksi tviitin, kuvan tai meemin ja luovat siitä NFT:n, jolloin siitä tulee ’alkuperäinen’. NFT:tä voi sitten ostaa ja myydä taideteoksen tapaan, eikä sitä voi kopioida tai varastaa."
Mihin NFT:itä käytetään?
"Yleisiä NFT-sovelluksia ovat esimerkiksi digitaaliset taideteokset, konserttiliput ja rokotuspassit", Hume listaa.
NFT:n omistaa se, jolla on hallussaan tunniste. Tunniste ei itsessään sisällä digitaalista tiedostoa tai taideteosta, vaan pikemminkin linkin itse tiedostoon "ikään kuin merkintänä Excel-taulukossa", sanoo Bob Seeman, teknologiayrittäjä ja (ainoan) bitcoin-skeptisen kirjan The Coinmen kirjoittaja.
NFT on olemassa varsinaista tiedostoa ylläpitävän markkinapaikan, kyseisellä markkinapaikalla olevan tilin ja lohkoketjuun (joka sisältää ”linkin” tiedostoon) kirjatun omistajuuden välillä.
Tulisiko sijoittajien välittää NFT:istä?
NFT:t tulevat vielä meille kaikille tutuiksi, kun yritykset kehittävät niille uusia reaalimaailman sovelluksia. Ne voisivat olla esimerkiksi kulkukortteja, elokuvalippuja tai viikoittaisia aterioita koko loppuelämäksi. Toistaiseksi NFT:t yhdistetään kuitenkin lähinnä digitaalista taidetta kerääviin ja kauppaaviin ihmisiin. Ihmiset sijoittavat fyysiseen taiteeseen, joten miksei myös digitaaliseen taiteeseen NFT:iden muodossa?
Keskustellessa pitäisikö sijoittajien välittää NFT:istä, on syytä ensin tarkastella kryptovaluuttoja, sillä NFT:illä on kryptovaluutoille ominaisia piirteitä. NFT:t luodaan usein käyttämällä lohkoketjuna Ethereumia, koska se on muokattavissa. Ethereumia käytetään myös NFT:iden ostovaluuttana, joka valitettavasti kuluttaa huomattavan paljon sähköä.
Ympäristöön liittyvät huolenaiheet saattavat merkitä ESG-sijoittajien jättäytyvän pois NFT-markkinoilta. Toisaalta kryptovaluuttojen vahvuus on niiden kyky kehittyä.
"Hyvä uutinen on, että Ethereum-standardi työskentelee tämän ongelman lieventämiseksi”, Johnson sanoo. NFT:illä voi olla myös sosiaalisesti myönteisiä ominaisuuksia, kuten uusien sijoittajaryhmien aktivoiminen tai jopa käyttö koulutusvälineenä.
"Olemme kuulleet asiakkailtamme, että heidän lapsensa ovat oppineet koulussa NFT:istä sijoittamisen näkökulmasta", Henry kertoo.
"Mielestämme tämä on varsin mielenkiintoista, sillä tyypillinen teini-ikäinen ei voisi vähempää välittää perinteisestä sijoittamisesta (osakkeista ja joukkovelkakirjoista)."
NFT:t parantavat myös taiteilijoiden omistusoikeuksia, sillä niiden avulla he voivat vihdoinkin omistaa teoksiaan digitaalisessa maailmassa.
"Monet ensimmäisistä NFT:iden hyödyntäjistä olivat taiteilijoita, jotka pyrkivät epävarmassa pandemiataloudessa hankkimaan tuloja digitaalisesta taiteesta", Johnson sanoo.
Voiko sen asettaa näytille?
NFT-sijoittajien tulisi kysyä itseltään, ovatko he tyytyväisiä lohkoketjun mukaiseen taideomistajuuteen, sillä NFT:iden ja fyysisen taiteen omistamisessa on merkittäviä eroja.
"Fyysiset taideteokset antavat ainakin laillisen oikeuden pitää taideteoksia esillä missä tahansa", sanoo Seeman, joka on ammatiltaan myös asianajaja. "Lähes kaikki NFT:t epäävät tämän oikeuden."
Samalla tavalla kuten fyysisen taideteoksen omistaminen ei anna oikeutta kopioida teosta, "myös suurinta osaa NFT:istä ei ole oikeutta kopioida", hän sanoo ja lisää, että "kyse on vain yhteydestä, ei omistusoikeudesta".
Entä jos joku muu kopioi ja levittää NFT:täni? Vaikka NFT kopioitaisiin kuinka monta kertaa tahansa, Johnsonin mukaan taiteilija tai luoja voi silti säilyttää tekijänoikeudet ja kopiointioikeudet (kuten fyysisten taideteosten kohdalla), sillä lohkoketju säilyttää tiedot alkuperäisestä omistajasta.
Omistajuus on monimutkaista
Kun digitaalisen taideteoksen omistusoikeus on osoitettu jollekin lohkoketjun kautta, se on ikuinen. Tai ainakin siihen asti, kunnes lohkoketjuun lisätään seuraava lohko, jossa voisi teoriassa lukea "lisenssi päättynyt".
"Teoksen luoja voi tosiaan lakkauttaa NFT:n. Tällöin ongelmana olisi arvonmääritys. Mikä arvo NFT:llä olisi, jos luoja voisi yksipuolisesti (eli ilman tuomioistuimen päätöstä) irtisanoa NFT:n vain siksi, että hän katsoo NFT:n haltijan syyllistyneen väärinkäytöksiin?", Seeman kysyy.
“NFT:n arvo sulaisi.”
Dan Olsonin, kaksituntisen kritiikin NFT:istä koonneen tubettajan, mukaan NFT:iden lohkoketjurakenne herättää myös joitakin yksityisyyden suojaan liittyviä huolenaiheita.
Hänen mukaansa tulevaisuus, jossa jokaiselle ihmisellä olisi henkilökohtainen NFT, olisi ongelmallinen. Siihen on vielä matkaa, mutta NFT:iden rakenteesta, epävakaista hinnoista ja suosiosta johtuvia sosiaalisia vaikutuksia on jo nyt havaittavissa.
Henry lisää: "Monet nuoret tuntevat jonkun, joka on tehnyt NFT:illä paljon rahaa, ja he myös haluaisivat päästä osallisiksi.”
Muista, että sijoittaminen ei ole uhkapeliä. "Ei ole hyödyllistä, että nuorempi sukupolvi aloittaa sijoitustaipaleensa odottaen kolme- tai nelinkertaista tuottoa kuukauden tai kahden aikajänteellä."
NFT:t saattavat olla kupla
Kryptojen anonymiteetti on suuri ongelma NFT:ille, sillä se aiheuttaa hintojen manipulointia eli "pesukauppaa". Kuvittele, että joukko tilejä ostaa yhden taiteilijan digitaalisia taideteoksia. Koska tarjonta on rajallista, taideteosten hinta nousee. Kuuluivatko nuo tilit taiteilijalle? Kuka tietää?
"Yksi pesukaupan suuri ongelma on se, että se tapahtuu pörssissä, joten vain pörssi näkee, mitä tapahtuu", Seeman sanoo.
Hiljattain julkaistussa Chainalysisin raportissa todettiin, että pesukauppa on edelleen huomattavan yleistä, joten potentiaalisien sijoittajien voi olla järkevää odottaa, kunnes kaupankäynnin valvontaa tehostetaan.
Henry uskoo, että NFT-markkinoiden kupla saattaa puhjeta: "Bubble triangle -viitekehyksen mukaan markkinakelpoisuus, luotto/raha ja spekulointi ovat kuplan kolme ”polttoainetta” ja sen laukaiseva tekijä eli ’kipinä’ on teknologia."
Tulisiko taiteeseen sijoittaa?
Dan Kemp, Morningstar Investment Managementin sijoitusjohtaja, varoittaa: "Taiteen hinta määräytyy sen hetkisen trendin mukaan. Vaikka jotkut saattavat pystyä havaitsemaan tällaiset trendit, useimmilla ei ole tätä kykyä."
Entä kokopäiväiset taidekeräilijät? Eikö myös NFT-trendit voisi havaita? Seeman sanoo, että on olemassa kuvataiteen keräilijöitä ja kauppiaita, mutta he ovat asiantuntijoita, joilla on asiantuntemusta.
"Hyvä esimerkki trendien vaikutuksesta on ollut antiikkihuonekalujen hintojen romahtaminen. Niillä on monia samoja piirteitä kuin kuvataiteella, mutta ne ovat olleet todella huono arvon säilyttäjä", Kemp lisää.
Kuvataidemarkkinoihin liittyy kysymyksiä niiden eheydestä. Kirjailija Michael Lewis vertaa aitoustarkastajia esimerkiksi ”erotuomareihin” subprime-kriisin aikana. Lewis totesi kuvataidemarkkinoita käsittelevässä podcast-jaksossa ”luottoluokituslaitosten olleen pelin vaikutusvaltaisimpien pelaajien ’taskussa’”.
Onko mahdollista olla asiantuntija NFT-kaupankäynnissä? Kyllä. Onko kaikki pesukauppa mahdollista suodattaa pois? Kyllä. Tarkkailevatko kuvataidekeräilijät teoksia jatkuvasti väärennösten varalta? Luultavasti. Haluatko, että sijoituksiisi liittyy tällaisia riskejä? Tuskin.
Taidetta taiteen vuoksi
"Ajattelen itse, että taidetta tulisi rakastaa sen itsensä vuoksi eikä sitä tulisi pitää sijoituksena", Kemp sanoo. Pidät siitä, miltä se näyttää, kuulostaa, tuntuu ja tarkoittaa.
Seeman haluaisi omistaa NFT:n Louvressa sijaitsevassa maalauksesta, ehkä osana hyväntekeväisyyskeräystä. Se olisi hauskaa, hän sanoo. Johnson näkee NFT:issä myös mahdollisuuden tehdä asioita, joilla on ihmisille merkitystä: "Esimerkiksi NBA:n Top Shot -NFT:t mahdollistavat faneille tavan ’omistaa’ heittoja peleistä."
NFT:t ovat siis mielenkiintoisia, monipuolisia ja hyödyllisiä välineitä, mutta ne eivät ole sijoituskohteita. Ratkaisevaa on se, minkä arvoisia ne ovat itselle.