Euroalueen inflaatio odotettua korkeampi kesäkuussa

Pohjainflaatio, joka pysyi ennallaan edelliseen kuukauteen verrattuna, on edelleen Euroopan keskuspankin keskeisin huolenaihe

Facebook Twitter LinkedIn

ECB in Frankfurt

Euroalueen kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 2,5 prosenttia edellisvuoden vastaavaan kuukauteen verrattuna, mikä on Eurostatin pikaennakon mukaan vähemmän kuin toukokuussa (2,6 prosenttia), mutta enemmän kuin ekonomistien odottama 2,4 prosentin nousu.

Pohjainflaatio, joka kuvastaa hintoja ilman energia- ja elintarvikekustannuksia, oli 2,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Tämä on sama taso kuin toukokuussa, mutta korkeampi kuin huhtikuun 2,7 prosenttia.

Kesäkuussa euroalueen inflaatiota kiihdyttivät Eurostatin arvioiden mukaan eniten palvelut (4,1 %, sama vauhti kuin toukokuussa), elintarvikkeet, alkoholi ja tupakka (2,5 %, kun toukokuussa vauhti oli 2,6 %), muut kuin energiantuotantoon liittyvät teollisuustuotteet (0,7 %, sama vauhti kuin toukokuussa) ja energia (0,2 %, kun toukokuussa vauhti oli 0,3 %).

Pohjainflaatio pysyy koerkeana

Kesäkuun nopeat lukemat osoittivat, että Euroopan inflaatio laski jälleen 2,5 prosenttiin, mikä on 10 peruspistettä vähemmän kuin toukokuussa. Vaikka odotamme edelleen inflaatiolukemissa jonkin verran vaihtelua, kesäkuun lasku on erittäin tervetullut ja vahvistaa EKP:n viime kuussa toteuttamia koronlaskutoimia", sanoo Michael Field, Morningstarin Euroopan markkinastrategi.

"Pohjainflaatio, johon Euroopan keskuspankki keskittyy eniten, pysyi kesäkuussa ennallaan 2,9 prosentissa. Muutoksen puuttuminen kuukaudesta toiseen viittaisi siihen, että kokonaisinflaation lasku johtui pääasiassa elintarvikkeiden ja polttoaineen hinnanmuutoksista, jotka ovat tunnetusti epävakaita", Field lisää.

Euroopan osakemarkkinat näyttivät inflaatiotietojen julkistamisen jälkeen vaihtelevaa kuvaa: Saksan DAX laski 0,9 prosenttia ja Ranskan CAC40 nousi 1,1 prosenttia, kansallisten vaalien ensimmäisen äänestyskierroksen jälkeisenä päivänä.

Euroalueen joukkolainojen tuotot eivät juuri liikkuneet tietojen julkistamisen jälkeen: Saksan 10 vuoden tuotto laski 2,6 prosenttiin ja Ranskan 10 vuoden tuotto nousi marginaalisesti 3,3 prosenttiin MarketWatchin mukaan.

Kuinka monta EKP:n koronlaskua on tulossa?

Tämänpäiväinen inflaatiolukema tuskin muuttaa ennustetta, jonka mukaan Euroopan keskuspankki alentaa korkojaan kahdesti tänä vuonna, Michael Field sanoo.

"EKP toteutti ensimmäisen koronlaskunsa viime kuussa, joten kaikki katseet kohdistuvat inflaatiolukuihin, joiden perusteella voidaan arvioida, kuinka monta koronlaskun leikkausta tänä vuonna vielä seuraa. Ekonomistien tämänhetkiset ennusteet viittaavat kahteen."

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi EKP:n lehdistötilaisuudessa 6. kesäkuuta, että EKP:n rahapolitiikka pysyy edelleen hyvin riippuvaisena datasta ja että hän ei sitoudu "tiettyyn korkopolkuun".

Keskuspankki tarkisti myös inflaatioennusteita kesäkuun 6. päivän kokouksessa; se näkee kokonaisinflaation olevan keskimäärin 2,5 prosenttia vuonna 2024, 2,2 prosenttia vuonna 2025 ja 1,9 prosenttia vuonna 2026.

Pohjainflaation osalta EKP ennustaa keskimääräiseksi inflaatiovauhdiksi 2,8 prosenttia vuonna 2024, 2,2 prosenttia vuonna 2025 ja 2,0 prosenttia vuonna 2026. Talouskasvun odotetaan kiihtyvän 0,9 prosenttiin vuonna 2024, 1,4 prosenttiin vuonna 2025 ja 1,6 prosenttiin vuonna 2026.

Seuraava EKP:n rahapoliittinen kokous pidetään 18. heinäkuuta.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Robert van den Oever  on Morningstarin päätoimittaja Benelux-maissa.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja