Teemme rutiini huoltoa Salkku-työkaluun. Koitamme saadan sen takaisin toimintaan mahdollisimman pian. Kiitos kärsivällisyydestänne.

Vaalivuosi pakottaa rahastonhoitajia muuttamaan taktiikkaa

Ranskan vaalien yllättävä tulos, Labourin murskavoitto Isossa-Britanniassa ja tulevat vaalit Yhdysvalloissa pakottavat ammattisijoittajia tekemään vaikeita päätöksiä

Christopher Johnson 15.07.2024
Facebook Twitter LinkedIn

Trump 2024 UK Main

Vuosi 2024 on todellinen supervaalivuosi. Vuoden loppuun mennessä noin 1,5 miljardia ihmistä 50 maassa on äänestänyt poliittisen epävakauden ja konfliktien keskellä. Euroopassa äärioikeisto on noussut uudelleen esiin, ja Yhdysvalloissa entinen presidentti Donald Trump johtaa gallupeissa.

Äänestäjät tekevät kertaluonteisia valintoja vaaliuurnilla, kun taas rahastonhoitajat joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä varojen allokoinnista ympäri vuoden. Keskustelimme joidenkin rahastonhoitajien kanssa siitä, miten he sijoittavat poliittisen epävarmuuden aikana.

Poliittinen pattitilanne Ranskassa

Presidentti Emmanuel Macronin uhkapeli ennenaikaisilla vaaleilla on jättänyt Ranskan poliittiseen kiirastuleen. Ensimmäisellä kierroksella 30. kesäkuuta äärioikeistolainen Marine Le Penin Rassemblement National (RN) -puolue sai 33 prosenttia äänistä.

Viime viikon sunnuntaina järjestetyllä toisella kierroksella Le Penin puolue sijoittui kolmanneksi. Macronin keskustalaiset onnistuivat koordinoimaan vasemmistolaisen Nouveau Front Populaire -puolueen kanssa estääkseen Le Penin valtaannousun.

Tulos on jättänyt Ranskan epävakaaseen tilanteeseen, sillä mikään puolue ei saanut selvää enemmistöä 577-paikkaisessa kansalliskokouksessa. Uutta pääministeriä ei ole vielä nimitetty, kuten Morningstar France -lehden päätoimittaja Jocelyn Jovene kertoo.

Morningstarin Euroopan markkinastrategi Michael Field sanoo, että vasemmistoenemmistö ei yleensä ole suotuisa markkinoiden kannalta. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin erilainen.

"Nouveau Front Populaire -puolueen manifestissa esitetään halu nostaa minimipalkkaa huomattavasti sekä jäädyttää energian ja peruselintarvikkeiden hinnat", hän kirjoitti kommentissaan.

"Manifestissa ehdotetaan kaikkien näiden toimenpiteiden rahoittamista ottamalla uudelleen käyttöön varallisuusvero ja korottamalla suurituloisten tuloveroa. Kun otetaan huomioon sijoittajien luontainen pelko vasemmistohallitusta kohtaan, tämä ilmoitus on todennäköisesti tervetullut."

Ranskalaiset osakkeet paineen alla

Vaikka tällaisen politiikan vaikutukset yleishyödylliseen sektoriin herättävät huolta, vielä enemmän epäilyksiä herättää se, pystyykö vasemmistoliitto ylipäätään panemaan ohjelmansa täytäntöön. Field huomauttaa, että jotkut ranskalaiset osakkeet ovat nyt aliarvostettuja kesä- ja heinäkuun sokkien jälkeen. Näihin kuuluvat Guccin omistaja Kering (KER), BNP Paribas (BNP), Société Générale (GLE), AXA (AXA), Engie (ENGI), Veolia (VIE), Edenred (EDEN) ja Vinci (DG).

Thomas Becket, Canaccord Genuity Wealth Managementin toinen sijoitusjohtaja, pysyttelee kokonaan erossa eurooppalaisista osakkeista.

"Yksinkertaisesti sanottuna, Euroopan kasvu-ura ja poliittinen tausta ovat melko pysähtyneet", hän sanoo.

Hänen mukaansa eurooppalaisista osakkeista mahdollisuuksia etsivien sijoittajien tulisi sen sijaan etsiä kasvuyrityksiä, jotka hyötyvät maailmanlaajuisista kasvusuuntauksista, kuten luksustavarasektorilta, eikä osakkeita, jotka ovat riippuvaisia Euroopan kotimaisista talouksista. 

Eurooppalaiset korkosijoitukset houkuttelevampia

Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta lisätä eurooppalaisia korkoinstrumentteja salkkuunsa.

"Korot ovat Euroopassa matalammat kuin muualla maailmassa, mutta kun GBP-sijoittajat suojaavat valuuttansa takaisin punnaksi, he saavat korkeamman tuoton, koska Euroopan korot ovat matalammat kuin Ison-Britannian korot", hän sanoo.

"Väittäisin myös, että jotkin eurooppalaiset yrityslainat ovat edelleen varsin houkuttelevia."

Ranskan joukkovelkakirjamarkkinat kokivat myyntipainetta yllättävän vaalituloksen jälkeen, jossa vasemmisto sai vaalivoiton ilman absoluuttista enemmistöä. Ranskan osakemarkkinat laskivat ennenaikaisten vaalien järjestämisen jälkeen, mutta ovat sittemmin hieman nousseet, kun äärioikeistolainen enemmistö oli poissuljettu.

Äärioikeistopuolueiden suosion kasvu ei ole vain ranskalainen ilmiö. Viime kuussa Euroopan unionissa järjestettiin vaalit, joissa äärioikeistolaiset puolueet saavuttivat parhaat voittonsa vuosiin, erityisesti Saksassa ja Italiassa.

Äärioikeistolaisten liikkeiden kasvava suosio Euroopassa on osoitus laajemmasta siirtymästä protektionistisempaan ja populistisempaan maailmankatsomukseen, jonka jotkut pelkäävät voivan vaikuttaa Euroopan unioniin enemmän kuin muihin globaaleihin toimijoihin.

Madridissa sijaitsevan Abaco Capitalin salkunhoitaja Fernando Romero suhtautuu kuitenkin epäilevästi tämän pitkän aikavälin vaikutuksiin euroalueen talouteen.

"Euroopan parlamentin vaalit aiheuttavat lyhyellä aikavälillä hieman kohinaa markkinoilla, aivan kuten ne ovat tehneet Ranskassa", hän sanoo.

"Kaiken kaikkiaan EU:n toimielimet ja se, että meillä kaikilla on valuuttana euro, rajoittavat kuitenkin muutoksia, joita vastavalitut ehdokkaat voivat tehdä."

Labourin murskavoitto ja asunto-osakkeet

Isossa-Britanniassa Keir Starmerin johtama Labour-puolue saavutti selvän enemmistön.

Vaikka Romero epäilee, että Starmerin Labour-hallitus ei tuo mukanaan radikaaleja muutoksia Britanniassa, Abaco Capital investoi Yhdistyneen kuningaskunnan asunto- ja rakennusalan osakkeisiin. Yhtiö uskoo, että nämä osakkeet voivat nousta Labourin hallintokauden aikana. Yhtiöiden osakkeet ovatkin jo nousseet tänä vuonna Labourin voiton odotusten myötä.

Uusi valtiovarainministeri Rachel Reeves on käyttänyt ensimmäisen viikkonsa valtiovarainministeriössä ilmoittaakseen Iso-Britannian suunnittelujärjestelmän laajamittaisesta uudistuksesta, jossa asuntorakentamista ja viheralueiden rakennushankkeita koskevat pakolliset tavoitteet ovat jälleen esillä. Voisiko tämä johtaa Iso-Britannian asunto-osakkeiden nousuun?

Morningstarin Michael Field sanoi tällä viikolla julkaistussa videossa, että Labourin tavoite asuntorakentamiselle on hyvin kunnianhimoinen, mutta se liittyy läheisesti äänestäjille ja ensiasunnon ostajille vaalikampanjassa annettuihin lupauksiin.

"Tämä on taso, jota emme ole nähneet Iso-Britanniassa sitten 1970-luvun asuntorakentamisen. Kuka on eturintamassa ja hyötyy siitä? Ilmeisesti brittiläiset talonrakentajat, erityisesti suurimmat pörssinoteeratut yhtiöt, kuten Persimmon, jotka ovat alan johtavia toimijoita."

Martin Currien sijoitusjohtaja Michael Browne on erityisen tyytyväinen asuntouudistukseen ja, kuten Romero, hän on sijoittanut merkittäviä summia Iso-Britannian asunto-osakkeisiin.

"Minusta tämä tilanne vaikuttaa kaksipäiseltä kolikolta", hän sanoo.

"Meillä on ollut vakaata kasvua, ja Euroopassa Iso-Britannia on itse asiassa ainoa maa, jonka rakennus-, teollisuus- ja palvelualojen PMI-indeksit ovat positiivisia."

"Haluamme rakentaa lisää, korot laskevat ja kohtuuhintaisuus paranee, koska vuoden loppuun mennessä useimmat ihmiset ovat saaneet takaisin vuonna 2023 kärsimänsä reaalipalkan menetykset. Sinun tulisi siis omistaa talonrakentajat ja niihin liittyvä toimitusketju."

Browne uskoo kuitenkin, että kaavoitusuudistuksen eteneminen voi yhä kohdata esteitä, koska hankkeiden käynnistäminen vie aikaa. Alla olevasta kaaviosta käy ilmi, että sijoittajat ovat epäileväisiä sen suhteen, pystyvätkö talonrakentajat saavuttamaan asetetut tavoitteet. Browne seuraa myös uusiutuvia energialähteitä, erityisesti sen jälkeen, kun uusi energiaministeri Ed Miliband poisti maalla sijaitsevien tuulipuistojen kiellon Iso-Britanniassa.

Royal Londonin globaalin multi-asset-salkun johtava rahastonhoitaja Hiroki Hashimoto ei ole tehnyt muutoksia rahastojensa varojen allokaatioon Labourin vaalivoiton jälkeen. Hän ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta muutoksiin tulevaisuudessa.

"Seuraamme kahta asiaa: miten sijoittajasentimentti kehittyy ja miten se vaikuttaa markkinoihin, sekä miten inflaatio ja kasvu vaikuttavat Iso-Britannian taloussykliin", hän sanoo.

Hashimoto suhtautuu varovaisesti myös hallinnoimiensa moniomaisuusrahastojen punta-altistukseen.

"Jos kyseessä on defensiivinen rahasto, brittisijoittajilla tulisi olla enemmän altistusta punnalle kuin globaaleille tai ulkomaisille valuutoille", hän selittää.

"Jos Iso-Britanniassa vallitsee vakauden vuoksi myönteisempi tunnelma, se voi nostaa puntaa, mutta samalla se voi olla negatiivista joillekin sijoittajille, koska se alentaa ulkomaisten varojen arvoa."

"Meidän tapauksessamme panostamme eräänlaiseen valuuttasuojaukseen, jossa liikekiinteistöjen ohella käytämme korkeamman tuoton korkosijoituksia kompensoidaksemme sen, että globaalit osakkeet voivat kohdata haasteita, jos Britannian tilanne on myönteisempi."

Amerikka valitsee: Biden vai Trump?

Mutta suurin vaalitapahtuma on Yhdysvalloissa. Entinen presidentti Donald Trump johtaa mielipidemittauksissa istuvaa presidentti Joe Bidenia tämän katastrofaalisen ja epäjohdonmukaisen tv-väittelyn jälkeen, ja sijoittajat valmistautuvat mahdolliseen Trumpin toiseen kauteen.

"Ensimmäinen näkemykseni on ollut, että Trump voittaa vaalit", Becket sanoo.

"Toinen näkemykseni on, että hänen hallintonsa on huomattavasti pragmaattisempi kuin mitä ihmiset ehkä luulevat. Edellisellä kerralla vallitsi kaaos ja epävarmuus. Sekä Trumpilla että Bidenilla on ollut äärimmäisen kyseenalaista politiikkaa, joka on vain pahentanut Yhdysvaltain hallituksen taloudellista tilaa ja pitkän aikavälin epävarmuutta. Tämä politiikka on johtanut valtavaan velkaan, jolle ei ole ollut riittävästi vastinetta."

Becket uskoo, että Yhdysvaltain valtionlainojen markkinat saattavat käydä epävakaammiksi Trumpin hallinnon aikana, kun taas Bidenin hallinnon aikana markkinat voivat olla rauhallisempia, mikä kuvastaa nykyistä tilannetta. Tästä huolimatta Bidenin uudelleenvalinta saattaa olla vähemmän suotuisa Yhdysvaltalaisille osakkeille, jotka ovat tänä vuonna saavuttaneet ennätyskorkeat tasot, verrattuna Trumpin mahdolliseen toiseen presidenttikauteen

"Jos republikaanit hallitsevat sekä senaattia että edustajainhuonetta ja Trump on presidenttinä, tilanteessa voi olla huomattavasti suurempia riskejä kuin silloin, jos presidentin valta olisi enemmän valvottu ja rajoitettu", hän toteaa.

"Näkemyksemme omaisuuserien allokaatiosta perustuu siihen, että talouskasvu pysyy vakaana, mutta ei huikeana, että maailmanlaajuinen taantuma vältetään ja että inflaatio jatkaa laskuaan.

"Samalla tiedämme, että politiikka ja geopolitiikka jatkavat lyhytaikaisten yllätyksien tuottamista, joiden läpi on yritettävä purjehtia – aivan kuten olemme tehneet koko tämän myrskyisän vuosikymmenen ajan."

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
AXA SA34,40 EUR-0,98
BNP Paribas Act. Cat.A62,46 BGN0,00
Edenred SE40,25 USD-17,18
Engie SA16,07 EUR-0,80
Kering SA236,25 EUR-3,55Rating
Societe Generale SA22,07 EUR-0,70
Veolia Environnement SA29,60 EUR-0,87Rating

Tietoja kirjoittajasta

Christopher Johnson  on datatoimittaja Morningstarilla.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja