"Dumb Money" ja myytti Wall Streetin altavastaajista

Mitä elokuva jättää huomiotta GameStop-hysteriasta.

John Rekenthaler 10.11.2023
Facebook Twitter LinkedIn

Gamestop logo signage superimposed on a red-brick building

GameStop-huumasta kertova uusi elokuva "Dumb Money" on kuin tarina Daavidista ja Goljatista. Ohjaajaan mukaan elokuva kertoo, kuinka piensijoittajat voittivat Wall Streetin suursijoittajat.

GameStop oli aikoinaan suhteellisen vaisu osake. Tilanne kuitenkin muuttui vuoden 2020 lopussa, kun Reddit-keskustelupalstan wallstreetbets-yhteisön jäsenten tekemät sijoitukset nostivat sen osakekurssin viisinkertaiseksi. Muutamaa kuukautta myöhemmin GameStopin kurssinousuun liittyvä innostus alkoi muuttua hullutukseksi. Wallstreetbets-yhteisö alkoi kerätä kansainvälistä huomiota, ja tammikuun 2021 lopussa yhteisö sai 1,8 miljoonaa uutta jäsentä yhden päivän aikana.

Uudet ostajat rykäisivät GameStopin osakekurssin nousuun, mikä pakotti lyhyeksi myyneet sijoittajat ostamaan GameStopin osakkeita tappioiden rajaamiseksi. Tämä nosti osakekurssia entisestään, johtaen kierteeseen, joka tunnetaan "short squeeze" -ilmiönä.

Alun perin oikeassa

Vielä kesällä 2020 piensijoittajat olivat oikeassa. Yli 6 miljardin dollarin vuotuisesta liikevaihdosta huolimatta GameStopin markkina-arvo oli vain 250 miljoonaa dollaria.

Yrityksen liiketoiminta, videopelien myynti fyysisissä myymälöissä, oli kutistumassa. Se oli silti hinnoiteltu konkurssiin, vaikka se oli vain marginaalisesti tappiollinen ja sillä oli kassassa puoli miljardia dollaria. Sijoitus oli järkevä, vaikkakin riskialtis.

Sen sijaan GameStopin shorttaaminen oli riskialtista uhkapeliä. (Wall Streetillä on klassinen sanonta: "Härät voivat tehdä rahaa, karhut voivat tehdä rahaa, mutta ahneet ihmiset eivät.") Viimeisten seitsemän vuoden aikana osake oli menettänyt jo 93 prosenttia arvostaan sijoittajien tajutessa videopelien myynnin tulevaisuuden olevan verkkokaupoissa fyysisten myymälöiden sijaan. Miksi riskeerata viimeiset seitsemän prosenttia? Osakkeen ollessa niin halpa, jopa kohtuullisen hyvät uutiset voivat moninkertaistaa sen arvon.

Analyysi on toki jälkiviisautta, mutta kuvaa tapahtumia tarkasti. Elokuusta 2020 vuoden loppuun , GameStopin osakkeet nousivat split-korjatusta 0,94 dollarista 4,75 dollariin, todennäköisesti wallstreetbets-yhteisön jäsenten ansiosta. Voisi siis sanoa, että GameStopin sijoittajat palkittiin Benjamin Grahamin lanseeraaman varmuusmarginaalin noudattamisesta, kun taas lyhyeksi myyjiä rangaistiin sen noudattamatta jättämisestä.

Lopulta väärässä

Jos se olisi ollut GameStopin kurssihuippu, osake olisi jäänyt pimentoon eikä elokuvaa olisi tehty. Tammikuussa 2021 sen osakekurssi kuitenkin 25-kertaistui. GameStopin markkina-arvo nousi viisinkertaiseksi suhteessa vuotuiseen liikevaihtoon. Vertailun vuoksi: GameStopin kilpailijan Best Buyn (BBY) markkina-arvo oli 60 prosenttia sen vuotuisesta liikevaihdosta, vaikkakin se oli kannattavampi ja vakavaraisempi.

Milloin GameStopin osakkeen arvostus muuttui uskottavalta tasolta reilusti yliarvostetuksi? Siihen on kaksi mahdollista vastausta, näkökulmasta riippuen. 13. tammikuuta GameStopin osake avautui 5,11 dollariin, mikä oli hädin tuskin enemmän kuin uudenvuodenpäivänä. Saman päivän aikana hinta kaksinkertaistui vastauksena viikonlopun uutiseen, jonka mukaan yhtiö oli palkannut hallitukseensa kolme verkkokauppayhtiö Chewyyn (CHWY) sidoksissa olevaa jäsentä.

Tammikuun 14. päivään mennessä osake oli noussut tuhat prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana – liian paljon ja liian nopeasti. Loputkin varmasti myöntävät, että osakkeen arvostustaso ylitti rajansa seuraavalla viikolla, kun se tiistaina ensin kaksinkertaistui ja keskiviikkona jälleen yli kaksinkertaistui.

Keillä oli pitkä positio?

GameStopin äkillinen nousu johtui osittain Dumb Money -elokuvassa esitetystä "short squeeze" -ilmiöstä. Mutta koska GameStopin tammikuun kaupankäyntivolyymi oli 21-kertainen verrattuna joulukuuhun, on otettava huomioon toinenkin selitys: osake nousi pilviin yksinkertaisesti siksi, että niin monet ostivat sitä.

Tämä oli SEC:in kuukausia kestäneen selvityksen johtopäätös. Lokakuussa 2021 laaditussa raportissa todetaan, että tappioitaan rajaavien lyhyeksi myyjien tekemät kaupat muodostivat vain "pienen osan koko kaupankäyntivolyymista". Silti Dumb Money -elokuvassa kuvattu "short squeeze" -ilmiötä epäilemättä tapahtui. Tärkeämpää oli kuitenkin pitkän position ottaneiden sijoittajien käyttäytyminen. He talloivat tarmokkaasti kaiken tieltään.

Tammikuussa 2021 jopa Wall Street oli liittynyt juhliin. Wall Street Journalin artikkelin mukaan useat institutionaaliset sijoittajat, kuten entinen velkakirjakuningas Bill Gross, liittyivät piensijoittajien joukkoon GameStopin ostamaan GameStopin osakkeita. Toisin kuin monilla tavallisilla piensijoittajilla, ammattilaisilla ei kuitenkaan ollut tarkoitus jäädä. He olivat paikalla ainoastaan ostamassa kalliilla ja lähes välittömästi myymässä kalliimmalla.

Johtopäätös

Perinteinen näkemys GameStop-saagasta, jota suurelta osin toistetaan Dumb Moneyssa, on että hyvät voittivat pahat hetkellisesti. Minun näkemykseni on erilainen. GameStop oli aluksi järkevä sijoitus, joka arvostettiin lopulta oikein, mutta myöhemmin se arvostettiin huomattavasti yläkanttiin. Siinä vaiheessa jokainen osakkeen omistaja oli spekuloija. Jotkut hyötyivät tästä riskistä, toiset eivät. Heistä ketään ei tulisi kutsua "sijoittajaksi."

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
GameStop Corp Class A29,82 USD2,83

Tietoja kirjoittajasta

John Rekenthaler  CFA, is Vice President of Research for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja