Teemme rutiini huoltoa Salkku-työkaluun. Koitamme saadan sen takaisin toimintaan mahdollisimman pian. Kiitos kärsivällisyydestänne.

Biden ulkona, Trump tekee liikkeitä. Näitä kahta puolustusteollisuusosaketta kannattaa tarkkailla

Kun Yhdysvalloissa ja Euroopassa tapahtuvat poliittiset muutokset lisäävät painetta Naton jäsenvaltioiden puolustusmenoihin, käymme läpi kaksi keskeistä brittiläistä puolustusteollisuuden osaketta

Christopher Johnson 25.07.2024
Facebook Twitter LinkedIn

BAE Systems UK Main

Vain kaksi viikkoa sitten Nato vietti 75-vuotisjuhlaansa.

Nyt salamurhayritykset, arkki-isolationisti JD Vancen valinta Donald Trumpin varapresidenttiehdokkaaksi ja Joe Bidenin vetäytyminen Yhdysvaltain presidenttikisasta viittaavat kaikki yhteen asiaan: Euroopan puolustuksen uudelleenarviointiin.

On pitkään ennustettu, että Trumpin mahdollinen toinen kausi voisi vaarantaa transatlanttiset turvallisuussuhteet. Ensimmäisellä kaudellaan Trump ei peitellyt turhautumistaan Naton kumppaneihin. JD Vancen, entisen merijalkaväen kirjeenvaihtajan, joka on turhautunut siihen, että Yhdysvaltain poliitikot rahoittavat Euroopan turvallisuutta, esiinnostaminen korottaa panoksia.

Sijoittajien, jotka kykenevät havaitsemaan tällaisia kehittyviä tilanteita, olisi nyt järkevää tarkkailla yrityksiä, jotka toimittavat Natolle aseita, ampumatarvikkeita ja modernia teknologiaa.

Morningstarin ilmailu-, avaruusteollisuuden ja puolustuksen osakeanalyytikko Loredana Muharremin mukaan Trumpin mahdollinen uudelleenvalinta merkitsisi sitä, että Euroopan maat saattaisivat joutua lisäämään panostustaan Ukrainan sotaponnisteluihin ja varmistamaan, että Naton jäsenmaat saavuttavat lupaamansa puolustusmenojen tason, joka on 2 prosenttia BKT:sta.

"Ottaen huomioon Ukrainan kasvavan tuen tarpeen, mikäli Yhdysvaltain tuki päättyy, odotamme, että yhteistyö Iso-Britannian kanssa ei ole vain välittömien hankintojen kannalta myönteistä, vaan myös pitkän aikavälin kehitysohjelmien osalta", hän toteaa.

BAE Systems: Huono kuukausi, hyvät näkymät

Yhtiö, jonka osake hyötyy tilanteesta johdonmukaisimmin, on Muharremin mukaan BAE Systems (BA.). Viime kuukauden aikana tämän FTSE 100 -listatun yhtiön osakekurssi on laskenut 6 prosenttia, mutta sen arvon odotetaan nyt nousevan, kun yhtiön hävittäjä-, laivasto-, panssarivaunu- ja viestintäteknologiatilausten määrä kasvaa.

"BAE Systems on perustanut paikallisen toimipisteen Ukrainassa ja tarjoaa korjaus- ja huoltopalveluja tykistöjärjestelmille sekä muille Britannian ja muiden Naton liittolaisten lahjoittamille sotilaallisille varusteille, mikä vahvistaa sen strategista asemaa sotilaallisen avun kasvaessa," toteaa Muharrem.

”Tärkein seikka on kuitenkin mahdollisuus monivuotisiin sopimuksiin ja yhteisiin kehityshankkeisiin Euroopan maiden kanssa, joiden tarkoituksena on parantaa Euroopan sotilaallista valmiutta ja omavaraisuutta.”

BAE Systemsin keskeiset Morningstar-arviot  

• Morningstar Fair Value Estimate: £14.90 
• Morningstar Star Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Laaja
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium  

Mitkä rahastot tukevat BAE Systemsia?

Morningstarin pronssiluokitellun JP Morgan UK Equity Growth -rahaston toimitusjohtaja ja salkunhoitaja Guy Anderson sanoi, että BAE Systems hyötyy jo nyt kiristyneistä jännitteistä.

”BAE:llä on selvästi ollut erittäin hyvä tilauskertymä. Heillä on vahva tilauskanta, ja heidän tulonsa ovat kasvaneet,” hän kertoi Morningstarille antamassaan haastattelussa.

Andersonin rahasto ilmoitti, että BAE:llä voitto ennen veroja oli noussut 17 prosenttia 2,33 miljardiin puntaan vuonna 2023, kun se oli ollut 1,99 miljardia puntaa vuonna 2022.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 8,6 prosenttia 23,08 miljardiin puntaan, verrattuna edellisvuoden 21,26 miljardiin puntaan. Tilauskanta nousi 19 prosenttia 58,0 miljardiin puntaan edellisvuoden 48,9 miljardista punnasta. Kasvu johtui osittain Yhdysvaltojen hankkimien M777-haupitsien tuotanto- ja huoltotoimituksista, joita on käytetty laajasti Ukrainassa ja jotka ovat herättäneet lisääntynyttä kiinnostusta myös muissa kansainvälisissä armeijoissa.

Yhtiö on vahvan tuloksensa ansiosta nostanut osinkoaan.

"Olemme tilanteessa, jossa Naton puolustusmenot kasvavat tulevina vuosina. Kun tarkastellaan BAE Systemsia, lyhyen syklin työt muodostavat vain noin kymmenen prosenttia koko konsernin liikevaihdosta", sanoo Anderson.

”Naton rahoituksen tarkastelu ja käsittely vie useita vuosia. BAE Systemsin ennusteiden mukaan se odottaa tilausten määrän kasvavan merkittävästi seuraavan viiden tai kymmenen vuoden aikana."

BAE Systems raportoi vuoden 2024 toisen kvartaalin tuloksensa 1. elokuuta.

QinetiQ:n osakkeet ja älykkään sodankäynnin voitto

Muutkin rahastonhoitajat tukevat Iso-Britanniassa listattuja puolustusteollisuuden yrityksiä. Morningstarin Silver-luokiteltu WS Amati UK Listed Smaller Companies -rahaston hoitaja David Stevenson on jo pitkään sijoittanut FTSE 250 -indeksissä noteerattuun puolustusalan yritykseen QinetiQ:n, jolla on toimipaikkoja Bristolissa, Farnborough'ssa ja Lontoossa.

Puolustusteollisuuden osake, joka muodostaa rahaston suurimman sijoituksen (4,25 % salkusta), on kasvussa, sillä raskaiden laitteiden korkeat kustannukset kannustavat investoimaan huipputeknologiaan ja tietoverkkojen infrastruktuuriin.

”Aseet ja laitealustat ovat muuttumassa lähes mahdottomiksi hankkia,” Stevenson kertoi Morningstarille.

”Näemme sektorin konsolidoituvan. Puolustusalan yritykset joko tekevät yhteistyötä, fuusioituvat tai ne ostetaan. Valtiot kamppailevat budjettien kanssa, kun niiden on käytettävä varoja aseisiin, ajoneuvoihin, laivoihin ja panssarivaunuihin.”

"Tämä on johtanut kehittyneempään sodankäyntiin, erityisesti elektroniseen sodankäyntiin. Tästä syystä keskitymme QinetiQ:n toimintaan. QinetiQ erikoistuu kyber-, autonomisen sodankäynnin ja laserjärjestelmien testaamiseen sekä arviointiin. Uskomme, että rahoitus tulee suuntautumaan näille sektoreille."

Alun perin Ison-Britannian puolustusministeriöstä eriytetty yritys on nykyään holdingyhtiö, jota myös Anderson tukee. Hänen mukaansa yrityksen vahva tilauskertymä kolmen viime vuoden aikana on johtanut kaksinumeroiseen vuotuiseen liikevaihdon kasvuun.

Hän tuo esille myös yrityksen globaalit toiminnot Iso-Britanniassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa, jotka yritys mieltää kolmeksi "kotimarkkinakseen".

QinetiQ hyötyy AUKUS-sopimuksesta, jossa Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Australia ovat liittoutuneet Indo-Tyynenmeren alueen turvallisuutta koskevassa kolmenvälisessä sopimuksessa, joka keskittyy ydinsukellusveneiden toimittamiseen.

Vishal Bhatia, pronssiluokitellun JOHCM UK Growth -rahaston vanhempi rahastonhoitaja, suhtautuu yhtiöön myönteisesti.

”QinetiQ:llä on merkittäviä vahvuuksia, erityisesti seuraavan sukupolven teknologioissa, jotka voivat auttaa tekemään maailmasta turvallisemman paikan,” hän sanoo.

"Yhtiö on vahvistanut strategisen asemansa julkaisemalla tämän vuoden alussa odotettua paremmat näkymät ja merkittävän suunnitelman korkean teknologian palveluilleen. Johto on tehostanut pääoman kohdentamisstrategiaansa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia kasvulle ja osakkeenomistajien hyödyn lisäämiselle."

QinetiQ Group ilmoitti äskettäin, että sen ensimmäinen vuosineljännes oli ollut positiivinen, ja sopimustulot olivat nousseet 73 prosenttiin edellisvuoden 64 prosentista.

Yhtiön toimitusjohtaja Steve Wadey ilmoitti, että yhtiö odottaa korkeaa yksinumeroista prosenttilukua orgaanisessa liikevaihdon kasvussa. Hän mainitsi myös, että 32 miljoonan punnan suuruinen osakkeiden takaisinosto-ohjelma, joka on osa laajempaa 100 miljoonan punnan ohjelmaa, valmistuu ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
BAE Systems PLC1 294,00 GBX-0,65Rating
QinetiQ Group PLC445,80 GBX-3,92

Tietoja kirjoittajasta

Christopher Johnson  on datatoimittaja Morningstarilla.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja