Analyytikkojemme maailmanlaajuisesti kattamista 1 790 osakkeesta 44 sijaitsee Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa tai Norjassa. Näille osakkeille on annettu tähtiluokitus sen perusteella, onko osake analyytikon mielestä yli- vai aliarvostettu.Aliarvostetuiksi katsotut osakkeet saavat tähtiluokituksen neljän ja viiden välillä, kun taas yliarvostetut osakkeet saavat yhden tähden luokituksen.
Analyytikkomme arvioivat osakkeita käyttämällä "Hinta/käypä arvo" -mittaria, englanniksi "Price/Fair value". Hinta/käypä arvo 1 tarkoittaa, että yhtiö on niin lähellä oikeudenmukaista arvoa kuin se voi olla, kun taas noin 2 tarkoittaa, että se on kaksi kertaa oikeudenmukaista arvoa korkeampi (ja siten osake on yliarvostettu).
Pohjoismaiden neljä aliarvostetuinta osaketta:
Hieman yli kolmannes pohjoismaisista yrityksistä on aliarvostettuja
Kun tarkastellaan pohjoismaisten osakkeiden luetteloa, suurimmalla osalla osakkeiden P/FV on alle 1, lukuun ottamatta 13 osaketta, joiden arvostus on 1 tai hieman sen yläpuolella. Osakkeet, joiden arvostus on tällä hetkellä korkein ja joita pidetään siten yliarvostettuina, ovat Novo Nordisk (1,65), Wärtsilä (1,45), Atlas Copco (1,38) ja Alfa Laval (1,29).
Morningstarin luokitusjärjestelmässä otetaan huomioon myös epävarmuuskorjaus. Tämä tunnetaan nimellä Fair Value Uncertainty -luokitus, ja sillä arvioidaan, kuinka epävakaita voitot tai kassavirrat todennäköisesti ovat seuraavien 5-10 vuoden aikana. Tämä on ikään kuin osakkeen "riskiluokitus", ja osakkeista puhuttaessa on aina paljon riskiä. Vain kaksi pohjoismaista osaketta, Handelsbanken ja Kone, on luokiteltu "matalaksi", kun taas Swedbank on ainoa, jonka luokitus on "erittäin korkea".
Jos tarkastellaan osakkeita, joita Morningstarin analyytikot pitävät tällä hetkellä aliarvostettuina, listalle mahtuu 14 yhtiötä:
Listalla on seitsemän ruotsalaista, kuusi tanskalaista, ja yksi suomalainen yhtiö. Neljä näistä yhtiöistä on saanut viisi tähteä, mikä tekee niistä aliarvostetuimpia. Tarkastelemme aliarvostetuimpia yhtiöitä tarkemmin alla:
Ericsson ERIC B
Analyytikko: Matthew Dolgin, CFA
- Morningstar Rating: ★★★★★
- Fair Value Estimate: SEK 92.00
- Price/Fair Value: 0.67
- Economic Moat: Ei ole
- Toimiala: Tietoliikennelaitteet
Nokia NOKIA
Analyytikko: Matthew Dolgin, CFA
- Morningstar Rating: ★★★★★
- Fair Value Estimate: EUR 5.50
- Price/Fair Value: 0.62
- Economic Moat: Ei ole
- Toimiala: Tietoliikennelaitteet
Nokian ja Ericssonin osakkeiden viime vuosien alisuoriutuminen ja aliarvostus johtuu osittain siitä, että maailmanlaajuiset operaattorit ovat vähentäneet merkittävästi investointejaan langattomiin laitteisiin, sanoo Morningstarin osakeanalyytikko Matthew Dolgin.
"Luonnollinen vetäytyminen parin vuoden takaisista suurista verkkoinvestoinneista ja keskittyminen rahoituskuriin ovat johtaneet näiden yhtiöiden erittäin heikkoihin tuloihin. Emme usko, että operaattorit voivat säilyttää tällaisen asenteen pitkällä aikavälillä, sillä kuluttajien mobiilidatan käytön nopea kasvu edellyttää operaattoreilta jatkuvia investointeja verkkoihinsa", analyytikko totesi keskiviikkona julkaistussa kommentissaan.
Kumpikaan yhtiö ei ole saanut taloudellista vallihautaa, joten kilpailu voi muodostua ongelmaksi. Avoimien radioverkkojen (O-RAN) yleistyessä analyytikko uskoo, että on olemassa riski, että näiden yhtiöiden laitteet ja teknologia standardisoituvat.
"Näimme Nokian menettävän AT&T:n sopimuksen Ericsonille viime vuonna, ja tämä voi yleistyä koko alalla. Ericssonin osalta emme ole vakuuttuneita siitä, että Vonagen osto vuonna 2021 osoittautuu hedelmälliseksi. Tämä hankinta vaikuttaa epäviisaalta pääoman käytöltä ja voi muodostua potentiaaliseksi esteeksi yhtiön tuleville tuloksille", Dolgin sanoi.
Elekta EKTA B
Analyytikko: Alex Morozov, CFA
- Morningstar Rating: ★★★★★
- Fair Value Estimate: SEK 127.00
- Price/Fair Value: 0.52
- Economic Moat: Laaja
- Toimiala: Lääketieteelliset instrumentit ja tarvikkeet
Sädehoitoyhtiö Elekta ilmoitti odotuksia heikommista tuloksista neljännen vuosineljänneksen raportissaan, joka julkaistiin 5. kesäkuuta. Yhtiö ilmoitti, että tulosvaje ja heikko ohjeistus ensimmäiselle vuosipuoliskolle johtuivat haastavista markkinaolosuhteista ja kovista vertailuista. Morningstarin Euroopan osaketutkimuksen johtaja Alex Morozov piti väitettä ihmeellisenä, koska suurin osa mainituista olosuhteista oli jo vallinnut edellisellä neljänneksellä.
"Ennusteeseen nähden syntynyt vaje kompensoituu suurelta osin viimeisimmän mallipäivityksen jälkeen toteutuneilla kassavirroilla. Pidämme osaketta aliarvostettuna, mutta tulospettymys vähentää luottamustamme", Morozov kirjoitti raportin jälkeen.
Tiistain 64,95 kruunun päätöskurssin perusteella nousupotentiaalia on yli 95 prosenttia verrattuna Morozovin 127 kruunun käyvän arvon arvioon.
Svenska Handelsbanken SHB A
Analyytikko: Niklas Kammer, CFA
- Morningstar Rating: ★★★★★
- Fair Value Estimate: SEK 137.00
- Price/Fair Value: 0.73
- Economic Moat: Kapea
- Toimiala: Pankkitoiminta - monialainen
Morningstarin analyytikko Niklas Kammerin mukaan Handelsbankenin nykyinen aliarvostus johtuu osittain pankin merkittävästä panostuksesta Ruotsin kiinteistömarkkinoille, sekä asuin- että liikekiinteistöihin.
"Ruotsin kiinteistömarkkinoita pidetään yhtenä Euroopan paisuneimmista. Olemme nyt nähneet Ruotsin keskuspankin ensimmäisen koronlaskun, minkä pitäisi vähentää korkokatteeseen kohdistuvia paineita, mutta riskit ovat edelleen koholla", Kammer sanoi. Hän lisäsi, että Handelsbankenin toimintakulut ovat kasvaneet vertaispankkeihin verrattuna, mikä asettaa pankin haasteelliseen asemaan. Kun otetaan huomioon, että Handelsbankenin uusi toimitusjohtaja on asettanut operatiivisen tehokkuuden yhdeksi painopistealueekseen, tämä kehitys tuli pankille huonoon aikaan.
Lisäksi Handelsbankenin liiketoimintamalli poikkeaa kilpailijoista sekä positiivisesti että negatiivisesti. Kammer uskoo, että markkinoiden on vaikea ymmärtää Handelsbankenin alhaisia luottotappioita suhteessa kilpailijoihinsa, ja ero operatiivisessa tehokkuudessa luo negatiivista huomiota pankin ympärille.
"Kun tämä kaikki otetaan huomioon ja koska ruotsalaisilla pörssinoteeratuilla pankeilla on melko samanlainen liiketoimintamalli, jossa kaupankäynti- ja investointipankkitoiminta on vähäistä, uskomme, että monet sijoittajat saattavat alipainottaa Handelsbankenia ja suosia ruotsalaiselle pankkisektorille sijoittamista sen kilpailijoiden kautta", hän toteaa.
Analyytikko uskoo, että Handelsbanken voi saavuttaa keskimäärin noin 11 prosentin tuoton omalle pääomalleen. Yhdistettynä yhteen Euroopan terveimmistä taseista ja vahvaan osinkoon, Niklas Kammer katsoo, että Handelsbankenin pitäisi käydä kauppaa lähempänä kilpailijoitaan, jos tarkastellaan vertailukelpoisia suhdelukuja, kuten hinta-kirjanpitoarvoa.
Tiistain 99,30 kruunun päätöskurssin perusteella Handelsbankenilla on mahdollista nousta 38 % Niklas Kammerin 137 kruunun käyvän arvon arvioon nähden.